bulgartabak-36782-810x0

„Пеевски си отиде, Пеевски напуска страната и много скоро вече няма да е дъвка“. Това заяви Борисов преди два дни в ефира на БТВ. Това изказване на премиерът е в отговор на въпрос, дали питането „Кого вижда в огледалото“, зададено на дискусия с българи в Лондон, го е накарало да спре обществените поръчки.

В това интервюто с водещ Цветанка Ризова Борисов разкри, че  решението да спре обществените поръчки го е взел преди това,  но въпросът дали не вижда Пеевски в огледалото го е жегнал. Борисов посочи, че депутатът от ДПС (Делян Пеевски) е най-удобната дъвка и се зачуди с кого ще се занимават медиите, след оттеглянето му.

Припомняме, че след като Борисов разпореди спирането на обществени поръчки, заради съмнения за фирми, свързани с  Пеевски – депутатът от ДПС постепенно обяви оттеглянето си от няколко големи компании, в които през последната година присъстваше официално – „Булгартабак“, отказ от покупка на „Химко“ – Враца, телевизия „Канал 3“ и обяви, че няма да прави бизнес в България, защото това пречело на фирмите и на партньорите му.

Булгартабак си отива тихомълком..

Разследване на Биволъ:
bivol-logo1

Какво се случва в Булгартабак и каква е причината за демонтирането на машини и съоръжения от фабриката ?

Разкрития на сайта за разследваща журналистика „Биволъ“ показват, че машините се демонтират и заминават в неизвестна посока. За това свидетелстват и работници от фабриката. Както се вижда и на снимката:

bulgartabak-3

Цитат от „Биволъ“: Поредната, трета машина от фабриката на Булгартабак в София е демонтирана и заминава в неизвестна посока.

Планът е цялото производство на Булгартабак в България да се ликвидира до края на май, като холдингът ще продължи да произвежда цигари, но в чужбина – във фабриката „Дувана“ в Баня Лука (Република Сръбска) и в Дубай. Хиляди работници от фабриката в Благоевград са заплашени с уволнение като колегите им от вече затворената фабрика в София, съобщават източници на Биволъ.

Изтеглянето на холдингът от България е с цел собствениците на Булгартабак да излязат от фокуса на ОЛАФ и европейските служби. Припомняме, че турският вестник „Миллиет“ публикува новина, че голяма част от контрабандните цигари в Турция са с произход България и са произведени от Булгартабак. Тогава като основен източник на информацията е цитиран подробен доклад на Турското министерство на митниците, заедно с финансовото разузнаване MASAK, от който са взети данните.

Повече по темата може да откриете тук: Турция разкрива Булгартабак като основен контрабандист

Разкритията показват, че на територията на Европейския съюз (ЕС) дълго време е било възможно да работи производител на акцизни стоки, който търгува с ноторни контрабандисти, нарушавайки по този начин европейското и международното търговско законодателство.

Повече по темата може да откриете тук: Дистрибуторите на „Булгартабак“ в Близкия изток са извън закона

Това време изглежда безвъзвратно е отминало, затова собствениците на Булгартабак се ориентират към бизнес извън ЕС, където няма да бъдат толкова внимателно наблюдавани, пише още Биволъ.

Кои са собствениците на Булгартабак зад „трите десетки“?

Цитирано от сайта на Биволъ:

„През февруари 2016 г. финансовият журналист Мирослав Иванов публикува в своя блог кореспонденция на адв. Александър Ангелов с банкера Цветан Василев, в която с много детайли са описани „лихтенщайнската“ и “дубайската” структура на Булгартабак. Според тези документи основни съдружници в холдинга през няколко офшорки са Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева, Цветан Василев и собствениците на „Кингс Тобако“ и „Пещера“ АД – Антон Щерев и Атанас Петров (известни като « Пещаците”).

Има ли корупционни схеми около  придобиването на активите на едно от най-големите български предприятия е свързана с колосална корупция, конфликт на интереси и криминално пране на пари?

Публикуваме без редакторска намеса въпросите на журналистите от Биволъ: 

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s