Хазартът пере без накисване

r-1024-768-karikatura-smiah-shega-sharzh-ironiia

Всеки ден научаваме как някой в родината ни е станал богат от участие в разни игри. Но много късмет не е на добро. Особено ако е под формата на стотици хиляди левове. Но не знаем какво се случва след това.

Един от тези хора е Красимир Николов. Живее във Велико Търново и през септември 2015 г. печели 450 хиляди лева. Естествено, е показан по телевизията, където разказва колко е щастлив на 54 години с толкова пари. Хората започват да го разпознават на улицата и да го пипат за късмет. По дрехите му има повече отпечатъци, отколкото в масивите на МВР. Най-неприятни са съгражданите му, които го спират и му искат пари. Или молят само за заем или за инвестиция в бизнес. Закъдето и да тръгне, го прави двадесет минути по-рано, защото знае, че ще срещне навлеци.

За да сложи край на всичко това, решава да смени тактиката. Когато някой го спре с молба за пари, той отговаря: „Ама разбира се, джобовете ми са пълни с кинти! Бръкни и вземи колкото напипаш!” Повечето досадници го отминават смутено, но глупавите наивници бъркат смело. И изпищяват ужасени. Красимир предварително си е срязал предните джобове на панталона. Какво са напипали, само те си знаят. Късметлията бързо е оставен на мира.

Че всеки трябва сам да се справя с късмета си, знае и Татяна Скорчева от Пловдив. Домакинята печели 200 хиляди лева от лотарията. С част от парите отива на екскурзия, а с друга купува скъпа кола за семейството си. Возилото е паркирано пред жилищния є блок. Съседите не могат да стърпят злобата си. И веднага го обсипват с предметни „награди”. От балконите летят буркани с конфитюри, лютеница, кьопоолу и туршия. Всяка сутрин менюто е различно. Вариантът с местенето на колата на друго място не сработва – гумите веднага са нарязани. Полицията вдига рамене.

Късметът не ходи само при обикновените хора. Следователят от Националната следствена служба Красимир Кръстев е изключителен късметлия. Според имуществената му декларация за 2014 г. той е спечелил почти 25 хил. лева от спортни залагания. На човека му върви, защото за 2013 г. е спечелил 46 хил. и 500 лева. За 2012 г. късметът му носи 26 хиляди лева. Сумите не са никак малко при положение, че годишната заплата на един следовател е около 15 хил. лева. Излиза, че държавният служител Кръстев печели повече от хазартния си нюх, отколкото от работата си. Всички врачки и гадатели могат да му завидят.

Късметът при хазартни залагания е лесно оправдание. За да се направи залог е необходимо да се попълни талон за определено спортно събитие и да се плати сума върху някакъв коефициент. При печалба парите се изплащат срещу представения талон. Лицето, което получава парите не се регистрира с имена и ЕГН. Хазартния оператор отчита пред НАП каква е стойността на направените пред него залози и какво е изплатил. Няма задължението да предоставя списък на късметлиите.

Късметът е рядко щастие, което те сполита неочаквано, но кацне ли птичето, сигурно трябва да обясняваш защо го е направил точно на твоето рамо. Защото съществува възможност в графа „Хазартни печалби„ да декларират и средства, придобити по нечестен път. С други думи: да се перат доходи от незаконна дейност и корупция. Има ли кой да провери печелившите?

 

Автор: Георги КАЦАРОВ
Източник: вестник „Стършел
Брой 3637 от 08 Април 2016

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s