Демокрация или Деградация?

newspaper_Demokrazia_10692

Каква демокрация?! Истинска деградация цари в България – страната на неограничените абсурди.

България била демократична държава, в която народен представител бие студенти от НАТФИЗ, а все още инунитетът му не е снет и се е разминал само с един удар, а не със здрав бой, какъвто заслужава. Хехе, ама къде в друга държава реалността звучи като виц?! Демокрацията у нас е прикритата форма на грозната деградация на едно чалга общество, с низки страсти и липса на здрав разум! Красива природа, усмихнати хора, невероятни деца, умни и интелигентни млади хора, а, всъщност, липса на здравеопазване, некачествено образование, корумпирана съдебна система, алчни политици, побойници в полицейски униформи.

Къде се пропуква тънкият лед, по който стъпване, за да живеем не както трябва, а да имаме потенциала да живеем по-добре.

Опитваме се да следваме чуждия модел, на онези общества от така лъскавия и примамлив за нас българите Запад, а не осъзнаваме, че не само не градим демокрация, а се приближаваме до пиковата си точка на деградация. А най-тъжното и най-драматичното в цялата картинка е, че още се намират млади хора, които искат да останат да градят живота си в България. Е, щом има такива хора, те какво правят по въпроса, отнасящ се до масово негодувание, протестиране, защитаване на живота и идеите си. Ами, те заедно с всички останали деградират. Натискат си парцалите, гледат си живота, изкарват приемлива що-годе за средния стандарт заплата и така ден а мине и друг да дойде. Те имат образование, добре са си уредили позицията, карат си количката и за протест, за недоволство, за съпричастност не са й чували.

Оказва се, че май не са толкова интелигентни, а просто си гледат животеца без да осъзнават, че те трябва да бъдат двигателя на така желаната от нас демокрация.

Хората, които имат образование, които са в разцвета на своите сили, които имат пълен хладиълник, трябва да започнат борбата срещу политическите мафиоти, срещу подкупните магистрати, срещу убийците по пешаходните пътеки. Те трябва да бъдат средната и движеща колелата на държавата сила. Ама, уви! Те са си едни айляци, дето си гледат живота. Но не осъзнават, че ледът вече взима да се пропуква и скоро и те няма да могат да стъпват по него. Тези хора вярват, че демокрация има, но тя съществува само в техните представи. За всички останали, които не са успели да си уредят живота в топъл офис няма демокрация, а има единствено и само деградация. Ще кажете, че тези, които не са успели, са чисто и просто едни мързеливци, едни бездарници, които знаят само да мрънкат и да се оплакват. Да, ама не! Голяма част от тези хора са също толкова интелигентни, умни, амбицирани да успяват и да допринасят за развитието на обществото ни, но не са подкрепени. Нямат пари да стартират свой малък или среден бизнес, защото тия, дето вярват, че живеем в демокрация, не протягат ръка, а налагат монопол.

Каква демокрация е това шепа българи да демонстрират средната си класа, а масата да се чуди и мае как да закърпи месеца, тъй като сметката за тока е набъбнала като майска роза.

Деградацията ни като общество е факт, но хора с власт, с позиции в йерархията имат нужда да прокламират, че ние сме построили демокрацията, че взимаме пример от западните общества и сме цъфнали и вързали. Тези изкустни манипулатори са подкрепяни от хората в нашето общество, които си вярват, че демокрация има, защото живеят що-годе нормално според условията на жизнения стандарт в България. Да, но за съжаление никаква демокрация няма в това да се дават „дарения“ на ректорите на увирестите, за да приемат студенти, за да завършват хора, които не могат и името да си напишат, не е никаква демокрадия лекарите да дават грешна диагноза рак само за да източват пари от здравната каса, отпуснати за лечението на напълно зрав човек, не е демокрация съдиите и прокурорите да бъдат наставлявани от политици какви решения да постановяват, не е демократично по пешаходните пътеки и по спирките да бъдат избивани хора и да няма присъда за виновника, не е демократично пенсинерите за преживяват с 150 лв пенсия, не е демократично младите българи с висше образование да емигрират в чужбина, не е демократично масово българите в Северна България да преживяват с минималната работна заплата, а в циганските махали тъмнокожите тийнеджъри да карат „Порше“.

Аз на това му казвам деградация и плюя на демокрацията на ония, дето ми я прокламират. Взимайте си демокрацията и се чувствайте европейци.

Аз се чувствам в колабс, в тунел, в мъгла. Деградация е гореописаната картина, която представлява нашата жестока реалност, но на властимащите и на онези, дето им подлагат доверието си, гласа си, себе си, не им отърва да го признаят. Те замазват очите ни с приказки, че сме прекрасен народ, че сме умни и интелигентни, че се развиваме като общество. Е, да, но фактите са доста по-трагични, дами и господа демократи. Деградиращите хора са повече от псевдодемократите, които са вълни, обвити в агнешка кожа. Деградацията ни е реалност, която би могла да бъде променена, ако я признаем. Но да я признаем всички до един, а не да се намират хора, гледащи през розови очила, които живеят в измисления си свят.

Докато не осъзнаем, че демокрацията не работи на принципа на copy and paste от Запада, ще си тънем в деградация, чакайки чудо и пропилявайки шансовете си да я постигнем и изживеем.

Симона Господинова
„Гласът на младите хора“

Може да ни намерите и във фейсбук:
ad

One thought on “Демокрация или Деградация?”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s