Трябва ли да се легализира марихуаната? 

Това е тема, която е подложена на дебати от много дълго време, но правителството обаче все едно изобщо не го интересува.

Темата много рядко я коментира някой политик, а хората, които искат легализацията й вече нямат търпението да чакат някой да вземе несериозно тяхното искане.

И наистина какво толкова ще стане, ако марихуаната стане легална?

В много страни притежанието на марихуана в малки количества или дори търговията с нея в малки количества под стриктен контрол не се преследва и наказва. Такива са Холандия, Чехия, някои от щатите на Америка, Уругвай и много други.

В България обаче все още като се чуе думата „марихуана“ малки и големи настръхват. Представят си дрогирани младежи и разврат, като се изтъкват милион причини тя да не бъда легализирана у нас – тя е наркотик, води до пристрастяване и всички неща, които всички знаем.

Никой обаче не се замисля, че марихуаната може да се използва за лечебни цели. 

Употребата на растението е едно от най-добрите естествени болкоуспокояващи, които нямат страничен ефект, както лекарствата. Марихуаната е доказано, че повлиява добре върху множество заболявания като: рак; възстановяване след химиотерапия и избягване на гаденето и повръщането; множествена склероза; анорексия; артрит и ревматизъм; превенция на сърдечни заболявания; епилепсия; глаукома; бронхиална астма; алцхаймер; психични заболявания и депресия и др.

Следва обаче логичният въпрос: Кой има изгода марихуаната да не бъде легализирана? 

Криминалният бизнес разбира се. В момента всички приходи от нелегалната продажба на марихуана влизат в джобовете на хора от криминалния свят. Ако тя бъде легализирана се очакват няколко милиона приходи в хазната, а крайната цена за потребителите й ще падне драстично.

И докато отново мафията ни командва и решава кое да е законно и кое не, много хора, които успокояват болката си чрез марихуаната са гонени от институциите и и грозят глоби и арести, само защото не искат да ги боли.

Във връзка с това протестен марш „Свобода на конопа“ иска неговата легализация. Събитието ще се състои днес на площад „Света Неделя“. То се организира във фейсбук, а за начален час е посочен – 15 часа. Организатори са няколко сдружения – Liberty 420, Декриминализация на марихуаната, Пациентско сдружение Рестарт, Българска асоциация за индустриален коноп.

Основните искания са да се разреши употребата на коноп за медицински цели, да се декриминализира (да не се преследва) притежанието и култивирането на коноп за лична употреба и да се разреши и регламентира отглеждането и преработката на всички продукти от индустриален коноп (семе, влакна, дървесина, цветна и листна маса, биомаса и корени).

С оглед и на двете гледни точки и това, че всички сме наясно какво точно представлява марихуаната, ние от „Гласът на младите хора“ ви питаме в нашата анкета: ЗА или ПРОТИВ легализирането на марихуаната?

Гласувайте, за да разберем вашето мнение.

 

Advertisements

4 thoughts on “АНКЕТА: ЗА или ПРОТИВ легализирането на марихуаната?

  1. Вие нормални сте, това е растение! Все едно да ме питате „За или против легализирането на мащерка с и без медицински цели“

    Like

  2. Ако това растение не е дрога ЗАЩО е легализирано само в няколко страни от света на които броят им е колкото пръстите на двете ни ръце???Няма нищо лошо да се използва за медицински цели от хора които наистина знаят как да използват качествата на това растение, а не от младежи които се напушват до козирките и след това незнаят къде се намират!!! С легализирането на тази ДРОГА се слага началото на унищожаването на мозаците на младежите на които един ден ще им трябват за да вземат едно най-обикновнно решение от ежедневието си и няма да могат защото вече са унищожили милярди неврони в техният мозък……………

    Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s