„Нашият анализ на търговската дейност на КТБ от 2009 г. насам показва широкото използване на кредитите към клиенти-кредитополучатели като канал за финансови средства, за да бъдат неправилно и/или неправомерно извлечени от Банката. Изглежда тези средства са били използвани в повечето случаи в полза на реалния мажоритарен акционер в Банката, г-н Василев, неговите съучастници и свързани лица.“, се посочва в Докладът.

Припомняме, че  докладът на международната разследваща компания „Аликс партнърс“ за Корпоративна търговска банка (КТБ), поръчан от депутатите беше официално публикуван днес.

Това се случи, чрез законови промени и днес беше публикуван от синдиците на фалиралата банка.

Информацията от доклада е събрана  в 575 страници, като може да лесно да се проследи за дейността на КТБ от т 2009 г. до юни 2015 г. По данни на „Аликс Партнърс“ кредитният портфейл на КТБ се състои от 243 корпоративни клиенти с 472 неизплатени заема.

ктб

Според експертите международната разследваща компания „банката също се занимава и/или е ангажирана в редица инвестиционни решения и търговски дейности, които не са били в полза на собствените финансови интереси на банката, но са предназначени за подпомагане на г-н Василев, неговите сътрудници и свързаните лица“. По техни изчисления на няколко пъти „тези дейности са довели до значителна сума средства, които изтичат от КТБ и които сме разгледали в контекста на процеса по възвръщането“, пише в. „Капитал

Разследването, чиято актуалност е към 23 септември 2015 г., е показало, че банката се е занимавала с редица инвестиционни проекти и търговски дейности, които не са били в полза на нейните финансови интереси, а са предназначени за подпомагане на Цветан Василев, неговите сътрудници и свързаните лица. На няколко пъти тези дейности са довели до изтичането на значителни средства от банката.

Вижте Поредната банкерска изповед от Белград
Прогнозата на британските експерти към 23 септември 2015 г. е, че е постижимо възстановяването едва  на около 750 – 800 млн. лв., което може да се реализира в 12-месечен период.
Според публикувания доклад банката се е занимавала с инвестиционни проекти и търговски дейности, които не са били в полза на нейните финансови интереси, а са подпомагали Цветан Василев и свързани с него лица. Те са на обща стойност 2,5 млрд. лева.

„Тези заеми обикновено имат много ограничен, ако изобщо имат такъв, потенциал за възстановяване, тъй като повечето от кредитополучателите имат неработещи предприятия, има малко / невалидни обезпечения и кредитните схеми често са били използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ, за предоставяне на допълнителен капитал на Банката от втори ред, или предоставяне на кредитиране на лица, които не са клиенти Банката“, става ясно още от доклада.

phpmlj4an_559x

В периода между сега определената дата за несъстоятелност – 20 юни 2014 г. и първоначалната дата – 6 ноември 2014 г., са отправени множество изявления за прихващане на обща стойност 0.9 милиарда лева.

Не липсват и критики към БНБ

Налице са множество от това, което наричаме „Червени Флагове“, които са очевидни при предоставянето на кредитите и оперирането със сметките на клиентите-кредитополучатели, които можеха да бъдат забелязани или от компетентен и безпристрастен кредитен екип, и/или от компетентен Управителен съвет, и/или от външните одитори, и/или евентуално от БНБ“, констатират AlixPartners.

Може да видите всичко ТУК: Доклад КТБ

Информацията в публикацията е цитирана или частично използвана от Mediapool, Capital, OFFnews.

Снимка: Капитал

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s