Руската информационна война срещу България и путинофилите у нас

Трибуна „Стамболовъ“ е младежко сдружение, стартирало работата си на 9 януари 2016 г. Целта ни е да представяме позиции по актуални за България и Европа въпроси, както и по теми, свързани с българската историческа памет.

Избрахме Стефан Стамболов за наш патрон, защото виждаме в него образец на възторжен и непобедим идеализъм, съчетан с безгранична любов към свободата на Отечеството.

По проектът Трибуна „Стамболовъ“  работят Александър Малинов и Йордан Балев

Руската информационна война срещу България и путинофилите у нас

018276136_30300

Във водената от Кремъл т.нар. „хибридна война“ срещу Европейския Съюз и НАТО, България може да се определи като най-уязвимият елемент. У нас от високото ниво на държавници и академици се тирижират открито неверни, дезинформационни, пропагандни и анти-държавни мнения, а българските служби сякаш са дълбоко упоени и изглежда нямат нито силите, нито желанието да противодействат на този процес.

Ще се спрем по-подробно върху сайта pravda.ru, като един от най-активните в манипулирането на общественото мнение у нас и в самата Русия. В периода 1-3 март 2016 г. станахме свидетели на нещо като информационна спец-операция. На споменатият Pravda.ru се появиха 8 статии, вдъхновени от новината на анонимния сайт bultimes, който от своя страна цитира анонимния podoko.eu. Говорителят на МВнР Бетина Жотева напълно опроверга информацията на 03.03.

Въпросните публикации, в хронологичен ред:

 1. 02.03.2016 г., Болгария отпразднует освобождение от османов с Эрдоганом и без России ;
 2. 02.03.2016 г., Политолог: США выдавливают из Болгарии саму память о России;
 3. 02.03.2016 г., Болгария предпочла Эрдогана Путину
 4. 02.03.2016 г., День Болгарии: С Эрдоганом, но без России?;
 5. 03.03.2016 г., Болгария выбирает между Турцией и Россией? – Прямой эфир Pravda.Ru;
 6. 03.03.2016 г., Болгария душой с Россией, телом – с Турцией – мнение;
 7. 03.03.2016 г., „Болгария – давно уже не независимое государство“ – эксперт;
 8. 03.03.2016 г.,: Болгария выбирает между Турцией и Россией?.

Статия номер 6 цитира мнението на лицето Дарина Григорова, част от Историческия Факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

72391_1656318867965546_3358932665886471863_n

„Експертът“ Дарина Григорова в про-руската „алфа тв“

Последната много ясно дефинира това, което pravda.ru иска да внуши – България е духом с Русия, но тялом с Турция, крайното послание, което читателите запомнят е – „България е с Турция“ или още по-смилаемо – България е (с) враг(а). Повече за ръководителя на евразийския център “VIA EVRASIA” (да, има такъв) може да прочетете тук.

За останалите пригласящи на кремълската пропаганда “експерти” като Пламен Пасков, Иво Христов, Николай Марков и пр. – ще говорим в бъдеще. След свалянето на руския изтребител на територията на Турция в края на 2015-а, турският президент Ердоган се превърна във враг № 1 за руските медии. В изброените статии до името на враг № 1 неизменно присъства името България. Това е целенасочен опит да се внуши на руските читатели, че България също е враг, а на българите – да се вмени чувство на вина. Очевидно е, че сайтът предава посланията и опорните точки на идеолозите на съвременната руска външна политика. Дефинирането ни като враг е нов етап от хибридната война, досега само се задаваше посока на вътрешната и външната ни политика и приоритетите ни (така както се е случвало през 45-годишния период, в който бяхме държава-сателит на СССР).

В друг пример от последната една година, през май 2015 г. в сайта е публикувана статията Македония приговорена за союз с Россией и Сербией, в която „журналистите“ нагло преиначават историята на македонските българи:

12924596_1656317737965659_3323956368912318851_n„Организирана от властта демонстрация в подкрепа на Груевски и ВМРО-ДПМН, Скопие 18 май 2015 г.“

Македонская нация была создана в ходе процесса насильственной „болгаризации“ сербского населения Македонии во второй половине 19 — первой половине 20 веков. Тогда в самой Македонии никаких македонцев не было: были болгары и сербы.” Оставаме с надеждата, че при неминуемата следваща информационна атака българската държава ще реагира адекватно, използвайки пълния ресурс на международните съюзи към които принадлежи.
Автори: Йордан Балев и  Александър Малинов от „Трибуна Стамболовъ
Източник: „Трибуна Стамболовъ

One thought on “Руската информационна война срещу България и путинофилите у нас”

 1. И ми претендирате за обективност. Като ми сочите примера с Асен Генов. Човечето, за което може да се кажат мноого лоши неща и малко хубави. На кого и на коя служба не слугува това лице. Ще го разберете кой и защо му плаща, за да подържа не лош стандарт на живот, без знае какво е труд и работа, за да оцеляваш в наше време.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s