Отново сме свидетели на налагане на цензура! Отново властта се опитва да затвори устата на тези, които не ги е страх да изкажат свободно мнението си! Отново е лошо да имаш различна гледна точка!

Днес отново станахме свидетели, че в България демокрация НЯМА! Тук не се толерира различното мнение и критичното такова. Особено към властта.

Днес станахме свидетели на едно голямо нарушение спрямо свободата на словото.

Днес един карикатурист беше цензуиран защото си позволи да иронизира не кой да е, а Бойко Борисов.

АНКЕТА: ЗЛАТЕН СКУНКС за директорите на НОВА и Нетинфо?

13020055_1177746722259886_640845521_n

Чавдар Николов е един от най-известните карикатуристи на България. През годините не един път е предизивквал множество реакции в обществото със своите творби. От няколко месеца всяка сутрин в ефира на Нова представя своите видео кариактури по темата на деня, като обикновено жертви са родните политици.

Тази сутрин една карикатура обаче подразни властта. Една карикатура не можа да бъде преглътната.

„Конска опашка vs. свинска опашка“ – името на творението, което бе цензурирано в модерна България.

Видео карикатурата бе дълга само 16 секунди.

За първи път бе излъчена тази сутрин в предаването „Здравей България“ на Нова телевизия в редовната рубрика с видео карикатури на Чавдар Николов.

В момента обаче този клип не присъства нито на сайта на NovaNews, нито на платформата за видео споделяне VBOX7, която е част от групата на Нова. Обикновено видео карикатурите се качват и на двата сайта. Така стана и тази сутрин, но…

Няколко часа по-късно видео карикатурата е била свалена, но следите не са заличени успешно и все още се виждат.

Колегите от Клуб Z са успели да възстановят видеото, което можете да видите по-долу.

Сега за самия клип:

В началото на черен фон се появява надпис:

681

КОНСКА ОПАШКА

В следващия кадър се вижда Хан Аспарух, който развява конска опашка – символ на прабългарите, следван от своите воини. Музикалният фон е „Българска рапсодия Вардар“ от Панчо Владигеров.

Следва нов надпис на черен екран:

2016

СВИНСКА ОПАШКА

Музиката вече е различна – инструментал от “Момичето с перлените коси“ на унгарската група „Омега“, която обаче в България е популярна и като „Батальона се строява“. В кадър вече е Бойко Борисов, който развява свинска опашка, а зад него се разпознава Динко, следван от друго здраво момче, приличащо на арестувавия в Бургас Перата.

След като като въпросната карикатура бе публикувана в сайтовете на Нова (NovaNews и Vbox7), много бързо тя беше премахната.

А и не само!

В момента в сайтовете на медийната група липсва не само този клип, а и всичко на тема „видео карикатура“ и „Чавдар Николов“ чрез търсачката.

Пиарите от Нова все още не дават точно обяснение какво се е случило.

И какво излиза!? Когато някой се старае да публикува и прави неща на различна тематика, като то по този начин дава възможност на различни гледни точки да достигнат до повече хора, бива премахнат.

А къде ще отиде дебатът? Къде ще отиде същността на демокрацията и това всеки да може да споделя мнението си спокойно!

Ние от „Гласът на младите хора“ заставаме твърдо зад каузата, че трябва да бъде гарантирано правото на медиите, а и не само, да работят без всякаква цензура и да изразяват различните гледни точки.

Според нас трябва всичко да се отразява винаги обективно, независимо какво е мнението на обществото. Журналистиката е това – да представяш нещата такива каквито са.

Хора не са глупави! Те могат да преценяват кое е истина и зад кое се крие някакъв друг вид манипулация. Може би и затова в последно време българската журналистика не печели масовото доверието на хората в България.

Защото хората свикнаха всяка медия да подкрепя някой и този някой да може да решава какво да се чете/гледа и какво да не се. Затова и всеки, който си позволи да е различен, веднага му се налага цензура.

Властта определено не позволява свобода на словото. Властта не иска да бъде иронизирана. Властта отдавна не е демократична.

КОМУНИЗМЪТ още е жив – да живее КОМУНИЗМЪТ!

Автор: „Гласът на младите хора“.
Снимката на публикацията е публикувана първо на профила на Самуил Петканов.
Карикатура: Чавдар Николов

Advertisements

2 thoughts on “Демокрацията ни е чист КОМУНИЗЪМ

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s