Какъв герой е Динко, бе?

dinko-ot-qmbol-za-signala-na-bhk-hich-ne-mi-puka-364137_thumb-large

Вие не сте в час.

До този извод стигам, след като прочетох една камара статии от журналисти и хора с позиции в обществото относно Динко – съвременният „Крали Марко“.

Признавам, една част от тях са чист популизъм, а другата са мнения на загорели каки и съвременни „националисти”, за които това да възхваляваш един образ и да го превръщаш в герой, е нещо нормално.

Разберете ме правилно, границата на нормалното отразяване и представяне на фактите пред читателите и това да превръщаш в култ определена личност заради постъпките й, е много тънка и не бива да се преминава. Не, защото ще стане нещо страшно или ще има голям ефект върху обществото, ами заради това, че започва да става смешно, трагично и граничи с налудничавата възхвала.

Въпреки всички журналистически читанки, които предоставят в университетите, някои хора продължават да бъркат обективното представяне на фактите с историите за Леонид и 300 спартанци, Голиат и Давид, и три синджира роби.

Проблемите в обществото са много, а решенията малко. Лек за извратената ни представа за случващото се нЕма и така като гледам – нЕма и да има. Твърдя, че  проблемите в обществото ни се коренят в това, че българите имат нужда да издигат в култ личности, чиито заслуги по никакъв начин нямат общо с героизма и дълга към родината.

Аз, като демократично чедо, смятам, че Динко от Ямбол е просто един човек, който има нужда от внимание. Той нито е ловец, нито е герой. Той е чалга или казано другояче – извратената представа на обществото за идеал. Да, нашият идеал е ЧАЛГА.

Разликата между Ловеца, Героя и нуждата от чалга.

Не е сложно, но се надявам да разберете. Имаше един верен виц, който гласи, че главното при лова е не толкова да убиеш животно, а да съумееш да докажеш на ловците, които ще дотърчат от всички страни, че именно ти си застрелял даденото животно, а не те. Старите ловджии препоръчват да стоиш до убитото животно и на всеки, който дойде, да обясняваш, че ти си го застрелял и то ти принадлежи.

Открихте ли прилика с постъпката на Динко?  

Вярвам, че сте, иначе не препоръчвам да продължавате да четете тази публикация. Историята на г-н Вълев е точно виц: „Динко Вълев от Ямбол съчетава екстремното шофиране на АТВ с… ловене на мигранти. За няколко месеца Динко е хванал най-малко 20 души и то с голи ръце”. Видиш ли, той чакал над час и половина полицията.

Сравнете изказването на Динко с това на ловеца от вица, който ви разказах: „Аз съм стоял като пазач над тях да ги вардя, за да стоят на земята”. Това изказване има за цел да покаже на аудиторията, че той е дал от личното си време, за да пази ВАС, а всъщност всичко е пиар, който цели един образ да бъде издигнат и даден за пример.

Масово българите явно ги влече да са лоши момчета и търсят подходящ пример, чийто образ да приемат. Мъжете в днешно време, ако още можем да се наричаме такива, искат да са принцове, герои от приказки, биещи се с дракони. Затова и се цепят като копелета във фитнес залите, зобят, тренират бойни изкуства, а целта е при един издигнат от медиите образ, като този на Динко, да кажат:
„Виж го този, копеле, яко назобен, с ланец и „лови” мигранти, при това с голи ръце. Жестоко, човече.”

Жените пък имат нужда от „лошо момче”, което да ги води по тъмнините, да е нахален, да ги впечатлява. Нежният пол обича силните мъже не, защото имат позиция, а защото изпъкват, също като историята на Динко от Ямбол. Тя се изтъква, тя е за пример, тя трябва да възпитава героите на новото време.

А както е казал Андре Малро: „Няма герои без зрители.“

В случая с Динко от Ямбол и бежанците е същото. Така написани, новините имат за цел да предизвикат масова вълна от недоволство към управляващите и институциите, че не си вършат работата. Не, че си я вършат правилно, но повярвайте, Динко не е решението на проблема.

Питам сега, ако хипотетично, един ден ние, българите, сме бежанци, търсещи безопасност, бягащи от война, бедни, боси и гладни, и се озовем на чужда територия, и някъде там из гората пред нас застане един Динко, и ни хваща с голи ръце, защото сме се предали я от страх, я от бой… Как бихте се почувствали? Питам, защото имената на заловените бежанци никъде не ги прочетохме, нито видяхме лицата им, а историите им така и не ги научихме.

Едни хора, заловени от един Динко от Ямбол, без имена, без право на глас и право да изкажат своята гледна точна. Та, ако вие бяхте тези незнайни хора пак ли толкова щяхте да се радвате на „героя” Динко?

Автор: Веселин Диманов

31 thoughts on “Какъв герой е Динко, бе?”

 1. А бе, ВЕСЕЛИНЕ, защо не ходиш да се хвърлиш в Перловката река, за да не мъчиш хората да ти четат простотиите ?!? Най-вероятно си част от БХК ?!?

