За първи път българин получава престижната награда за журналистика на американската фондация „Пулицър“, съобщи „club Z„. Отличието е за фотографа на „Ройтерс“ Стоян Ненов.

Той споделя приза с още 7 свои колеги от агенцията и четирима фотографи на „Ню Йорк Таймс“ за отразяването на драмата на бежанците.

nenov

В интервю за Клуб Z, Ненов споделя, че снимката е от самото начало на кризата с мигрантите там.

Тогава още го нямаше още лагерът и хората вървяха по два километра от границата до гарата и живееха там, припомня Ненов.

„На ден имаше по три влака, които изобщо не можеха да поберат всички, и това се случваше при тръгването на всеки влак. Полицаи почти нямаше. Бяха трима-четирима и се опитваха да въдворят някакъв ред“, допълни Ненов пред Клуб Z.


„Разбира се, че се радвам много. Когато научих за приза, не можех да повярвам. Бях много изненадан“,
добави той.

Все още не е ясно дали ще ма церемония по награждаването на отличените с наградата „Пулицър“.

Вижте останалата част от наградените:

„Асошиейтед прес“ спечели най-престижната американска награда за журналистика „Пулицър“ във водещата категория за обществена служба. Тяхно разследване разкри робскя труд в югоизточна Азия.

Материалите на агенцията за насилствените практики в индустрията с морска дарове доведоха до помощ за освобождаването на 2000 души, полагали труд като роби през ХХI век. Наградата за новинарска фотография отиде за снимки, свързани с европейската бежанска криза – и бе поделена между „Ройтерс“ и „Ню Йорк Таймс“. В екипа от осем фотографи в мисията на „Ройтерс“, в която е й  Стоян Ненов.

Сред отличените бяха и „Лос Анджелис Таймс“ за новинарско отразяване – за работата на изданието по клането от ислямисти в Сан Бернандино, Калифорния.

Тази година „Пулицър“, лауреатите на която бяха обявени в понеделник в Колумбийския университет в Ню Йорк, маркира 100-годишнината на наградите. Призът е учреден през 1917 г. според завещанието на медийния издател Джоузеф Пулицър.

Материалът „Морска храна от роби“ на „Асошиейтед прес“ е разследване на малтретирането на работници в югоизточна Азия, използвани за снабдяването с морски дарове на американски супермаркети и ресторанти. Отразяването, случило се в поредица от 10 статии на агенцията, на порочните практики доведе до освобождението на 2000 от съвременните роби и до бързи реформи в сектора, отчита журито на наградата.

 

„Таймс“, с рекордните си 117 Пулицъра до момента, добави още две през 2016-а. Освен с фотографската награда, изданието бе отличено и в категорията за международно отразяване – за нехуманното отношение към афганистанските жени.

С по две награди бяха удостоени и други три медии – „Бостън Глоуб“, „Тампа Бей Таймс“ и списание „Ню Йоркър“. Общо на церемонията бяха раздени отличия в 21 категории, избрани сред 3000 кандидати.

„Пулицър“ за художествена литература получи Виет Тан Нгуен с The Sympathizer, имигрантска история за „човек с две съзнания“ и в две държави, Виетнам и Съединените щати.

 

Източник: /Площад Славейков/

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s