Козият рог е една истинска история

0000107956-article2

Козият рог е една истинска история, която наистина се е случила. Тя дори е много по-ужасна от разказа на Николай Хайтов и от двата филма. Оригиналната версия на този велик филм е заснета през 1971 година и успява да пожъне огромен успех и затова през 1972 година е заснета отново с малки подобрения в сценария, а и самия филм получава номинация за Оскар и ако не е била тогавашната власт в България може би е щял да получи тази толкова скъпа награда.

В този филм виждаме как четирима турци нахлуват в един свят български дом и изнасилват една българка и след това я удушват и то пред погледа на нейната малка дъщеричка. А точно в този миг бащата на детето е извън дома, той дори е извън селото и няма никой, който да защити тази майка и нейната малка дъщеря. Бащата се прибира чак, когато е станало твърде късно. И тогава в изблик на ярост той подпалва своя роден и бащин дом и заедно с детето си, което се чувства ужасно, забягват в планината. Там реже косите на щерка си и я възпитава като мъж.

Пазя я зорко от погледа на всеки мъж бил той малко момче или старец и я обучава да се бие, за да може един ден, когато тя порасне да накаже тези, които поругаха майка й. И така след много години малката Мария започва да отмъщава. Първоначално е плаха и неуверена и се налага баща й да убие първия от виновниците, но след това смелостта е нейния пръв помощник и втория и третия турчин са наказани подобаващо, че дори и един друг турчин, осмелил се да измъчва един българин в гората, заплаща с живота си за своята жестокост.

А Мария вместо да убие четвъртия турчин изгаврил се с нейната майка все отлага, докато не се влюбва в един беден овчар, който притежава добро сърце и така не успява да довърши отмъщението до край, а когато баща й разбира що е станало с неговата Мария, с неговата малка Мария, която толкоз години е пазил зорко от мъжки очи, полудява и убива овчаря, а това безмерно огорчава неговата дъщеря. Наистина един от най-великите филми снимани някога. А сега нека да видим какво се случва в новата версия.

Създателите на този „филм“ искали да направят така да се каже първият римейк в историята на българското кино. Е, то нови версии на нашенски стари филми си е имало отколе, но както и да е. През 1994 го заснемат и после решават да го заснемат повторно през 1995 и да подобрят сценария, както се е случило със стария филм. Но истината е, че не са направили нищо стойностно, а една простотия. Уж по едноименния разказ на Хайтов, а като гледам няма нищо общо. Майката на малката Мария е изнасилена и убита, но не само пред погледа на своето дете, ами и пред погледа на своя мъж Караиван. сякаш режисьора и сценариста искат да ни покажат колко е хубаво да измъчват жена ти и да се гаврят с нея, а ти да стоиш и да гледаш безмълвен.

Наистина е отвратително. А когато малката Мария пораства виждаме как в нея се заражда невероятна сексуална енергия, която избухва със страшна сила. Тя иска да се чука с баща си и дори го прави, хили се като перверзница, за нея всичко е секс, всичко може да се използва за секс в болното й съзнание, а тя и баща правят уникално извратени неща, тя се влюбва в помак, с който също извършва множество перверзии, а за капак на всичко тя казва, че обича турци. Какво да кажа освен върховна тъпотия.

Тук имаме два филма, разказващи за едно и също нещо, но по два коренно различни начина. Докато първия е направен по уникално вълшебен начин и ти е приятно на душата да го гледаш, то втория е направен, само и само, за да се получи гавра с историята ни, разказа на Хайтов, оригиналния филм и българката от онова време. Тогава българките са били жени с достойнство и никога не биха преспали с някой без да бъдат венчани и изобщо не са били извратенячки и не са имали сексуални отношения с бащите си. А като се сетя, че имаше и субтитри на английски та цял свят да види и да си помисли нещо друго…

Автор Тодор Войвода
„Гласът на младите хора“

2 thoughts on “Козият рог е една истинска история”

  1. Ужасно, нескопосано написано. Разказ от дете в четвърти клас. Той, тя отиват там, правят нещо си…Опорочавате всичко в желанието си да пишете. НЕ МОЖЕТЕ и НЕ ПИШЕТЕ. Не става.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s