За уличен фитнес ви стигат лост и пейка

street_fit

Да се спортува е полезно. В наши дни най-лесно можем да изваем хубаво тяло в залата за фитнес. Колкото по-често тренираме, толкова по-добре – ще преборим излишните килограми и лошото настроение, ще се спасим от високия холестерол и кръвно по естествен начин, без да пием хапчета и да ходим по доктори. Но не всеки се чувства комфортно в залата, където се събират десетки хора и постоянно си под погледа на околните.

За тези хора също има вариант – нарича се спортуване със собствено тегло.

Това е т. нар. street fitness, или уличен фитнес.

За разлика от тренировките в зала фитнесът на открито може да се практикува на всяка спортна площадка, в парка или в близкия училищен двор. Достатъчно е там да има лост за набиране, успоредка и най-обикновена пейка.

Интересното за този тип упражнения e, че съвсем не са съвременна “измишльотина”, а съществуват от няколко века преди Христа. Преминали са от Древна Елада и Рим, та чак до наши дни. Препоръчват се основно за мъже, но и някои амбициозни дами вероятно ще могат да се справят.

Тренировката със собствено тегло на пръв поглед не изглежда никак сложна. Но да бъдем честни, тя си е доста трудоемка, защото не е лесно да преодолеем собствената си тежест. Уличният фитнес е комбинация от обща физическа подготовка, упражнения за лост, успоредка и земя. Именно този тип тренировки са в основата на съвременната спортна гимнастика – нещо като нейния прадядо.

За да бъдат ефективни, упражненията трябва да започнат с кръгово загряване на ставите – въртеливо движение на китките, лактите, рамената и колената. Следва кратка аеробна загрявка – най-подходящи са обикновеното тичане, скачането на въже или клековете.

Като цяло тренировката се състои от няколко основни упражнения – набирания, лицеви опори, работа на успоредката и коремни преси. Всички те се редуват, образувайки цялостен цикъл. След кратка почивка е добре да бъдат повторени в същия ред.

Уличният фитнес стимулира развиването на силен, издръжлив и добре контролиран пояс от коремни и гръбни мускули. Успешното изпълнение на всички движения със собствено тегло изисква да имате пълен контрол върху коремната мускулатура и таза.

Спортуването по този начин донякъде ограничава растежа на мускулната маса. Т.е. правейки набирания, или упражнения на успоредка не можете да постигнете пълния ефект от фитнес залата, но ще успеете да увеличите издръжливостта си, както и да оформите добър релеф на тялото.

Тренировките имат комплексен кръгов характер. Упражненията могат да се изпълняват в комбинации от сложни движения в двигателни вериги без преход или серии от по-прости упражнения, с които се акцентира върху конкретни мускулни групи. За да постигнете ефекта на пълна тренировка, трябва да спортувате около час-два. Което като продължителност е повече, отколкото при натоварването с уреди във фитнес залата.

По-напредналите могат да комбинират тренировките със собствено тегло, чрез упражнения с ластици – така се набляга на натоварванията за ръце например. Пейката може да използвате, за да правите лицеви опори или коремни преси.

Освен от лостове, успоредка и площадка за тренировка спортуващите в стил уличен фитнес се нуждаят и от минимална, но подходяща екипировка.

Това включва ластици, подходящо облекло, въже за скачане. Дори и да не ви направлява инструктор и да не използвате сложните и скъпи уреди във фитнес залата, тренировката навън със сигурност може да ви донесе много удоволствие – психическо и физическо разтоварване, както и добре оформено и здраво тяло.

Автор: НИКОЛАЙ МИНЕВ
Източник: вестник „Труд“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s