България не се нуждае от теб

Представете си в някой град от южна България да съществува терористична организация. Представете си Варна да иска да се отдели от България. Представете си в България да има почти 1 милион безработни, от които 60% да са на възраст между 25-34 години. Какво би било настроението на гражданите? Какви биха били перспективите на страната?

Е, всичко това се случва…в Испания. Доскоро съществуваше терористична организация в Страната на Баските. Каталуня преди няколко дена обяви, че започва процес по отделяне от Испания и до 2017 ще обяви независимост. Безработицата е 22%, т.е. около 4 млн и половина, от които 60% са младежи. Не знам, ако подобен сценарий се развива в България каква би била реакцията на хората, но в Испания никой не съм чул да каже „Е*ал съм й майката на тая държава!„.

Още в началото на кризата през 2008, казах, че Испания ще се изправи на крака. Не, защото има по-свестни политици, а защото има по-силни граждани. И го направи. В момента расте с над 3%…първенец в Европа.

Най-голямата разлика между България и всички западни страни са хората и техният манталитет.

Докато в България думата „Държава“ се свързва с изпълнителната и законодателната власт, в западните страни тази дума е синоним на думата „Нация“, т.е. народ. На запад хората са наясно, че, ако искат нещо да се промени, ако искат нещо да се постигне, това зависи първо от тях и после от който и да е. Никой не чака Държавата да свърши нещо. Кога ще стигнем Америка ли? Когато работим на две места и имаме собствен бизнес. Когато грешим, губим и въпреки всичко продължаваме.

Какво би била една държава без народа си? Една пуста територия. Всяка територия има нужда от управление и нация, за да се нарече „държава“, но дори управлението произлиза от народа. Записано е в първите членове на всяка европейска Конституция – „цялата държавна власт произтича от народа“. Чл 2. от Конституцията на България.

Следователно, преди да се запитаме защо стандартът на живот в България е различен от този в други западни страни, първо трябва да се запитаме по какво се различаваме от западните народи.

Какво кара испанците да бъдат оптимистично настроени и да се борят, въпреки че имат много повече мотиви да се оплакват от българите?

Това е най-важният въпрос, на който трябва да намерим отговор. Начинът на мислене определя действията ни, а те раждат резултати. Ако искаме да постигаме успехи трябва да започнем да гледаме на проблемите като на възможности. Няма проблем, който да не може да бъде решен. Нужна е визия, адекватен анализ на ситуацията, ресурси (капитал, хора, информация, и т.н.), и желание за действие. Ако погледнем на нещата по този начин, ще видим, че България е страна на възможностите. Има толкова много проблеми за решаване, за които не е нужно да чакаме Правителството да даде инициатива.

От по-горе изброените неща, може би най-важното е „Визията“. Визията е, която кара човек да вижда нещата по различен начин, да гледа в перспектива и да търси инновативни решения. Без визия човек тъпче на едно и също място. Точно това е, което се случва в България. Точно заради това в последните дни се въртят няколко текста, които станаха толкова популярни, защото един човек „Е*ава майката на държавата“. Точно заради това, един текст с нормален тон, в който се обсъждат различни мерки, идеи, проекти, не би станал популярен. Просто защото много хора не биха го разбрали. Те нямат визия.

Колко от вас познават различните образователни системи? А данъчните? А пенсионните? Колко от вас имат собствени идеи за развитието на тези системи в България (визия)? За съжаление, България едва поема по първата стъпка. В страната дебатът все още се върти около оплакването, псуването, мърморенето, отколкото около идеи и предложения с обосновани аргументи. Това трябва да се промени.

Известно е, че един от големите проблеми на България е демографската криза, но има нещо много по-важно от това колко на брой граждани живеят в една страна. И това е с какво са заети те. Моментът, в който се намира дадена страна е съвкупност от бездействието и действието (позитивно и негативно) на отделните граждани (и основната власт, но в началото изяснихме, че тя произлиза от суверена – народът). Ако приложим това за нашата страна, въпросът дали сме по-добре отпреди 1989, примерно, е погрешен. Трябва да се запитаме, можеше ли България да бъде по-добре, отколкото е в момента или не? Ако се обърнем назад и видим всички грешки, на обществото и на властта, лесно ще стигнем до извода, че тези грешки са били резултат на нашите действия или бездействия. Следователно, състоянието на България в момента не се определя от колко хора живеят в нея, а какви са решенията, които взимат…и това ще продължи да бъде така, дори населението да намалява.

Каква е връзката с демографската криза и състоянието на България? Връзката е, че след тези популярни и вулгарни текстове, в които лиспва всякаква логика и идея за промяна, се замислих, че населението трябва да продължи да намалява. Онези, които смятат, че България не е за тях, че няма бъдеще, нищо не зависи от тях и всички са маскари – те трябва да си купят един еднопосочен билет, който не е повече от 100€ в повечето случаи, и да имат куража да се пробват в някоя от успешните за тях страни.

