Подайте сигнал за изоставени автомобили в София

izostaveni

Как да сигнализираме за изоставени автомобили в град София?

Доскоро това беше трудно и мъчително занимание за повечето хора. Днес вече има улеснен процес, който ни предоставят от мобилното приложение „Гражданите“

„Гражданите“ и Столичен Инспекторат, изградиха процес относно изоставените автомобили в град София. За да може съответната община в нашия случай Община София, да се намеси автомобилът трябва да е излязъл от употреба.

Накратко “излязъл от употреба автомобил” се води този автомобил, който отговаря поне на едно от долните три условия:

  • Няма номера
  • Има стари номера
  • Изтекъл технически преглед от повече от две години (т.е. на талона трябва да е отбелязана дата януари 2014 или по-стара)

img_04331

Ако видите автомобил, отговарящ поне на едно от горните условия, който е паркиран на обществено място и по който липсват всякакви стикери или маркировки на общината, можете да го снимате и качите в приложението “Гражданите”.  Трябва да изберете вид на нарушението „изоставен автомобил“, да напишете точния адрес на местоположението му и да активирате опцията “изпрати до КАТ”. След като изпратите данните те се обработва от екипа на „Гражданите“, след което данните се изпращат  на столичния инспекторат, където проверяват дали имат регистриран автомобила в базата си с данни за изоставени коли.

Съответно ако такъв автомобил не съществува в базата данни, от столичен инспекторат известяват районната администрация, на чиято територия се намира автомобила. Тя издава заповед на районния кмет и се сформира комисия от представители на столичен инспекторат, районното полицейско управление и районната администрация.

d181d0bdd0b8d0bcd0bad0b8-d0b1d0bbd0bed0b31

Ако тази комисия установи, че автомобилът е излязъл извън употреба колата се стикира. Собственикът има тримесечен срок да премести автомобила от общинска или държавна територия. Не го ли направи, районният кмет издава заповед за принудително преместване. Лицензирана фирма, която има договор с общината, премества колата на площадка за временно съхраняване и разкомплектоване.

Собственика има 14 дни да прибере автомобила си и да заплати таксата за принудителното преместване и таксата за престой на площадката. Не го ли направи в дадения срок, фирмата има право да разкомплектова автомобила.

Цялата процедура от подаване на сигнал до премахване на излязъл от употреба автомобил е около 3 месеца. Ако не е премахнат след 3 месеца, пишете ни.

Бъдете активни и нека разчистим града от изоставени автомобили.

Източник: „Гражданите“

One thought on “Подайте сигнал за изоставени автомобили в София”

  1. Опитах да подам сигнал за “изоставен” автомобил, който седи без номера цяло лято и “гениалното” приложение не ми позволява да подам сигнала, защото ми иска номер на автомобила….. Аз ли нещо не съм разбрал или пак някой не си е свършил работата?

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s