Началото на прехода през погледа на вестникарите

25 години преход в изложба.  

Когато чуе думата „преход“ на българина му изникват множество асоциации, за съжаление повечето отрицателни.

Чалга, упадък, нисък морал, политици, които не правят нищо. Все неща, които вървят ръка за ръка с прехода. През годините сме чули различни мнения, попадали сме на различни прегледи на прехода.

Но вестник „24 часа“ ни изненадаха много приятно с начина по който са решили да върнат времето назад.  С изложба на първи страници  в НДК са представени историческите събития в последните 25 години.

1

Ние от екипа на „Гласът на младите хора” решихме да представим изложбата и в интернет. От днес на нашия сайт ще може да прочетете всички заглавия включени в изложбата.

Започваме с първия брой. Той излиза на 18 април, 1991 година на цена от 48 ст. с главен редактор Валери Найденов. 

Още с първия си брой вестникът приковава вниманието на читателите заради поместените в него заглавия и трайно се намества в класацията на българите за предпочитан вестник. От тогава до ден днешен мотото е – „Всекидневник за новините, каквито са“.

 „Депутат-социалдемократ поиска смърт чрез задушаване за независимия печат“ 

Осем народни довереници от различни партии подкрепиха най-комунистическия документ след Комунистическия манифест. 

В България няма никога да има независим печат, ако се приеме вчерашното предложение на депутата Стефан Радословав от БСДП за освобождаване на партийно-котерийните издания от данъка върху оборота.

Внесеното изменение в Закона за данък върху оборота и акцизите включва в списъка на освободените и … приходите на политически партии и други обществени организации от нестопанска дейност – печатни издания ( вестници, списания и др.), свързани с разпространение на информация.

Тъй като на вестникарския пазар освен затруднения има и реална конкуренция, това би дало на партийните издания огромно и непочтено предимство, смятам специалистите. Ако данъкът върху оборота от 22 на сто остане само на шията на независимите издания, бързо ще ги удуши. И без това в момента котерийните издания получават субсидии и помощи под най-различна форма както от партии и организации, така и от правителството.

2

„Чернобилският саркофаг диша през пукнатините“

Новата катастрофа е възможна след 5 години

Това твърдение на съветски учени-физици от института за атомна енергетика „Курчатов“ е публикувано вчера в британския „Таймс“, Според „Таймс“ бетонната обвивка на реактора е застрашена от разпадане, открити са многобройни дупки, някои толкова големи, че през тях могат да минат дори птици.

Във вторник съветската телевизия показа уникални кадри от вътрешността на 4-ти енергоблок на чернобилската АЕЦ. Въпреки огромното количество излят бетон в саркофага в саркофага на реактора има много пукнатини, които са източник на радиоактивност. Изследването с малка камера, осъществено за първи път след катастрофата, показа фрапиращи неща: бетонът и пясъкът, с които е заливан реакторът при гасенето на пожара, са се превърнали в маса, подобна на вулканична магма.

 „Разпродажбата на ефира продължава. За българи вход забранен“

Богатите от „Гласът на Америка“ плащат по-малко от нашите станции

От днес пред Министерския съвет ще стоят безработни радиожурналисти. Те протестират срещу разпродажбата на кабелна мрежа на чуждестранни лица и фирми.

Според говорителката на Комитета за съобщения и информатика Люба Аначкова единствено правителството има монопол над ефира. Димитър Луджев вече се възползва от правата си, за да даде място в ефира на „Гласът на Америка“.

Преди няколко месеца първият опит да се създаде частно радио в Пловдив завърши с намесата на правоохранителните органи. Така ще завършат подобни опити и занапред, поясни г-жа Аначкова, докато не бъде приет специален закон за телевизията  и радиото.

Всеки, който иска да види цялата изложба наведнъж може да го направи като отиде в НДК а Полуетаж – Изток. Тя ще е отворена за посетители до 21 април.

Материалите в публикацията са взети от изложбата на вестник „24 часа“ в НДК.
Публикацията е съгласувана с главните редактори на в. „24 часа“.

/Гласът на младите хора/

 

 

2 thoughts on “Началото на прехода през погледа на вестникарите”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s