  Харесвам

  1. Kopiram i postvam Minnie na drug chitatel, koeto spodeliam:
   „…Chicho BG:
   Г- н МИШОК, тея хора никой не им дава право да нарушават Държавната Граница.
   Искам да Ви попитам г-н МИШОК, ако вие се озовете в някое дере, там в бaлкана, срещо десесетина 25, 30г. здравички момчета, готови да убият само и само да си замъкнат г×за до демократична Европа, какво бихте направили?
   Г-н МИШОК знаетели колко села има там само с по няколко жители на преклонна възраст, които не смеят да мигнат нощем точно поради тази причина. Ако някои иска да имигрира някаде, на друго място си има легални начини по които това се прави г-н Мишок. А относно Динко, момчето си е куражлия, и браво на него. Г-н Мишок, защо не отидите там в Ямбол и да му кажете на това момче, че е смешник или как беше там чалгаджия или кво то там си мислите за него? МИШОК!!!….“

   Veselin D, as bih dobavil:
   Ti si edin smeshnik s ogromni kompleksi !

   Харесвам

   1. Вескооо, има един лаф дето те описва максимално точно „От чорапите нагоре никакъв те няма“. И да прочетох „публикацията“ ти и ме е срам че има такива българи като теб… Позор!

    Харесвам

  2. КАТО ЧЕТА НАПИСАНИТЕ ПРОСТОТИЙ, НА ВСИЧКО ОТ ГОРЕ НАПИСАНИ И НЕГРАМОТНО , ВЕРОЯТНО ПОВЕЧЕ ОТ ТЯХ МЛАДИ ХОРА, СТАНА МИ СТРАШНО ЖАЛ И МИ СЕ ИЗПАРИ ВСЯКАКВА ВЯРА ДА СЕ ОПРАВИМЕ ПОНЕ МАЛКО..СЕГА ЗА ДИНКО : ГЕРОЙ ЛИ Е ИЛИ НЕ, ТОЙ ГИ НАТРЪШКА САМ НА БЕЗЛЮДНО МЯСТО ?!?АКО БЯХТЕ ВИЕ, ДАЛИ НЯМАШЕ ДА СТЕ С “ ЖЪЛТИ ПЕТНА“ ПО ЗАДНИТЕ ЧАСТИ…??? И ВТОРО, КАКВО ТЪРСЯТ ТЕЗИ “ МИГРАНТИ“ В БЪЛГАРИЯ И ТО В ГОРАТА ?!?! ИМА К П П ….ПУНКТОВЕ…, ПОКАЗВАШ ЛИЧЕН ДОКУМЕНТ И Т.Н. ХАЙДЕ, ДА НЕ СМЕ ПО ГОЛЯМИ СВЕТЦИ ОТ ПАПАТА !К Р А Й .

   Харесвам

 2. Kopiram i postvam komentar na drug chitatel, koito mi haresva:

  „…Г- н МИШОК, тея хора никой не им дава право да нарушават Държавната Граница.
  Искам да Ви попитам г-н МИШОК, ако вие се озовете в някое дере, там в бaлкана, срещо десесетина 25, 30г. здравички момчета, готови да убият само и само да си замъкнат г×за до демократична Европа, какво бихте направили?
  Г-н МИШОК знаетели колко села има там само с по няколко жители на преклонна възраст, които не смеят да мигнат нощем точно поради тази причина. Ако някои иска да имигрира някаде, на друго място си има легални начини по които това се прави г-н Мишок. А относно Динко, момчето си е куражлия, и браво на него. Г-н Мишок, защо не отидите там в Ямбол и да му кажете на това момче, че е смешник или как беше там чалгаджия или кво то там си мислите за него? МИШОК! “

  Veselin D, az bih dobavil:
  Ti si smeshnik s golemi kompleksi !!!

  Харесвам

  1. Веселине аз съм работил и живял по Арабията и много добре ги познавам тези диваци които ти съжаляваш и защитаваш.Ако няма такива като ДИНКО да ги спира и респектира,Тези изстрадали „хора“ така ще ти го набутат отзад,че ще ти изхвъкнат очите и после няма да виждаш за да пишеш ГЛУПОСТИ!

   Харесвам

 3. Отивам да се срамувам, че предпочитам наоколо да се навъртат такива чалга-батки, нежели фини хипстъри, дето ако стане нещо, най-много да измислят гневни meme-та във Фейсбук…или да пишат статии. Явно има защо да се харесва Динко. Това, че е груб, не е аргумент, че в ситуацията няма нещо доста правилно. Обикновено зад всяка грубост се крие истина; лъжата е зад фините аргументи.

  Харесвам

 4. Какво се случва в тази държава,не се застъпвам за никого. Не съм била там не съм видяла нищо от написаното ,но защо цялата държава клевити едно момче опитало се да се защити малко или много без значение с какво е било там АТВ,, каруца ,пеша или колело?

  Така по улиците ни шофьори избиват от малки до големи ,За тия убиици се говори до 2 дни и се забравят ,за тях няма съд и справедливост,за другите който обират и пребиват възрастни хора ,са в неизвестност,а да не говорим за ония другите мутряги който по улиците ни гледат на кръв. В каква държава живеем?

