Гражданите продължават своя бунт срещу увеличението на билетчето и скоро няма да се примирят с цената му.

Несъответствието между цената на услугата и нейното качество, кара хората да се чувстват меко казано прецакани и искат това да се спре, преди да стане официално.

Затова гражданската инициатива “Спаси София” внесе жалба, адресирана до кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, председателя на Столичен общински съвет Елен Герджиков и председателя на транспортната комисия Екатерина Йорданова.

В нея те настояват гласуваното на 14 април увеличение на цената на билетите за градския транспорт с 60% да бъде незабавно отменено, а икономическата рамка за дейността на Центъра за градска мобилност да бъде изцяло проверена за несъответствия.

Предвид поисканата от Йорданка Фандъкова оставка на цялото ръководство на ЦГМ заради съмнителната обществена поръчка за изграждането на 60 спирконавеса, разкрита от Нова телевизия, от организацията напомнят, че основният аргумент посочван в подкрепа на увеличението беше, че икономическите рамки и доклади са изработени от експертите на ЦГМ, цитираните в тях стойности са коректни и точни, а дружеството се ръководи отговорно, съвестно и ефективно.

Очаквано, и не без основание, общественото внимание се насочи към реалната опасност други обществени поръчки, управлявани от ЦГМ да се изпълняват на стойности в пъти по-ниски от разплатените.

От “Спаси София” изразяват категоричното си несъгласие с това гражданите на София да бъдат заставяни да плащат завишени цени, с които да се покрива неефективно управление, далавери и корупция, лично богатство на директори, техни „20 годишни приятелства” и обръчите от фирми, с които са се обградили!

Сегашното ръководство на ЦГМ обаче вече подаде оставка.

Причината е точно това разследване на Нова тв за обществената поръчка за спирка в София.

Оставката е депозирана пред кмета на София Йорданка Фандъкова, съобщи БНР. Заради поръчката оставка подаде и зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Заради скандала оставка подаде и депутатът от ГЕРБ Ирена Коцева, след като стана ясно, че съпругът ѝ е спечелил обществена поръчка за 260 000 лева за доставката на нови спирки за градския транспорт в София.

На снимки, които НТВ показа, се вижда служебната кола на заместник-кмета по транспорта на София Любомир Христов пред къщата на депутата Ирена Коцева в Самоков. Христов е ходил там многократно през уикендите.

Оказва се, че съпругът на депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева е съдружник във фирма, която е спечелила обществена поръчка да прави 60 спирки в София – дейност в областта на транспорта, където отговорен е и кметът по транспорта. Възложител е Центърът за градска мобилност, а цената за спирките е 236 730 лв. общински пари.

 

От “Спаси София” напомнят на общинарите, че техен неотменим дълг е да защитят обществения интерес от злоупотреби. В противен случай, усърдно създаваният образ на честно и открито управление с видими резултати ще понесе непоправими щети и ще доведе до трайна и заслужена загуба на доверие от страна на гражданите.

Ние от „Гласът на младите хора“ също настояваме г-жа Фандъкова да обърне внимание на всички проблеми, които са описали от организацията. Не може постоянно да си затваряме очите за всички неща, които се случват от около нас. Време е ние като общество да започнем да защитаваме своите права, а не да се съгласяваме с всяко увеличение, което ни се налага.

Ние ще следим развитието на събитията.

Изтточник: bgnes.com

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s