Турската полиция използва днес сълзотворен газ и водни струи, за да разпръсне участниците в неразрешена протестна демонстрация в Истанбул по случай 1 май. Достъпът до площад Таксим – традиционно място за протести на жителите на града – бе преграден с бариери и обикновено оживената зона бе опразнена.

Младежки бунт в Париж! В България кога?

Далеч от центъра стотици синдикалисти и активисти, понесли плакати в подкрепа на работническата солидарност, участваха в разрешено шествие в квартал Бакиркьой близо до международното летище на Истанбул. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне активисти на прокюрдската Демократична партия на народите, опитващи се да организират своя демонстрация също в Бакиркьой, и задържа няколко участници, предаде АФП.

Погромът в Скопие: Бунтът на един народ

Полицията използва водни оръдия и сълзотворен газ в района Шишли срещу протестиращи, опитващи се да стигнат до площад Таксим. Според Анадолската агенция 36 души са задържани в Шишли и в съседния район Бешикташ. Днес в Истанбул е загинал един човек, смазан от полицейска кола с водно оръдие. Петдесет и седем годишният мъж е бил блъснат, докато пресичал улицата близо до площад Таксим.

ОТНОВО ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ СЛЕД ПРОТЕСТА ДНЕС!

Близо 25 000 полицаи бяха мобилизирани в Истанбул и много улици затворени в очакване на демонстрации по случай 1 май, по време на които обикновено стават сблъсъци между антиправителствени активисти и силите за сигурност. Редица дипломатически представителства и по-специално на САЩ предупредиха гражданите си срещу опасността от насилие по време на протестните прояви.

Източник: bgnes.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s