РЕШЕНО! Забраниха бурките в Пазарджик

След дълги спорове и разглеждане на различни гледни точки по темата за това дали в България на обществени места трябва да се носят бурки, Общинският съвет в Пазарджик реши да наложи пълна забрана на бурките!

20120601_0023.jpg

 Темата наистина бе много гореща в последните няколко седмици. От една страна е обществото, което няма доверие на бурките, защото не знае какво се крие отдолу, но от друга страна са мюсюлманите, които казват, че носенето на бурка е единствено израз на религиозната им принадлежност и не е пречка.

Това обаче не повлия на общинарите в Пазарджик и забраната е въведена. Явно от общината са решили да се вслушат в масовото недоволство на обществото спрямо бурките.

И наистина хората са настроени отрицателно спрямо точно този израз на религиозна принадлежност.

Ние от „Гласът на младите хора“ направихме анкета, която категорично показва, че обществото е против носенето на бурки на обществени места, заради страх от криещ се атентатор под нея.

Резултатите от нея можете да видите тук:

АНКЕТА: Трябва ли да се забранят бурките в България?

Къде точно да бъде въведена забраната и каква да е глобата ще се решава на следваща сесия на Общинския съвет. На нея ще се решава дали забраната да е тотална или да се отнася само за обществените и държавните учреждения.

Присъстващите на общественото обсъждане по наредбите за забрана на бурките категорично подкрепиха забраната им.

Изказалите се поискаха и сериозни санкции, включително и стигащи до затвор.

Иван Итов, който се представи като родител, настоя общината да осигури сигурността на жителите, като приложи строга забрана навсякъде и сериозни санкции. Според него не може да се забрани забулването само в институциите, а в парка да е разрешено.

Жителка на квартал „Изток” заяви, че забраната и всичко трябва да е „из корен”. Николинка Найденова от Пазарджик заяви, че Наредбата на общината не е пълна, няма респект и рестрикция по отношение на хората с бурките. „Пазарджик все още е български град, а ние сме християнска държава. 300 лв. за първо, 1000 лв. за второ носене и нататак – затвор”.

Общинският съветник Благо Солов заяви, че има воля за обединение около един текст за забрана.

В момента предложенията са две.

В края на дебата той заключи, че мнението на администрацията е еволюирало и трябва да се намери начин и подход да се обединят в общите моменти. Солов  предложи в залата на 27 април в ОбС да се внесе едно конкретно предложение, което да получи сериозна обществена подкрепа.

Дали ще има отговор от мюсюлманското население и управници предстои да разберем. Ние от „Гласът на младите хора“ продължаваме да следим развитието по тази тема.

Източник: OFFNews

2 thoughts on “РЕШЕНО! Забраниха бурките в Пазарджик”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s