АНКЕТА: ЗЛАТЕН СКУНКС за директорите на НОВА и Нетинфо?

Доживяхме да видим как отново се налага цензура в българския ефир. Вчера един от най-авторитетните карикатуристи в България Чавдар Николов бе тотално заличен от платформата за видео споделяне VBOX7.com, изтрити са всичките материали във VESTI.BG, изтрити са материали и от сайта на НОВА ТВ.

chavdar_nik_karik5chavdar_nik_karik4

Важно е да отбележим, че са изтрити над 90 карикатури, а не само тази за „свинските опашки“. Жалкото обаче в случая, е че това не е прецедент за територията на нашата държава.

Все пак знаете, че Бойковизмът е политическо течение, което се налага от един „бивш“ комунист, който вместо да ни предоставя едно демократично управление, едно открито управление, ни връща във времената, когато Тодор Живков цензурираше вестник „Стършел“.

660_f6c35ce87a304e1063f10e6a714490a7

Няма да говорим много за Боривов, а поставяме въпроса #КОЙ цензурира Чавдар Николов?

От публикация на Иван Бакалов във сайта e-vestnik.bg разбираме, че договорът на Чавдар Николов е подписан от Дидие Щосел, щефът на Нова бродкастиг груп и от шефа на Нет Инфо Христо Христов. На практика договорът е творчески, а не трудов, според който на автора се плаща на парче. Важно е да отбележим, че този договор може да се прекрати веднага. Публична тайна, е че в тази професия, а и не само, това е нормална практика, но не е нормално разберете да се свалят карикатури по този меко казано грозен и неадекватен начин.

Чавдар Николов е рисувал  по три видео карикатури седмично, нещо като анимация, по-скоро „движещи се” карикатури. Повечето герои в тях са политици, а много често лично Борисов.

От страна на Нова ТВ груп цензурата се налага от членът на борда на директорите Силва Зурлева. Според публикацията на Иван Бакалов в НОВА ТЕЛЕВИЗИЯ от години, Силва Зурлева е известна по-скоро като политкомисар, който държи връзки с политиците и определя „линията”.

За крещящия акт на цензура отговорност носи лично Дидие Щосел, чийто подпис стои под договора с карикатуриста, и без чието знание няма как да стане такъв гаф. Няма как двамата цензори на Нова в лицето на Щосел и Зурлева да предприемат сами това тотално заличаване на всичко свързано с Чавдар Николов, пише още „e-vestnik.bg

Защо не цензурират „Господари на ефира“ ?

Това също е комедийно шоу, посветено на гафове в българските телевизии. Много често можем, да не кажем всяка вечер едни от най-добрите водещи в телевизионния ефир ни предоставят гафовете на политиците по забавен начин. Не веднъж и те са пускали карикатури, които подиграват родната управа. Дори си направиха собствена рубрика
„FaceБойко“ с водещ Ненчо Балабанов, където също се подиграваха с премиерът на „Народна“ Република България Бойко Борисов.

face-boiko

За нас директорите на Нова ТВ и Нетинфо абсолютно си заслужиха „Златен скункс“, заради цензурата, заради глупавите обяснение и становища, че карикатурите не са били гледани. Уважаеми другари и другарки от Държавната телевизия Нова, ние не сме глупави. Вие сте глупави да ни облъчвате със смехотворните си призиви за „Независима журналистика“ или още по смешното в момента „Свободни да виждаме истината“. Ако бяхте такива щяхте да извадите топки да защитите своите автори, а не да мълчите цял ден като!

Резултатите от проведената анкета на сайта на „Гласът на младите хора“ ще бъде изпратена до редакторите на „Господари на ефира“.

Апелираме към всички медии чувстващи се свободни да изразяват мнението на своите журналисти, коментатори, автори, карикатуристи и читатели да направят анкети на сайтовете си, а статистиката от вота да бъде изпратен до „Господари на ефира“.
Автор: „Гласът на младите хора“.
Карикатури: Чавдар Николов
Източници на информация: e-vestnik.bg

 

4 thoughts on “АНКЕТА: ЗЛАТЕН СКУНКС за директорите на НОВА и Нетинфо?”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s