Вярващ народ ли е българският? Кой е най-големият ни проблем като общество? Коя е болестта на нацията ни?

На тези въпроси научваме отговорите от Камен Донев. Обичаният актьор говори и за културата на празнуване на българина и всъщност ние какво празнуваме?

„Празникът трябва да е вътре в човека. По принцип българинът обича да празнува, но не е заради самата вяра…. Разбира се, има много хора, които са вярващи… повечето хора празнуват заради самите атрибути, свързани с т.нар. празници, с всички ония действия, които обслужват празника. Най-вече свързани с храната и напитките“ – заявява Донев и  допълва:

„Аз съм чувал в масата хора, които са пред църквата, страшни изречения, които няма да ги кажа в ефир. Много грозни неща. И съм си казвал: защо този човек е тук? Ти виждаш, че цялото му същество изразява едно…, той е просто индиферентен, той няма място там“.

K_Donev3.jpg

Според Донев  гордостта и стремежът към материалното променят ценностите на българина:

„Мисля, че на българина в повече му идва в момента гордостта. Много хора промениха статута си, финансовия и материалния, и в тази промяна ценностите се изместиха. Неусетно претърпяха някаква метаморфоза, деформация. Изведнъж важните неща станаха други. Изведнъж стана много по-важно да си облечен еди-как си и да имаш еди-какво си, за да си значим. А това не е важно. Важното е да си човек“, казва Донев.

„Според мен това е проблемът на българина – гордост, някакво състезание с някого за нещо и ако трябва да съм откровен, виждам и страх. Страх от това да се казват нещата такива, каквито са“, казва актьорът и дава житейски пример:

„Веднъж един човек ме спря и ми каза (той беше доста едър, може би бивш спортист, е бил, не знам), но той ми каза, директно на Камене подходи: „Камене, знаеш ли, след еди-кой си спектакъл (където говоря за пешеходната пътека и пресичането) аз се промених. Преди като шофьор не съм спирал на пешеходци, не съм давал път. След това изведнъж се промених“.

„Мене ми стана много симпатичен този човек, защото много рядко чувам някой да каже: бях такъв, станах такъв или тук сгреших, прости ми. Независимо кой на кого за какво“, казва Донев.

камен донев Cropped(2).jpg

Коя е болестта на българина? Донев бе категоричен в този свой отговор:

„Много се страхуваме да се разкриваме в някаква ситуация. Някак си живеем, като всеки се мисли за много специален и едва ли не толкова корав, че е голям срам да се извиниш или да кажеш: „да, тук има проблем“, или да потърсиш мнение за нещо.

Българинът има такова заболяване“, обобщава Донев.

 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s