Снощи имаше протест. И ние от „Гласът на младите хора“ бяхме там. Протестът мина спокойно. Всички пред парламента просто искаха да изкажат своята позиция. И го направиха. По официални данни 3000 човека са излезли в този ден, за да покажат на правителството, че няма да търпят още дълго време сегашното положение.

На самия протест нямаше провокации. Да, имаше хвърляне на яйца по сградата на Народно събрание, но нито един от протестиращите не е провокирал полицията с каквото и да е било. По-скоро се чуваха от тях коментари по адрес на протестиращите.

В самия край на протеста обаче не се разминахме без арести. Отново бяхме свидетели на едно полицейско насилие, своеволие, а този път и добра актьорска игра.

До ескалиране  на напрежението се стигна след , когато група от десетина души се опита да пробие охраната на Народното събрание откъм задния му служебен вход.

В опит да разтърве полицаите и друг протестиращ, задържан беше Филип Николов.

Вижте още: ОТНОВО ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ СЛЕД ПРОТЕСТА ДНЕС!

Малко след 16.20 ч. днес Филип Николов излезе от ареста на столичното 5-о РПУ.

Без обвинение!

Излизането на Николов предизвика одобрителни коментари в социалните мрежи. Почти цял ден пред районното го чакаха и екипи журналисти.

По данни на МВР мъжът е задържан, защото е ударил полицай при изпълнение на служебните му задължения и замерял сградата на парламента с хранителни продукти.

„Той няма пряк сблъсък с представителите на МВР“, заяви Биляна Коцакова, адвокат на задържания.

Според нея в момента на задържането срещу него е имало голяма агресия и е била употребена доста сила да бъде задържан, въпреки че не е имало съпротива.

Коцакова обясни, че Филип Николов е баща на Деси Николова – момичето, което стана известно при протестите срещу правителството на Орешарски. Николова бе снимана от студента в НАТФИЗ Стефан Стефанов как е прегърнала полицай с насълзени очи, а кадърът се превърна в емблематичен за тогавашните протести след назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

d0bad0b0d0b4d18ad180

След задържането на баща си Деси Николова е публикувала видео от инцидента във Фейсбук със следния коментар:

„Ето тук ясно се вижда как тромавият полицай залита и си удря главата САМ в стълба до него. След което пада плавно и драматично, както на селски футболен мач. Заради тази симулация, полицаите заключват баща ми за хулиганство.

Rumiana Bachvarova, вие помните как същите тези полицаи биха вашата дъщеря Lora Fileva, мен и други невинни на жълтите павета. Прекратете актьорските практики в МВР и приложете съответните наказания!“

Междувременно от полицията обясниха, че са установени и други хора, които във вторник са хвърляли предмети по сградата на парламента. Предстои да бъде установена самоличността им и спрямо тях да бъдат предприети предвидените по закон мерки.

Ние обаче се питаме – Ако този човек наистина е ударил полицай как така излиза без обвинения?

Отново сме свидетели как полицаите превишават правата си. За щастие обаче този път човекът няма да остане в ареста, защото някой е решил да си поиграе на актьор.

Наистина в най-скоро време тези своеволия трябва да спрат!

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s