В националната ни памет Априлската епопея, избухнала на 20 април по стар стил (1 май по нов стил) в Копривщица, е началото на българската свобода.

Въстанието е потушено с много кръв и зверства, но то за пръв път принуждава света да обърне внимание на България.

Впоследствие това носи и независимостта ни.

Априлското въстание е нашата, българската революция – морална и с оръжие.

И въпреки че въстанието е белязано от много кръв и потушено жестоко, то ни учи на едно много важно нещо, което изглежда днешният български народ е забравил.

Силата е в обединението, приятели.

Вижте още: Миряните в България, тотално Мирясаха…

Всеки сам за себе си няма да успее. В момента всеки се е затворил вкъщи, озлобен, завистлив и чакащ някой друг да свърши новата революция. А тя няма да се състои от един човек. Няма и да е за един ден.

Новата революция трябва да процес, в който всички да сме заедно. Да преживеем и загубени, и спечелени битки.

Априлското въстание е един огромен пример, че свободата не се дава даром. Тя трябва да се заслужи. Един народ трябва да се бори за нея. Трябва да се пролее кръв. 

Ако и тогава като сега сега, българите са чакали някой да ги освободи сигурно в момента изобщо нямаше да има България. Нямаше да има герои като Левски и Ботев. Щяхме да сме забравили великата си история.

Добре, че нашите предци са осъзнали, че с бездействие е нямало да постигнат нищо.

Вижте още: Българите не протестират, защото са бедни

Априлското въстание прави впечатление на турците още с трескавата си подготовка . Сигурна информация за „предприятието“ обаче те получили едва след Оборище от участник в събранието, чието име на предател е изтрито от паметника в местността.

От Пазарджик в Копривщица и Панагюрище били изпратени жандармерийски отделения, които да арестуват подстрекателите на „мирната рая“. При опит да бъде заловен Тодор Каблешков копривщенските дейци нападнали и прогонили с оръжие изпратените турски военни. Мюдюринът бил убит, а в градчето била установена революционна власт. Под звъна на черковните камбани и гърмежа на пушките Каблешков изпратил в Панагюрище знаменитото „Кърваво писмо“.

Писмото е пренесено от 19-годишният Георги Салчев, който изминал 5 часовия път от Копривщица до Панагюрище само за 2 часа.

От 95 въстанали села и градчета, във въстанието участват едва около 10 000 мъже, въоръжени с огнестрелно оръжие. Много са причините за кървавия и трагичен край на Априлското въстание, но то е изцяло българско дело, неговата подготовка и избухване не са подкрепени от нито една външна сила.

Апостолите и загиналите във въстанието остават в българската история не като мъченици, а като герои, които с младостта си, с образоваността си, с безкористието на саможертвата си и 139 години след тези героични събития като недостижима мечта за българите.

Тази недостижима мечта върви вече през столетията, заедно с предшествениците на Каблешков, на Бенковски, на Бачо Киро – Раковски, Левски и месец по-късно героично и самотно загиналия Христо Ботев.

Сега на нас ни остава единствено да почетем паметта на всички тези големи ГЕРОИ!

И тази година в Клисура и Копривщица на 1 и 2 май по традиция има тържества и възстановки на събитията от преди 140 години.

В Копривщица за първи път през 2014 г. учредиха народен копривщенски събор „Единение – 1876“, който си постави за цел да организира годишнината от въстанието, както и всички религиозни, исторически и туристически празници в града. Целта на учредителите бе да намерят единението на историята и настоящето, на героите на града и сегашните жители, на традиция и новаторство. На 2 май по традиция ще се състои събор-поклонение в местността „Оборище“.

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s