Ще опраскат ли Ахмед Доган?

На теория опраскавнето на триглавата змия Доган, Пеевски, Борисов както и всички свързани със тях лица, техните фирми и структури звучи налудничаво, но не и невъзможно. Всичко зависи само и единствено от прокуратурата. НЕзависимата прокуратура, каквато трябва да бъде и нашата.

Ще опраскат ли обаче прокуратурата Ахмед Доган?      

Накратко, Борисов опраска Пеевски публично в ефир преди няколко дни като разкри, че Делян е напуснал страната. Дори го сравни с дъвка, която всички дъвкали, щото нямало какво друго да се дъвче.

Днес разбираме, че  прокуратурата в Бургас се е самосезирала след разследване на журналистите от сайта „Биволъ”. Според държавното обвинение, окръжната прокуратура – Бургас се е самосезирала по повод разкрития около новоизградения имот на територията на на парк „Росенец“ и поставянето на бариера на пътя пред същия, препятстваща свободния достъп до държавно пристанище и плаж.

DSC03720-768x576

По случая Окръжна прокуратура-Бургас е възложила извършването на проверка от Областната дирекция на МВР за изясняване налице ли са извършени нарушения.

Въпрос: Какво ще разследва МВР и Окръжнат прокуратура на Бургас? 

А. Ще потърсят виновният за поставянето на бариерата, която пречи на свободния достъп до държавно пристанище и плаж.
Б. Прокуратурата ще се заеме сериозно и ще провери произходът на парите, с които е изграден този меко казано палат.
В. Службите са си на ДПС. 

Ето какво разкри Биволъ на 14 април: 

bivol-logo1

 „Сарай до пристанището на ЛукОЙЛ – маркира оста: Борисов – Пеевски – Доган”.

Новоизградения луксозен дворец на Ахмед Доган се намира в парка „Росенец”. Бижуто на Доган е построено с лоши кредити от КТБ.

„Общественият път до него е преграден с бариера и се охранява, а държавните имоти на брега са с отрязан единствен достъп по суша – показа проверка на Биволъ. Според документите, с които медията ни разполага, Община Бургас е харизала на собственика на сарая общинска улица и така е блокирала достъпа до държавно пристанище и държавен плаж”, съобщи тогава Биволъ.

Четири страници разследвания, а прокуратурата се самосезира САМО за ограничения достъп до плажа…

От публикуваните материали разбираме, че това е стратегическо място за националната ни сигурност.  Мястото, на което е построен новият сарай на Ахмед Доган е най-стратегическата точка в Бургаския залив – нос „Чукалята“. Това е бивша военна база на Гранични войски, ползвана за водни спортове.

Интересното в случая, е че срещу новия палат на Доган се намира пристанище „Росенец“, което държавата даде на концесия за 35 години на бургаската рафинерия. Това се случи по времето на на първия кабинет на Бойко Борисов, като неин шеф е премиерския „партньор по карти“ Валентин Златев.

От публикацията на Биволъ разбираме, че анклавът е ограден с ограда и камери като лагер на ГУЛАГ и се охранява строго от гардове на руска фирма. Митничари и гранични полицаи не се наблюдават, което отваря  врата за всякакъв вид трафик през нефтопристанището.

drone-sarai-768x436

Припомняме, че темата „руски анклав” беше обявено от Биволъ в Европейския съюз (ЕС) преди няколко години.

Още през 2011 г. Биволъ писа по темата и зададе актуални и до днес въпроси:       

Този анклав могат да влизат и излизат контрабандно не само стоки, но и хора. Примерно да влизат поръчкови убийци или да излизат, след като са си свършили мократа работа в някоя страна от шенгенското пространство

Никой, никога не зададе на Цветанов въпроса защо шенгенската информационна система (ШИС -СИРЕНЕ) не покрива пристанище Росенец. Защо държавата се е оттеглила от него и е поверила ключов за националната сигурност обект на чужда компания?”.

Вижте повече информация ТУК: За да влезе в Шенген България първо трябва да влезе в Росенец.

