Колко трябва да струва билетът за градския транспорт в София?

билет.jpg

Колко трябва да струва билета за градския транспорт в София? 

Според Йорданка Фандъкова, основната цел на увеличението на цената на билета за градски транспорт в София е да се стимулира ползването на карти, които гарантират стабилни приходи на транспортните оператори и имат голям принос в борбата срещу гратиса. Това е европейска практика. Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока, за разлика от картите, които поевтиняват чувствително и многократно пътуването. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в интервю по БНР по повод подготвяното увеличение на цените на билетите за средствата за обществен транспорт.

По думите й „Центърът за градска мобилност“, е  имал задача да направи точен икономически анализ на дейността на всички транспортни дружества и да предложи промени в тарифната политика.

Това е експертен доклад, който сега тепърва влиза за разглеждане в комисиите на столичния общински съвет“, обясни Фандъкова.

Припомняме, че Фандъкова обяви, че следващите седмици в Столичния общински съвет, който ще вземе окончателното решение, ще има дискусии по въпроса и Центърът за градска мобилност ще трябва да защити пред него всяко число, което са предложили.

От Реформаторския блок обаче не одобряват повишаването на цената на билета за градския транспорт, обявиха депутатът Настимир Ананиев и представителят на реформаторите в Столичния общински съвет Стефан Марков.

„Не одобрявам идеята за повишаване на цената на билета за градски транспорт в София със 60 процента – на 1,60 лева. До момента не съм чул основателни аргументи в полза на увеличението, е коментирал председателят на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев от Реформаторския блок. По думите му при намаляваща цена на горивата и на енергоносителите и при увеличаващи се пътници, най-вече в метрото, няма причина за толкова голям скок на цената“, смята той.

Стефан Марков, заяви, че очаква анализ от Центъра за градска мобилност, като настоява, че разумната цена е 1,20 лева.

Автор: Веселин Диманов

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s