Бедров: Управляващите обявиха война на българите в чужбина

Управляващите на практика лишиха българите в чужбина от правото им да участват на избори. Понеже не могат да го направят официално, защото все пак става дума за гарантирано от Конституцията право, те усложниха максимално упражняването на това право, като забраниха провеждането на избори извън български дипломатически представителства.

Така започва коментарът на Иван Бедров за Дойче веле във връзка с Изборния кодекс и по-специално точките, които ограничават българите в чужбина да гласуват.

Според Бедров управляващите официално са обявили война на нашите сънародници в чужбина. Това се случи след като българите заявиха, че вече искат да бъдат питани за това, което се случва в България.

Управляващите обаче не искаха това и се опитаха да им запушат устите. Според Бедров обаче депутатите изобщо не са очаквали отпора, който последва и бързите реакции за протести по темата.

Вижте още: Подкрепете БЪЛГАРИТЕ в чужбина! #ИскамДаГласувам

„Това уплаши властта. Проличава си ясно от разпространената стенограма от спешната среща на премиера Бойко Борисов с представителите на политическите сили, подкрепящи правителството. Това даде енергия и за протест пред Народното събрание срещу промените в Изборния кодекс, които бяха определени с една дума – трикове. В резултат управляващите се видяха принудени да отстъпят поне на думи.“ – продължава коментара си Бедров.

Вчера, депутатите най-накрая „ремонтираха“ Изборния кодекс. Направиха се промени, които УЖ ще са в изгода на всички. Да, ама не.

Вижте още: ОБЗОР: Какви ги свършиха депутатите в парламента днес

„В панически опит да излезе от тази ситуация властта сътвори още по-абсурдно решение – сега на теория е възможно откриването на секции и извън посолства и консулства, но в Европейския съюз това ще става само при 100 подадени заявления (при 40 досега) и то единствено в градовете, в които няма дипломатически представителства. Тоест, тъй като в Лондон има посолство, повечето от откритите на последните парламентарни избори 10 секции автоматично изчезват. Извън ЕС гласуването ще е възможно само в градове с над 1 милион жители, при това в една-единствена секция. Тоест, многомилионният Измир в Турция остава с една секция, а огромен брой българи в САЩ изобщо не могат да се класират, понеже живеят в сателитни градчета около мегаполисите. Резултатът от всичко това е, че отворените на последните избори 428 секции сега ще са в пъти по-малко.“ – обяснява Бедров в коментара си.

Това е наказателна акция – осъзната или не – заявява Бедров. 

„Тя идва след постепенното политическо настъпление на българите зад граница. То стана най-видимо по време на срещата на Борисов със сънародници в посолството в Лондон в началото на тази година. Тогава премиерът чу въпроси, които не му задават в България, а най-популярно стана питането дали вижда Делян Пеевски, когато се погледне в огледалото.“ – припомня авторът.

Бойко не обича да бъде атакуван. Бойко не обича да го сравняват с някой друг. Предполагаме особено с Пеевски. Затова и няколко месеца по-късно българите в чужбина са „наказани“. Бойко не обича големите усти! 

Това определено е удар е срещу активните българи.

Вижте още: Цветът на нацията ЕМИГРИРА …

В защита на тази теза Бедров завършва коментара си по следния начин:

Това е качествено нова ситуация. Преди години също имаше активност зад граница и петиции към властта, но тогава ставаше дума за частен финансов въпрос – защо българите, живеещи постоянно навън, също да бъдат задължени да плащат всеки месец здравни осигуровки в България. Сега е различно – тези хора инвестират собствени средства, за да пътуват, да попълват необходимите документи и да участват. Така беше на последните няколко вота. Така беше и по време на протестите през 2013 година, когато българи организираха успоредни събития в различни точки на света. Българи извън страната се включиха активно и в Инициативния комитет „Гласувай без граници“ в подкрепа на електронното гласуване.

Така енергията на млади, активни и образовани българи от различни места по света все по-осезаемо се влива в българския обществен и политически живот. Видя се, че гласът им дори може да уплаши управляващите, а усилията им подпомагат национални каузи, които постигат успех. И всички тези хора са извън контрола на местните политически структури – извън зависимостите на работещите за държава и общини, извън страха на превзетите гета, извън умората на отчаяните. Е, как да не опитат политиците да изолират тези непокорни българи от изборите?!

3 thoughts on “Бедров: Управляващите обявиха война на българите в чужбина”

  1. Идея си нямам, но и не искам да знам кой умишлено провокира напрежение относно това решение на Парламента. Решението българите в чужбина да могат да гласуват САМО в градовете където има консулства и в градове с над 1 000 000 жители в чужбина важи единствено и само за държавите ИЗВЪН ЕС! Вярно е, че в това число попадат и българите живеещи в Канада и САЩ, но решението е насочено и удря главно т.нар. ИЗСЕЛНИЧЕСКИ ВОТ НА БЪЛГАРИТЕ МЮСЮЛМАНИ ЖИВЕЕЩИ В ТУРЦИЯ! Така ще бъде ограничено /поне донякъде!/ масовото „командироване“ до урните на стотици хиляди българи-мюсюлмани, които живеят в Турция и биват водени за носовете от ДПС, /сега вече и от ДОСТ/ ЗА КОЯТО ЗНАЕМ ЧЕ Е протурска партия, която прокарва интересите на Анкара в България! Така че в дълбоко неразбиране съм за каквито и да е протести на БЪЛГАРИ ОТ ЕС – това решение пак ще го повторя /белким се разбере най-сетне!/ НЕ СЕ ОТНАСЯ ЗА СТРАНИТЕ ОТ ЕС! Ние, които сме изселници в ЕС ще можам пак както винаги да си гласуваме дори и извън Консулствата, дори и в по-малки градчета, стига да има подадени заявления поне от 100 българи за участие в изборите! Точка! Не виждам какво толкова е станало, освен, че с това решение ЩЕ БЪДЕ ОГРАНИЧЕН ВОТА ЗА ДПС И ДОСТ! Или тия дето подкрепят такъв протест и подклаждат такъв протест са платени слуги на турските тайни служби! Друг отговор аз себе си нямам! Христос Возкресе на всички!

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s