Блъснат сляп човек на пешеходна пътека – ранен крак.

Неправилно паркиране, застрашаващо безопасността на гражданите.

Неспазване на никакви правила.

Блъскане на дете в пешеходна зона – детето не оцелява.

Всички изброени неща са съвсем реални случки от нашето ежедневие. Всеки ден ние се сблъскваме с нарушители на пътя, които не на шега застрашават нашия живот.

На какво се дължи това?  

Нещата определено са комплексни, но има един голям проблем – купуването на книжки.

Напълно неграмотни и неможещи да шофират хора имат книжки, сядат зад волана и така застрашават не само своя живот, но и живота на всички, които сме на улицата.

Вижте още: Шофьор блъснал сляп пешеходец – НЕВИНЕН!

Днес от бТВ ни разказаха поредната за фрапираща схема с издаването на книжки у нас. Джемиле Ахмед от Нови пазар, Шуменско, е напълно неграмотен, живее си там, но станал шофьор в София.

Става въпрос за схема, при която ромите попълват сложната документация, после решават и тестовете на шофьорския изпит, без да могат да си напишат името – това показа експеримент със самия Джемиле пред камерите.

В училище в Каспичан пък има схема, по която такива като него получават дипломи за завършено основно образование – необходимо условие, за да изкарат книжка. Почерците от „учението“ му и от държания успешен изпит за шофьор са съвършено различни.

Вижте още: Българинът – Най-добрият законокръшкач

На листовки съм отишъл, казва след известно замисляне Джемиле, който показва как си пише името – бавно, с печатни букви и с грешки.

По време на изпита той е хванат, че има устройство за подсказване. Бил е информиран лично шефът на ИА „Автомобилна администрация“ Цветелин Цветанов, но от кабинета на шефа дошло становище, че „не е установено по безспорен начин, че същият не е решил самостоятелно листовките“.

Така Джемиле излязъл на пътя като правоспособен водач.

Цветанов бе задържан заедно с няколко от приближените си за организирана престъпна група.

Аз лично няколко пъти казах, че съм шокиран от това, което излезе в разработката. Нямам коментар, каза пред телевизията министър Ивайло Московски.

Пред медията обаче инструктор споделя, че има огромна организирана търговия с книжки за неграмотни. Цената е толкова по-голяма, колкото по-неграмотен е въпросният кандидат.Тарифата може да стигне и 2000-3000 лв. – когато не може и да чете, и да кара.

Самата система за фабрикуване на дипломи за основно образование пък е свързана и с усвояване на европари за т. нар. самостоятелна форма на обучение. Кандидати взимат по 4-5 години за една.

Вижте още: Нагъл шофьор в нарушение заплашва след направена забележка (ВИДЕО)

В каква държава живеем? Как може такова нещо изобщо да бъде допуснато да се случи? 

Българинът е известен със своя тарикатлък, но това вече идва в повече. Всеки път, когато някой е прибирал пари от неграмотните роми е поставял животът ни в опасност.

Заради парите, някакви хора решават, че няма значение могат ли да четат, могат л ида шофират. Книжка ще имат.

В такива моменти се питаме – когато въпросните схемаджии, чуят по телевизията за поредната катастрофа, за поредния блъснат на пешеходна пътека или за поредния погубен живот, как спят?

Намират ли покой или наистина парите вършат добра работа за затваряне на очите? 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s