  Ами да и аз да бях на мястото ва това момче и аз щях да постъпя по същия начинн.
  1 на границата ни защо няма полицай ,а трябва да чакаш да дойдат
  2 и не само на границата ,а по пътища ги няма тия така наречен хора
  3 защо полицията се продава за 20 лева при направено нарушение
  4 живеем в 21 век в Европа сме ,защо нямаме камери по пътищята
  5 защао по улиците ни се разхождат убиици и бездомни хора
  6 Защо нямаме държава
  7 8 9 ….
  Очевидно ние обикновенните българите нямаме права в собствената си “ държава“.

  Liked by 1 person

 5. Явно избиваш някакви комплекси Веселин и те така като те гледам яко си се вкарал във филмите. Намери си по-достойно занимание от плюнките си, че с нищо недопринасяш и градиш, а Динко нещо е свършил вече. Докато ти тепърва се опитваш да лъснеш батка, но с плюнки не се лъска пич, а сам си го буташ сеш се. 🙂 Бъди мъж, а не комплексар.

  Харесвам

 6. „Питам сега, ако хипотетично, един ден ние, българите, сме бежанци, търсещи безопасност, бягащи от война, бедни, боси и гладни, и се озовем на чужда територия, и някъде там из гората пред нас застане един Динко, и ни хваща с голи ръце, защото сме се предали я от страх, я от бой… Как бихте се почувствали? “

  Тази хипотеза …. приближава, за наше съжаление , но чуждо удовлетворение.
  И след като питаш как ще се почуствам. ….
  Ще ти кажа. … – Аз няма да прекосявам чуждите граници НЕЛЕГАЛНО !!!!
  Тук сега е въпроса, кой подяволите пази тази Граница?
  Сега Ти НЕчалгагр, Не нацепен и с НЕпополистко поведение отиди пази границата. Или покажи начина по който тези хора да се защитят. Иди виж поне веднъж в живота си колко безлюдни села останаха заради такива смирение души като теб!!!! Динко е решение….. , но и ти типично за „задружния “ народ реши, че направилия нещо човек ти Пречи!

  Харесвам

 7. Веско, бате, само като ти видях снимките веднага разбрах, че си един путьо, платен трол, соросоид. Абе жив мангал си!

  Харесвам

 8. Една от най-вредни български поговорки. Стази поговорка се казва всичко за горенаписаната статия.

  Дървен философ!

  Желязната самозащитна реакция. Когато срещнеш по-умен човек, който далеч надминава интелектуалните ти способности, той неминуемо се превръща в дървен философ. Чието сладкодумие са „врели-некипели“. Дървеният философ е всеки, който се интересува от неща, различни от това да лежи под москвича в летен следобед и да вари ракия в казана. С него не може да се спори, понеже той постоянно ти напомня за безсилието ти да кажеш две думи на кръст. Дървеният философ си губи времето с четене на книги, но всички знаем, че „лозето не ще молитва, а мотика“. Изобщо, не си ли отруден, нещастен човечец, обигран в „парата-джобата“, нищо не си разбрал от тоя свят.

  Харесвам

 9. Авторе хубаво е че имаш позиция, но аз не виждам нищо лошо в това да защитаваш границите на родината си. Още повече че всеки който е ходил войник се е клел да пази тази страна.

  Все пак съм любопитен да разбера – От къде си отолкова сигурен че всичко около този Динко е пиар и жажда за внимание? Имаш ли някакви доказателства зад тези твърдения?
  Колкото до вица, макар да има малка прилика, сравнението е абсурдно.

  Харесвам

 10. Леле колко си прост думи нямам, по-скучни и плоски разсъждения не бях чел скоро. Звучи като копирано от друга статия на друга тема със сменен мотив. ТЪП СИ НЕ РАЗСЪЖДАВАЙ !

  Харесвам

 11. Афффторче,четейки ред след ред се вижда изкуственото търсене на „истината“
  Но когато стигна до частта ,че с проблема трябва да се справи държавата и ооо чудо 🙂
  Всичко си дойде на мястото.бил платен от някоя телевизия 🙂 а на теб плаща ли ти някой или си си природно глупав??? 🙂
  Питам,защото вече 26г държава не виждам,не знам ти къде я видя!!!

  Харесвам

 12. Герой е дотолкова доколкото тоя дето е написал тази статия като попадне на няколко бежанци сам сред природата, последните ще му свалят гащичките и ще го изчукат без изобщо да го питат, а на Динко това не може да му се случи.

  Харесвам

 13. Хубава статия но за сажаление тварде интелигентна за читателите садейки от коментарите. Тоя Динко ме кара да се срамувам че сам българка.

  Liked by 1 person

 14. Хубава статия но за съжаление твърде интелигентна за читателите съдейки по коментарите. Тоя Динко ме кара да се срамувам че съм българка.

  Liked by 1 person

 15. Прочетох статията . Пълен хаос в душата и главата. По добре пий си кафето и „дан ти пука“. Не е за тебе.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s