L’Express: Странен руски анклав в Европейския съюз*

От Златев за Златев…

През 1999 г. за сумата от 101 млн. Долара правителството на Иван Костов продава крайбрежната територия на руската петролна компания ЛукОЙЛ заедно с близката нефтобаза.  По това време Йордан Цонев е лидер на СДС в Бургас и шеф на бюджетната комисия в Народното събрание.

По информация на Биволъ, впоследствие пенсионните фондове на Лукойл продават  близо 320 декара на руската фирма „Стрейтлайн“, зад която стои кипърската офшорка TROXY TRADING.

Тя от своя страна е собственост на друга офшорка от Британските вирджински острови – FCM GROUP HOLDING. Това грижливо прикриване на собствеността има обяснение и то е, че зад „Стрейтлайн“ по информация на Биволъ стои самият Валентин Златев, цитирано от Биволъ.

Наличната информация показва видима връзка на адв. Александър Величков. Той е шеф на Правна дирекция на ЛукОЙЛ България ЕООД и участва в управителните съвети на Пенсионно осигурително дружество „Лукойл Гарант-България“ АД и Доброволен пенсионен фонд „Лукойл Гарант-България“, които продават земите. В същото време Величков представлява TROXY TRADING, която се помещава в неговата кантора. Така от двете страни на сделката се оказват едни и същи лица, а самата сделка е откровено симулативна, съобщава Биволъ.

Според учредената договорна ипотека за TROXY TRADING като кредитодател на „Стрейтлайн“ се разбира, че 184 декара са оценени на 5,28 млн. лв. или 28,7 лв. на квадрат. Реалните цени в предкризисната 2007 г. на това място са над 500 лв. на кв.м.

През март 2014 г. част от терена (близо 9 декара) е препродадена от „Стрейтлайн“за 1.7 млн. лв. на регистрираната в началото на 2011 г. фирма „Хермес Солар“ ООД. Неин мажоритарен собственик е Хайрие Сюлейман Хаджийска, която притежава 85% от първоначалния капитал на фирмата. Хайрие е била секретарка на личния помощник на Доган – Ахмед Емин, който отговаряше за паричните потоци от и към партията. Емин загина при загадъчни обстоятелства на 17 октомври 2008 г. в Боянските сараи на Доган. Официалната версия на прокуратурата е, че става въпрос за самоубийство.

Капиталът на „Хермес Солар“ е само 100 лева. В сайта на фирмата пише, че е „една от водещите европейски компании и единственият производител на висококачествени кристални фотоволтаични модули“.

Непосредствено след прехвърлянето на земята, Хайрие и съдружникът й Мустафа Шан решават да продадат и дяловете си във фирмата и да излязат от ръководството. Но по адреса и координатите посочени в Търговския регистър има достатъчно основания да се счита, че фирмата е една от прословутите обръчи на бизнес интересите на ДПС, смята „Биволъ“.

Строежът на палата първо с кредити от КТБ, а след това и от ПИБ

Вече с новото ръководство фирмата „Хермес Солар“ пристъпва към строителството на новия сарай на Ахмед Доган. Дружеството тегли два кредита от КТБ. Първият е за близо 12 млн. лв. от 2012 г. и има просрочени лихви 100 хил. лв. Вторият – за близо 7 млн. лв. е от юли 2013 г. и има просрочени 50 хил. лв. лихви. Те са категоризирани като „лоши кредити“ без достатъчни обезпечения, посочва изданието.

И двата кредита на „Хермес Солар“са обслужени с директно плащане от ПИБ на 100%, отбелязва финансовият журналист Мирослав Иванов.

С тези пари две години по-късно сараят е довършен и сега предстои откриването му.

Още по темата може да откриете в сайта на „Биволъ” и да разберете защо кмета на Бургас осигурява спокойствието на обитателите на имението.

КОЙ е проектантът на имението, с какво разполага причините за блокирането на достъпа до държавното пристанище и плаж.

Дали обаче прокуратурата спецсъда и разследващите органи ще се самосезират по гореспоменатата информация ние не знаем.

В публикацията е цитирана и използвана информация от „Биволъ” и “Mediapool”.

Биволъ с сайт за независима разследваща журналистика може да подкрепите техните разследвания ТУК.

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s