fitness

Уличният фитнес не е просто спорт, практикуващ се по училищните площадки из цяла България. Той е и начин на живот, противопоставящ се на заседналото и лениво градско ежедневие, което се превръща в реалност за все повече хора. За практикуването му не са нужни финансови средства или специални помещения, а само проява на иницативност и желание за промяна – промяна, която ще донесе многобройни ползи за спортуващия. Като спорт, стрийт фитнесът ще ви предложи здраве и красиво тяло, а като социално явление ще предостави възможности за много нови запознанства и ще ви направи част от култура, бореща се с порочните навици на модерното общество.

Уличният фитнес е съвременен спорт, изцяло основан на тренировките на открито. Той се заражда в кварталните спортни площадки в САЩ, където достъпът е безплатен и всеки може да тренира свободно без ограничения или правила. След появата на силно стрийт фитнес общество и многобройни атрактивни клипове в интернет, спортът бързо се разраства и популяризира из целия свят. В днешно време, най-силно изявените представители са от САЩ и държавите от Източна Европа, включително и България.

Основните упражнения, свързани с уличния фитнес, се изпълняват най-често със собствено тегло; на земя, лост или успоредка. Поради тази причина повечето практикуващи могат да се срещнат в училищни дворове, паркове или спортни площадки, разполагащи със съответните уреди. Поради същата причина много от упражненията са и част от тренировъчните програми на гимнастиците. Стрийт фитнесът обаче не е със стриктно съзтезателен характер и предразполага към свободния дух на заниманията, които не са обвързани със строги правила. Също така не налага ограничения и може да се практикува във всякакви градски условия стига да е налична съобразителност и капка креативност.

Най-често изпълняваните упражнения са набирания, лицеви опори, кофички, клякания и безбройните вариации произлизащи от тях. Тренировачното време може да варира от 30-40 минути до над час и половина, а честотата на тренировки – от 2-3 дни до всеки ден в седмицата. Това дава възможност на всеки атлет да изгради индивидуален режим според нуждите си и дори хората с много натоварено ежедневие да намерят време за спортуване.

Първоначална специализирана екипировка не е нужна, но аксесоари като ръкавици и жилетки значително могат да подобрят резултатите и представянето ви. Лостове, стойки за лицеви опори пък могат да се вземат за дома за по-голямо удобство или при случаи на лоши метеорологични условия и др.

Физическата подготовка нужна за започването на практикуване на стрийт фитнес е нулева! Важно е обаче да се обърне специално внимание на всякакви контузии и травми, които сте имали или все още имате и да не се започва какъвто и да е спорт без да сте се консултирали с лекар. Ако спортното ви ниво е ниско, започнете с лесни упражнения и не се притеснявайте от слабата ви форма и неспособността ви да изпълнявате много от упражненията. С времето ще изградите не само нужната сила и издръжливост, но и здравословни навици и красиво тяло.

Ако все още не сте изпитали удоволствието и удовлетворението от практикуването на уличния фитнес, сега е моментът да опитате и да започнете тренировки! С времето ще разберете, че стрийт фитнесът не е просто спорт. Той е начин на живот.

Публикацията е цитирана от сайта на streetfit.bg
Автор: Юлиян Тодоров   

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s