Утре в центъра на София от 18.30 часа ще се проведе протестна демонстрация срещу увеличението на цената на билетите за градски транспорт в София от 1 лв. на 1,60 лв.

Демонстрацията е под надслов „Не финансирам крадци“. Организатор на протеста е „Движение Обществен натиск“ – ДОН.

Кампанията ще се проведе утре в 18:30 часа на Попа и ще включва флашмобове в рейсовете, трамваите, тролеите и метростанциите в София и е насочена против увеличението на цената на превозните билети и талони от 1 лв. на 1, 60 лв

Това е третата кампания под наслов „Не финансирам крадци“, а доброволците ще се събират на „Попа“.

phpllqlbp_559x

Очаква се протестиращите да се качват и пътуват демонстративно безплатно в столичния градски транспорт. Те ще  приканват всички граждани да не перфорират билети и да не показват абонаментните си карти пред контрольорите. Недоволните от увеличението ще раздават флаери с мотото и хаштага на кампанията: #НеФинансирамКрадци и ще лепят стикери, изобразяващи банкнота от 1, 60 лв. с лика на кмета Фандъкова.

Според организаторите Столичната община няма нито пазарни, нито социални основания за увеличението: не е подобрено качеството на транспортната услуга, не са увеличавани заплатите на транспортните служители, а цените на горивата продължават да падат.

„Билетите би трябвало или да запазят старата си цена от 1 лв., или дори да поевтинеят. В Естония в момента се въвежда безплатен публичен транспорт. Докато по-бедните граждани на София направо биват лишени от възможността за свободно придвижване“, смятат недоволните от поскъпването.

13173814_275203049481102_5366154745577431638_n

Те подчертават, че кампанията за гражданско неподчинение „Не финансирам крадци“ ще продължи до отмяна на злополучното увеличение на цената на билета.

„Евентуални опити на Столична община за частично увеличение от рода на 1,20 или 1,40 лв. също са напълно неприемливи и няма да доведат до спиране на кампанията“, подчертават организаторите на събитието.

Публикуваме без редакторска намеса исканията на организаторите от „Движение Обществен натиск“

  • Да предоставят безусловен достъп на гражданите на София до финансовите резултати на общинските дружества – Център за Градска Мобилност, Метрополитен, Софийски Транспорт и Електротранспорт и други.

  • Да проведат независим външен одит на тези предприятия и резултатите от него да се ПУБЛИКУВАТ.

  • Да предадат в прокуратурата и да се погрижат да бъдат разследвани резултатно злоупотребите с обществени поръчки, станали обществено достояние в последните седмици, а виновните за тях да понесат НАКАЗАТЕЛНА отговорност.

  • Да извършат (липсващата до момента) оценка за ефекта от повишението на цената – от икономическа, пазарна, социална и ЕКОЛОГИЧНА гледна точка.

Желаем да получим статут на наблюдаваща организация във всяка една от тези стъпки.

С оглед на горното:

  • Столичният Общински Съвет да отмени Решението на Общинския Съвет за увеличаване цената -на картата за еднократно пътуване до 1,60 лв., и на преференциалните карти за пътуване от 8,00 на 12,00 лв.

Очакваме подкрепата на всички засегнати граждани.

Част от кампанията за ГРАЖДАНСКО НЕПОДЧИНЕНИЕ #НеФинансирамКрадци

‪#‎ЦентърЗаГрадскаДебилност ‪#‎ОставкаНаФандъкова

 

 

.

 

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s