ОБИЧАМ ТЕ, РОДИНО, НО ЩЕ ТЕ ПРЕДАМ!

Едва от три месеца живея в Дания…

До скоро мисълта за Родината пълнеше очите ми със сълзи. Копнеех за красивата ни природа, за по-топлия климат, за малките улички и хората, с които имах приказка на всеки ъгъл. Липсваха ми приятелите, които ме познаваха толкова добре, че можеше да напишат книга за живота ми.

Липсваха ми определени места и емоциите, които свързвах с тях. Липсваше ми всичко, което под една или друга форма изпълваше ежедневието и душата ми с усещане за принадлежност, любов и смисъл. Но в един момент желанието за по-достоен и спокоен живот надделя над всичко, което имах. И трябваше да започна отначало, напускайки зоната си на комфорт и всичко, което познавах. Всичко, към което принадлежах и… принадлежеше на мен.

Напуснах България, но България не напускаше мен.

Нужни ми бяха около три месеца, за да се прокрадне в съзнанието ми идеята да остана тук постоянно. България ме предаде. Разочарова близките ми, приятелите ми и семейството ми. Ще отнеме бъдещето и на моите деца, така както отне моето.

Патриотизмът и родолюбието ми няма да нахранят семейството ми, нито да му осигурят елементарно спокойствие, с което да живеем хармонично. В държава, в която на първо място хората се борят за физическото си оцеляване, духовната храна е нещо, чието значение се размива във битова клоака.

Няма да се подчиня и примиря с мизерията, която се е вкоренила в тази, иначе красива страна. Няма да рискувам бъдещето на децата си и своето, в името на любовта към България. Няма да подчиня живота си да се боря ежедневно с вятърни мелници. Нито да пилея време в опити да преглътна тази болезнена действителност. Няма да позволя на системата ни да ме асимилира, да ме изцеди и …изхвърли на боклука.

Ще живея там, където се чувствам преди всичко Човек. Там, където грижата за хората и тяхното физическо и психическо съществуване е с Приоритет. Там, където казаната дума е мяра за чест и достойнство. Там, където не смачкват и не потискат тези, които искат нещо повече от живота си. Там, където е много по-трудно, но си заслужава всяко усилие.

Там, където с даденото обещание започва и самото изпълнение. Където нещата се довеждат до край. Където няма многоточие, а резултати. Всъщност там, където имаш шанса да живееш, а не просто да съществуваш.

Обичам те, Родино, но ще те предам, защото това, което ми предлагаш ме опустошава всеки ден. Оковава ме и ме наранява.

Обичам те, Българийо, но повече обичам перспективата за нормално бъдеще!

И тук се разминаваме.

Автор: Боряна Енчева
Източник: Гнездото.нет

Ако статиите, които публикуваме ви харесват може да ни подкрепите и във Фейсбук.
ad
gnezdoto
Снимка: magic4walls.com

31 thoughts on “ОБИЧАМ ТЕ, РОДИНО, НО ЩЕ ТЕ ПРЕДАМ!”

 1. Само, дето Родината не е абстрактно понятие. Родината сме хората, които живеем на тая земя, и чиито гробове на най-близките милеем. НИЕ, НИЕ, НИЕ сме виновни и отговорни за живота си-нашият и този, на децата и внуците ни!!! Не приемам такива обяснения за безродност и безволие! С какво се отличаваме от т. н „бежанци“??? Бягаме, като предали се, за да ползваме от придобивките на чуждите нации! Унизително ми е! Друг е въпросът за колониалното минало(и настояще) на същите! „Обичам те, но ще те предам“ Кого предавате, госпожице? Себе си!

  Харесвам

  1. Истина, за съжаление! И аз все повече се замислям в тази посока, но фактите са си факти! Тъжно, но много добре написано и казано!

