“Подигравката с правовата държава в Македония е невиждана!”

Трибуна „Стамболовъ“ е младежко сдружение, стартирало работата си на 9 януари 2016 г. Целта им е да представят позиции по актуални за България и Европа въпроси, както и по теми, свързани с българската историческа памет.

Избрали са Стефан Стамболов за техен патрон, защото виждат в него образец на възторжен и непобедим идеализъм, съчетан с безгранична любов към свободата на Отечеството.

По проекта Трибуна „Стамболовъ“  работят Александър Малинов и Йордан Балев

“Подигравката с правовата държава в Македония е невиждана!”

2111050729

-Здравей, Владимир. Кажи ни повече за теб – от къде си, с какво се занимаваш в момента?
– Здравей. Роден и израстнал в Република Македония, град Прилеп. В България записах висше, в НХА, София, специалност Индустриален дизайн, завърших със степен Бакалавър. Работя в София като уеб и графичен дизайнер в рекламна агенция вече доста години.

-Напрежението в Скопие ескалира, има задържани протестиращи. Ще ни разкажеш ли подробности за случилото се?
– Тъй като постоянното местожителство ми е в София, информациите за провеждащият се протест ги следя изкъсо чрез социалните мрежи, фейсбук и туитър, но съм много добре запознат с мотива на протестиращите, пък и самия съм духом с тях.

Вижте още: Погромът в Скопие: Бунтът на един народ

 

Понеже протеста е резултат на подписаната от страна на президента амнистия на всички замесени в престъпленията и корупцията произтичащи от изтеклите незаконно подслушвани телефонни разговори, не е трудно да се разбере револта на гражданина който милее за правова и свободна държава. Изпочупването на прозорците на един от приемните офиси на президента в центъра на Скопие, както и прозорците на Министерството на правосъдието е според мен един очакван изход на тези протести, както и арестите от страна на полицията са също очаквани, въпреки че, много по-нормално би било, самата полиция да се присъедини към протестиращите, защото такава подигравка с правовата държава е невиждана!
Затворите в Македония са пълни с хора откраднали буркани зимнина от комшията, някакъв откраднал 150 кебапчета… но за присвояване, прикриване и пране на хиляди, милиони (страх ме е да кажа думата милиарди) се получава ръкостискане, подписана амнистия, и картбланш за участие на следващите избори. Това нито един трезвомислещ гражданин не бива да го приема за нормално, било то цивилен или служител на реда.
-Каква е предисторията на тези днешни протести ? Как се разви политическата ситуация в Македония след големите митинги срещу ВМРО-ДПМНЕ през миналата година?
– Предисторията на тези протести е една дълга агония. След големите протести, под мониторинг и медияторство на международния фактор се стигна до политически договор между 2те най-големи партии от македонския блок, както и 2те най-големи партии на албанския блок. Всичкото това се случваше зад затворени врати, и решенията се съобщаваха на прес-конференции. Точно как са протичали преговорите, можем само да гадаем и спекулираме.
В крайна сметка от тези дълги и мъчителни преговори се стигна до договора който се нарича Пържино (според мястото където се провеждаха), според който всички участващи партии се обвързаха на изпълняване определени условия, които на края ще завършат с сдемократични и свободни избори. Едно от тези условия бе и оформянето на специялна прокуратура, която се занимава с криминалните деяния произтичащи от изтеклите разговори на незаконното следене на комуникациите.
В момента, в който започнаха да излизат обработените следствия от прокуратурата, започнаха и истинските драми, съдебната система да отказва арести, със абсурдни обяснения (и за най-дребното хулиганство, обвиняемите се слагаха в арест за по 30 дни, но когато към бивш министър на вътрешните работи е отправено сериозно обвинение, и има голяма вероятност за бягство и влияние върху свидетели, се отказва арест). Когато видяха накъде плува Титаник (така е наречен случая от страна на специалната прокуратура) започнаха с тяхния план.
Първо беше експресното положително процесуиране на искането от Конституционния съд, на премахване от закона на забраната за амнистия на хора замесени в избирателни измами. Второ – отхвърляне на всички решения на новия министър на вътрешните работи от опозицията (издействано като част от Пържино), и върщане отредбите и структурата на МВР преди неговото назначаване. Трето – Тази срамна масова амнистия на нашия „фикус“ на Републиката. Четвърто – очаква се конституционния съд да отнеме легитимността на специалната прокуратура, и с това да разруши цялостно договора Пържино, с цел нови изборни измами, взимане на властта.. и натам всички знаем как биха могли да се развият нещата.
Протестите трябва да спрят този сценарий на Фамилията(хората близки на бившия премиер Груевски бел. авт.) , всички да си получат заслуженото, а ние да получим една възможност за свободно избиране на народните представители, и легитимно правителство, след което никога повече да не допуснем някоя нова Фамилия да окупира свободата на гражданите.
-Ти живееш в България. Следиш ли политиката тук и ако да, какво е отношението ти към проблемите в страната?
– Не бих могъл да кажа че успявам много да следя (непосилно ми е да съм на две места едновременно), но от това което виждам, мога да кажа че популизма е в пълна сила, и корупцията е в пълно здраве, а правовата държава е загубена някъде из „законовите процедури“. Не напразно в един македонски филм „Балканкан“, когато пристигат в България, репликата на митничара е „за всичко си има процедура“.
-По мое мнение България трябва да играе много по-активна роля в приобщаването на съседна Македония в ЕС и НАТО – виждаш ли потенциал за сближаване между двете държави на базата на евро-интеграция?
-Сближаването между Македония и България на базата на евро-интеграциите е само една фатаморгана. Съдейки по общата история която имаме, все докато не успеем да направим един културно-образовен обмен, да намерим една пресечна точка на исторически план, да си простим взаимно и да заровим историята в миналото, нито една интеграция няма да ни сближи. Всичко останало е само емоционален възглед заради някакво си общо братско минало.
Автори: Йордан Балев и  Александър Малинов от „Трибуна Стамболовъ
Източник: „Трибуна Стамболовъ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s