31-годишен бизнесмен купува 3 бензиностанции

„Капитализмът дебютира на сензационен търг в столицата“

За всички, които вече трескаво се питат какво са пропуснали от днешните новини и вече ровят по различни сайтове, ще кажем да се успокоят и да прочетат следващите редове.

Новината, която четете няма да я намерите в никой сайт или днешен вестник. Тази новина е на цели 25 години.

20160410_124057037_iOS

От „Гласът на младите хора“ ви я припомняме, защото ние продължаваме нашата поредица, в която ви припомняме различни броеве на „24 часа“ или иначе казано – припомняме си изминалите 25 години в преход през погледа на вестникарите.

Днешният брой, който ще ви припомним е от далечната 1991 година, 19 юни. Цената на този брой вече е 98 ст., а главен редактор все още е Валери Найденов.

В този брой водещото заглавие е това, което ви накара да се чудите в коя година живеете, а именно „31-годишен бизнесмен купува 3 бензиностанции“.

Новината продължава така:

До 15 дни специалистът по електроника Христо Христов трябва да внесе 55 милиона лева  

И трите предложени на търг софийски бензиностанции бяха спечелени от един играч вчера – 31 годишния специалист по електроника Христо Христов.

До 15 дни г-н Христов, който е служител във фирмата на жена си, трябва или да внесе сумата 55 милиона и 370 хиляди лева, или да се просто с депозита от 302 хиляди лева, а търгът ще се  анулира.

Сензационната сума се дължи преди всичко на бензиностанцията в кв, „Надежда“, която след 168 наддавания стигна до 51 милиона лева. Другите двама претенденти Антон Николов и Димитър Савов, се отказа съответно на 42 милиона и 50 милиона лева.

„Вие сте самурай!“ – възкликна шокираният от цената министър Пушкаров и с чаша шампанско честити победата на г-н Христов. Министър Костов, който също присъстваше на търга, заяви: „Господин Пушкаров се е изчерпал емоционално“.

Бензиностанция №7144 в кв. Надежда е построена през 1985г., има търговска площ от 2100 кв.м. и 4 резервоара с обща вместимост 128 куб.м.

„Цената от 51 милиона лева е абсолютно нереална и има да се изплаща над 15 години – коментира загубилият кандидат Антон Николов – Обърната във валута, сумата възлиза на над 2,5 милиона долара, а на Запад и най-скъпите бензиностанции струват между един и два милиона долара.“

За другите две бензиностанции търгът мина леко, защото Димитър Савов играеше само за бензиностанцията в „Надежда:, а Антон Николов се отказа от наддавания.

Следващата новина, с която ни запознава вестника е:

Три милиона тона нефт ще влязат в България до края на годината 

Това ще се случи след подписване на договор между Министерството на индустрията, търговията и услугите, „Нефтохим“ и руско-българската фирма „Планета – 999“.

Споразумение за тези доставки сключиха вчера представители на фирмата и министерството. През следващата година количеството внесен нефт се очаква да достигне 7-8 милиона тона.

Нефтът ще се заплаща с износ на български стоки.

13036464_1179716838729541_937988908_o

Следващата тема в броя през 91-ва е един проблем, толкова типичен за началото на прехода, а именно българо-съветската търговия. 

Заглавието гласи: 

1 частна и 31 държавни фирми ще търсят вратичка в съветската ограда 

Хипиотичният сън на българо-съветската търговия може би ще бъде нарушен от едно сдружение с идеална цел, което бе създадено вчера в София от 32 големи фирми.

То ще се опита да замени влиянието на бившите братски министерства, да балансира  по натури вноса и износа на стоки и да помага определянето на техните цени да съответства на реалната им пазарна стойност и курса на долара.

Учредителите на сдружението са гигантите „Балканкар“, „Металхим: и „Булавто“ .

Определено от брой 53 на „24 часа“ се задава промяната, Този брой ни показва как по това време вече на пазара излизат частните фирми и те стават фактор, който тепърва ще се развива.

Не случайно броят започва с думите „Капитализмът дебютира на сензационен търг в столицата“. Определено от страниците на вестника лъха на зараждащата се демокрация, въпреки че тогава не са знаели, че няма да е чак толкова успешна занапред.

Всеки, който иска да види цялата изложба наведнъж може да го направи като отиде в НДК а Полуетаж – Изток. Тя ще е отворена за посетители до 21 април.

Материалите в публикацията са взети от изложбата на вестник „24 часа“ в НДК.

Публикацията е съгласувана с главните редактори на в. „24 часа“.

/Гласът на младите хора/

2 thoughts on “31-годишен бизнесмен купува 3 бензиностанции”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s