България няма нужда от мърморковци, ругатни и т.н. България не е единствената страна с уникална история и красива природа. Това, което може да направи страната ни уникална са хората. Ето защо в България трябва да останат, и да се върнат, хората с желание за промяна, онези, които не просто милеят за страната, а са сигурни, че с много труд всичко е постижимо. Онези, които са прекарали 10-15 години в чужбина и са разбрали, че и страната, в която са живели е имала трудни моменти, но са преодолени, когато обществото е било сплотено. Не може да съществува сплотено общество от мърморковци.

Вие, които псувате страната, т.е. нейния народ, вие които смятате, че България не струва, че е една пропаднала страна, вие които нямате визия и не виждате перспективата, които ви е страх от провала и неуспехите…

Вие сте свободни да напуснете България. Във вас няма нищо от Ботев, Левски, Каравелов. Вие пречите на онези, които се борят да се постигне нещо по-добро, а те са много. За съжаление, не са повече от вас. Не ви гоня, но няма и да се мъча да ви спирам и да ви казвам колко много България се нуждае от вас. Окуражавам ви да вземете решение. Границите са отворени, билетите са евтини. Съберете кураж поне за това и не „Е*авайте майката“ на онази държава, която мнозина се опитват да оправят. Тръгнете си тихомълком, успейте в чужбина, сменете си гражданството, ако искате и бъдете горди с това. Дали ще сте нужни за България или не, зависи изцяло от вас.

Автор: Мартин Павлов

3 thoughts on “България не се нуждае от теб”

 1. „Какъвто народът – такава и държавата!!!“
  Много хубави думи от автор, но…само думи. Много хубаво можем да се изразяваме. Много знаем по темата защото ние Българите сме вещи във всичко. Но това ми звучи като утопията на Маркс и Енгелс.
  Никой не може да сравнявя България с Испания. Те имат традиции в демокрацията си и в начините на прилагането и. За това много по-бързо от нас могат да се изправят на крака.Политиците им са разумни. (Може би не всички, за да ги докарат до криза) но те знаят как да се оправят с тях бързичко. У нас такова нещо нямя. Българите са си с робска душа. „Каквото и да е, ще се нагодим някак си.“ Плюс това Испания е докарана до тук заради Европейската общност а не просто ей така. Но хората знаят как да реагират и за това бързо се изправят. „Да работим на две места и да маме собствен бизнес?????“ Да, кой не иска?
  Но как? С чатала на врата от корумпирани политици и мутри? Няма как да стане. Колко народ се опита да прави собствен бизнес? Колко народ фалира заради идиотските закони, които целят само и само едно нещо – да убият малкият бизнес облагайки го с нелепи данъци и такси?
  А че народът спи – то всеки го зне. То само с протести, надуване на свирки и пиене на кфе по митинги – не става. Хората са воювали за свободата си и са се наложили над политиците и сега тези политици са внимателни с тях и действително се съобразяват с народа си.
  Ние не сме такива. Ние не можем. Ние не знаем как. Ние се страхуваме.То си ни е в гена.
  За съжаление!!!

  Харесвам

 2. Тези, дето мъмрморят но нищо не предприемат, те тъпчат на едно место, не предприемат нищо за подобряване на личният си стандарт на живот. Ако всеки се напъне да промени собственият си стандарт, то тогава и общо стандартът в страната ще се промени. Да, тези хора които са в чужбина и са променили начина си на живот мирогледа си към света, т те без някои да осъзнава, може да е с една трошка но е променил с нещо и стандарта на живот в България или в някоя друга дрържава, от която е родом. Общо погледнато, хората излязли в чужбина са хората, които искатт да подсигурят някакъв по-висок стандарт на живот на близки и роднини, неминуемо обаче е, че парите влизат и в държавната хазна, за която в някои държави се знае, за какво ползва парите, но в Бг. за съжаление не се знае, къде и за какво отиват парите на емигранта, освен, че е подобрил стандарта на живот на близките си. В същият контекст трябва да се отбележи и друго, което е много важно за манталитета на българина. Българина по ген е устроен така, че винаги се връща на родното си място, защото е силно привързан към земята, която е за него дом, кръв и родина. Българина, пропътувайки из целият свят може да събере от там най-ценното, което може да съществува, придобит капитал, информация и контакти и в повечето случаи се връща обнадежден и да сътвори нещо по-добро за страната си и за семейството, като отвори малък семеен бизнес и да даде хляб поне на 20 човека. За съжаление обаче, предпоставките не позволяват малкият семеен бизнес да се развива, заради корумпираната ни данъчна система и толериране изцяло на едрият корпоративен бизнес и по този начин, ентусиастът българин върнал се от странство остава дълбоко разочарован и си взима раничката и си заминава там, където са му засвидетелствали нужното уважение, там където може да се докаже с труд и умения и няма да му унищожат ентусиазма, а ще го поощрят, защото това е само в плюс за дадената държава, от която се е върнал в Бг. и после обратно там. Та за да има някакъв изглед на наионално общество е не само в това, българите да се върнат от чужбина но и тези, които са останали в България да не приемат всичко това за даденост и да чакат ние дето сме емигрантите на Европа да ги „оправяме“, защото лично на мен ми омръзна да ми вменяват вина, за това, че искам по-добър живот за децата си и, че в тая държава 1 птичка пролет не прави и нямам възможността да се развивам, защото нямам богати роднини и шуробаджанащината не ми е присъща.

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s