Отново за калпавата ракета и Космоса

ВСЕКИ политик, дори добре да си живее, се сблъсква със социологията. Не с науката в академичния й вид, разбира се, а с емпиричните данни от някое демоскопско проучване, които мерят електоралното влияние на партиите и одобрението към публичните личности.

13084039_1421446804547932_1411437441_n.jpg

Повечето политици приемат тези факти като тежък удар по личното си и партийно его. Следва конфузна сцена, в която социологът трябва да обяснява защо данните се разминават с представите на политика, какво значи “национално представително проучване”, “извадка”, “кои хора са питани” и т.н.

Текстът първо е публикуван на 24chasa.bg и ние го препечатваме. Авторът е Радост Патева. 

По-умните политици обикновено слушат и разбират обясненията, някои дори успяват да си направят полезни изводи. За останалите обаче “социологията” си остава завинаги гаднярката, която им е казала, че Дядо Коледа няма да им донесе подарък.

Такива едни политици, явно обидени в детските си мечти, решиха да забранят да се оповестяват изследвания на общественото мнение по време на предизборна кампания, “за да не се заблуждават избирателите”. С други думи, демократично избраните от народа негови представители се опитват да забранят на същия този народ да се информира как оценява политиците, които се борят за доверието му.

Правят го точно сега, когато всеки, който се интересува, може да следи кампанията за избор на кандидати за президентския пост в САЩ – с прогнози за всеки щат и с реални резултати в реално време. В САЩ кандидатите, които не са доволни от представянето си, не обвиняват проучванията на общественото мнение. Не искат и да забранят проучванията, защото разколебават поддръжниците им. Напротив – политиците съобразяват публичните си изяви с препоръките от изследванията и това обикновено се коментира в медиите.

Родните политици би следвало да вземат пример от по-опитните си колеги. Това означава не да забраняват, а да поръчват социологически проучвания винаги когато тръгнат да променят някой важен закон, като например Изборния кодекс.

Има ли актуални данни например за това как хората ще реагират на задължителното гласуване? Страхът от глоба ли ще е здравата основа, върху която ще се гради доверието към политическите партии и демократичните институции в страната? Избирателят без помощта на социология и статистика може да изчисли, че гласувайки за някоя политическа сила, й дарява 11 лв. годишно. А българинът знае как да не си плаща, когато не е доволен от политическия продукт, който получава.

Недолюбваните от политиците социологически агенции – всички, които са обявявали публично данни напоследък – регистрират трайно ниско одобрение и високо неодобрение към всички институции. Подобни обществени нагласи се срещат не само у нас. За да бъдат преодолени, се изискват целенасочени политически усилия, решителни реформи и диалог с обществото.

Демоскопските проучвания, които с математико-статистически методи описват обществените нагласи, могат да бъдат изключително полезни в този процес. Методите, по които се провеждат подобни проучвания, са достатъчно прецизни, за да дават достоверни оценки на въздействието на лекарствени препарати, от които зависи човешки живот, или при вземане на решения за пускане на продукти, чиято разработка струва стотици милиони.

Има и международни стандарти в тази сфера, и наши фирми, които ги спазват, и това може да установи всеки след кратко търсене в интернет.

Съобразяването с подобни прости факти би означавало, че България има достатъчно зрели политици, които са преодолели детската обида към социологията и са готови да се вслушват в обществените нагласи. Случаят засега обаче си остава в познатата парадигма за калпавата ракета и космоса.

Източник: 24chasa.bg

Автор: Радост Патева

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s