АНКЕТА: Трябва ли да се забранят бурките в България?

За или против сте носенето на бурки на публични места? Нарушават ли се права или това е ефективна борба с радикалния ислям?  Това според нас е  една актуална тема, която трябва да бъде дебатирана открито в обществото.

burka1

Според експертът Алекс Алексиев, бурката е доказателство за политически ислям – никъде в корана не се споменава думата бурка, нито пък се описва задължение да се носи. Това  коментира той пред Би Ти Ви  по повод на изказването на главния прокурор Сотир Цацаров срещу бурките в Пазарджик.

ПОТВЪРДЕНО: НЕ на бурките на публични места

„Бил съм неведнъж в пазарджишкия квартал, тези хора там съвсем са се разпасали“, каза Алексиев.

Най-смущаващото в квартал „Изток“ в Пазарджик според експерта е, че там се е правила истинска пропаганда в полза на „Ислямска държава“. „Това е пропаганда в полза на война и насилие“, посочи Алексиев. По думите му в Пазарджик се е водила активна пропаганда срещу немюсюлмани.

Забулени готови на бунт, ако им забранят бурките

Българският ислям няма нищо общо с т.нар. саудитски ислям или уахабизъм, обясни експертът. Според него в България традиционнно има много умерен ислям. „Аз смятам, че тези хора, които слагат бурки, го правят срещу заплащане“, каза Алекс Алексиев.

В студиото на „Здравей, България“ адвокат Марин Марковски заяви, че има опасност под бурката да се крие атентатор. А може да се крие и мъж. Носенето им е забранено със закон в част от Турция, Франция, Белгия и в някои провинции на Германия. Трябва да има текст в Закона за вероизповеданията, който да съчетава правото на религиозен избор с интересите на гражданите в държавата – да се забрани използването на ритуали, дрехи и различни манипулации, свързани с религиозни разбирания и вярвания, и са против законите на Републиката”.

По думите му проверката на жените с бурки може да се направи не само на летището, а и в мола.

„Не можем да намерим жена полицай за всяка жена с бурка. Трябва да има възможност да се задържи тази жена с бурка за 24 часа и в районното управление да бъде разпитана и да се установи нейната самоличност”, добави още адвокат Марковски.

Ние от екипът на „Гласът на младите хора“ питаме Вас за или против сте носенето на бурки на публични места в България? Гласувайте:

„Гласът на младите хора“

8 thoughts on “АНКЕТА: Трябва ли да се забранят бурките в България?”

  1. Свалянето и махането на бурки, забрадки, шалвари и всякакви там символи на една чужда религия на Европа, ще означава че имат желание да се интегрират!

    Харесвам

  2. В България ще се спазват националните и християнските закони! Точка! Всеки да си изповядва желаната религия у дома или в съответната държава в която това е национален белег. Нито един християнин не се е надупил на обществено място за да се моли на Господ.Какво ще стане ако всеки си прави каквото на него му се иска или вярва?! Да се забрани на обществени места да се движат такива хора, които не могат видимо да се идентифицират мъже ли са или жени. Аз искам като вляза в обществена тоалетна да не ме наблюдава някой мъж-психопат изпод бурка! И не само там.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s