Welcome to Шишиland!

peevski_thumb-large

„Аз съм един успял мъж на 33 години“, това заяви Делян Пеевски в официална позиция относно решението на Конституционният съд от 8.10.2013 г., който отхвърли искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за предсрочно прекратяване пълномощията на народния представител.

„Това престъпление ли е?” – попита тогава Пеевски и допълни – „Въпросът, на който и аз имам право, е КОЙ (кои) и защо не позволиха да стана Председател на ДАНС. Мое е правото преди всички да дам ясния и неудобен отговор на този въпрос.”

Две години по-късно въпросите около депутата от ДПС продължават да са много, отговорите – малко. А собственостите – все повече.

Какво притежава Делян Пеевски в момента?

Част от „яснотите” около Пеевски в последната година са свързани с решението му да огласи „бизнесите” си, или поне тези, които е преценил, че иска да бъдат оповестени като негови.
Последната новина по темата е намерението на депутата и майка му Ирена Кръстева да придобият 50 % от търговската верига „Техномаркет„, чрез своята обща фирма – „НСН Инвестмент“. Припомняме, че компанията „Техномаркет“ бе кредитирана от КТБ и допреди година и половина бе част от бизнес империята на банкера Василев. Това се разбра от съобщение за предстоящата покупка до Комисията за защита на конкуренцията . Засега от съобщението на КЗК не става ясно чий дял ще придобие Пеевски.

Няколко други компании, в които Пеевски освети участието си са – Richi International Ltd, където е собственик на 100 % от капитала. Това се отнася и за компанииите Intrust Ltd, Redwood Capital Ltd и Uno de senso Group Ltd. Но никъде няма официална информация относно дейността на тези фирми.

Иначе „бедният“ до преди няколко години депутат (бел. авт. в имотната си декларация от 2013 г. един от най-големите активи на Пеевски е автомобил „Опел Омега“ на стойност 1000 лева, в нея фигурират и два апартамента, два гаража в София и малка къща с двор в кв. Иваняне) в момента притежава медии и компании, които го превръщат в един от най-сериозните и влиятелни бизнесмени в България.

* Медиите, които Пеевски притежава официално са – „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Борба“ и „Меридиан Мач„. Те влизат към дружеството „Балканска медийна компания“, от което Пеевски има половината от акциите, придобити от майка му Ирена Кръстева.

Пеевски обяви официално и покупката на телевизионния „Канал 3„, след като получи разрешение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Към дружеството влизат и разпространителните фирми – НАР (Национална агенция разпространение), агенция „Стрела“, „Сенатор“, „Оларт“, „Герини прес“, „Прес“, „Прес 2000“, „Интермедия“, „Булгарпрес“ и др.

Говори се, че Пеевски има контрол и над вестниците „Всеки ден“ и „Уикенд“, въпреки липсата на информация за собственост те се придържат плътно към добре познатата медийната политика на официалните медии на депутата. Също така към тази група, станала известна като „медийни бухалки“, се нареждат и интернет сайтовете 3Бей.бг (econ.bg, inews.bg, sporta.bg, get.bg и др.), а по непотвърдена информация blitz.bg и pik.bgсъщо влизат в този списък.

Пеевски контролира и 50% от „Балканска медийна компания„, която е едноличен собственик на „Нова българска медийна група“ – издател на „неговите медии“.
Говори се, че „Балканска медийна компания“ притежава десетки имоти в цялата страна, за които все още няма публична информация.


* Цигареният бизнес на Пеевски

Пеевски получи през лятото (отново от майка си Ирена Кръстева) скромните 90 % от компанията „НСН Инвестмънт„, а останалите 10 % остави са притежание на Кръстева.
За компанията „НСН Инвестмънт“ се разбра, че от края на август 2015 г. притежава 5% отБулгартабак Холдинг„. Делът на 35-годишния депутат в тютюневия холдинг се оценява на 24 млн. лева. На 15 декември м.г. пък, от публикуван договор в Търговския регистър става ясно, че Делян Пеевски вече официално е съсобственик и в производителя на опаковки и цигарени гилзи „Юрий Гагарин“. Той купува чрез компанията „НСН инвестмънт“ 100% от собствеността на втория по големина акционер в пловдивската фабриката „Комсо табако“. Като с това майка и син ще контролират 18% от „Юрий Гагарин”, оценяван на около 8 млн. лева.

„НСН Инвестмънт“ е и 100% собственик на „Десентиа България„, която се оказа и кредитор на „Юрий Гагарин“.

На 17 август компанията „НСН инвестмънт“ купува 100% от дяловете в дружеството „Табако инвестмънт„. Собственик на компанията е Петър Манджуков през дубайско дружество. Пеевски притежава дистрибутора на вестници и цигари „Експрес логистика и дистрибуция„, както и две млекопреработвателни предприятия в Пазарджик и Казанлък.

През септември 2015 г. депутатът от ДПС декларира собственост на 49% от компаниятаAl Entisar General Enterprises Co L.L.C., регистрирана в Обединените арабски емирства.

Пак той държи и половината от капитала дружествата „Био уотър“ и „Био уотър инвестмънт“ .


* Магистрали, строителство и обществени поръчки

Неформално за Пеевски се говори, че притежава строителните компании „Водстрой 98″ и „ПСТ груп“. Официално собственик на „Водстрой“ е Иван Мирински. Той отрича фирмата му да има нещо общо с Делян Пеевски. Дружеството е и едноличен собственик на капитала на „Промишлено строителство холдинг„. Припомняме, че Цветан Василев посочи „Водстрой 98” като „марионетка“ на Делян Пеевски, която разпределя поръчките в строителния сектор.


Доходоносни бизнеси и медийно влияние – това е изводът от оповестените собствености в компании на депутата Делян Пеевски.
Другият извод – амбициите на успелия млад мъж растат, а с тях – и официализирането на различни придобивки. И за незапознатите личи, че депутатът има парче от всички „добри” отрасли в България, а явно има и създаден комфорт, за да „пазарува” необезпокояван.
Очакваме с нетърпение и следващата му имуществена декларация…

Автор: Веселин Диманов
Източник: FRONT.BG

Реклами

One thought on “Welcome to Шишиland!”

  1. Когато беше въведено понятието ,,КОЙ“ , се сетих , как се запознах през далечната 2000 г. с Пеевски . По това време , работех като охрана в ,,Юрий Гагарин Б.Т. А.Д“ и ми изникна в съзнанието , как появи на портала , със същата незабравима фигура и поиска да се види с новия изпълнителен директор Венцислав Каймаканов , Виждах го за първи път и резонният въпрос , в този случай беше : – Имате ли уговорка с директора ? ,, Да ! Очаква ме! “ Той беше около 20-тина годишен , Каймаканов на 29-30г. .Звъннах му . ,, Пусни го ! “ , беше отговорът на директора . И в този момент забелязах ,че под сакото си носеше една великолепна ,,БЕРЕТА“ ( ние бяхме с Макаров ) . Оставете пистолета си на портала ! -разпоредих се аз , ( бях старши на наряда все пак ) ,а и имахме заповед , да не се допускат въоръжени лица , в рамките на комбината, камо ли , до изпълнителния директор . Пеевски се отръпна няколо метра в страни и се обади по мобифона си , след секунди телефона извънна , беше Каймаканов :- Веднага го пусни при мен ! Да не се разделяме после !, ами , пуснах го (заплатата ми беше над 1000 долара).

    Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s