   Харесвам

  2. Госпожо Дани Панкина,казвате ,че и вие сте в чужбина и сте в числото на предателите :D.
   Ще използваме “ придобивките на чуждите нации“,-
   защото политиката е против народа и един човек държащ на своето поколение,не може да седи от родолюбие с вързани ръце с мизерна заплата,това не е времето с концлагерите на Хитлер за 4 години,.Това е десетилетия страдания и сама птичка пролет не прави.Аз също избирам чужбина,защото моите родители знам ,че ще изкарат старените си спокойно не мислещи утре какво ще ядат,дъщеря ми е млада и завършва в елитен университет в Англия,който да и даде светло бъдеще….ще живеем там, където се чувстваме добре.

   Харесвам

  3. Толкова се радвам, че има хора, които мислят по този начин! Преди да прочета коментара Ви си мислех, че съм сама срещу всички. Дано повече хора да го разбират, защото е жалко да погубваме децата си (в широк смисъл), да ги изтръгваме от корените им като си мислим, че по този начин им осигуряваме цветущо бъдеще. 😦

   Харесвам

 2. живея в германия но не сам предал родината си.а сам тук заради управниците ни (тоес крадците)кои плаща за да баде слуга на народа само крадците за да могат да продалжават да крадат народна пара

  Харесвам

 3. Написано е глупаво,никой не предава родината си защото не живее там,напротив когато си далеч я обичаш още повече.

  Харесвам

 4. Обичам те Родино, и живея и работя тук, в България! Работя с Любов и отдаденост, за теб Родино, не за его или слава, за теб Родино, за да просъществуваш, защото си древна и многовековна, дала много на света и колко много още има да се разкрива, от умишлено потулената ни древна история… Обичам те Родино и нека напускащите те да ходят по света и някога децата им да се завърнат, ако не претопят в тях българския дух 🙂 ❤ ❤ ❤

  Liked by 1 person

 5. Родината, това са хората и тя е такава каквито са и те. Ако всички българи, които работят по чужбина вложат същия труд и принципи, които влагат там, то съвсем логично ще получат същото в замяна, но просто винаги е по лесно да избягаш. Винаги е по лесно да изтъкнеш проблемите, но не и да работиш за решението им и така един от най-основните проблеми на страната стават тъкмо хората които напускат. Поне имайте малко срам и не пишете такива неща защото по този начин привличате още „бежанци“ към вашата „кауза“.

  Харесвам

 6. „Патриотизмът е последното убежище на негодниците“
  Това са думи на д-р С. Джонсън, изречени още в далечната 1750 г. Изглежда и към днешна дата са абсолютно актуални.

  Liked by 1 person

 7. Колко жалко наистина….Стигнали сме до там да се предаваме. Нашите прадеди също са ходили в чужбина,знаете от историята,но то е било във времена на разплата и гонения и не са предавали,а напротив работили са за Родината си. Нямам желание да звуча приповдигнато,като лозунг.Мои прадядовци също са ходили на гурбет преди много години,не мислете,че работата в чужда страна е измислена сега,но винаги са се връщали и са подпомагали семействата си.Всъщност не упреквам никого,избираме сами живота си,но щом сме се родили на това прославено от Бога място,значи има защо!

  Харесвам

 8. Има два вида хора.
  Едните са с робско мислене. Те разсъждават така: чакат държавата да ги храни, да ги оправя, да им осигурява това или онова. Те са силно зависими от политиците, от това кой е на власт и какво могат да получат при него, или при други управляващи. Те обикновено хора, склонни към уседнал живот- търсят по-проспериращи и богати места, където да се установят, така че там държавата да се грижи по-добре за тях.
  А другите са свободни. За тях няма толкова значение къде живеят, кой е на власт в мястото, където живеят, и т.н. Даже напротив- за тях е предизвикателство да живеят и на по-бедни места, където да се борят, да се погрижат за другите около себе си, там, където нуждата е по-голяма. За тях един такъв живот е много по-интересен и вълнуващ, отколкото някакъв рутинен уседнал живот, където всичко е уредено. За тях именно такъв живот ги прави да се чувстват Човек. Такива хора разчитат преди всичко на Бог и на себе си. Затова са свободни, и този им начин на мислене ги прави много находчиви и предприемчиви- поради което и относно материалните нужди, никога не остават задълго в бедност. Обикновено такива хора са склонни към приключения. Те се чувстват по-скоро граждани на света, и ако отидат в някоя друга държава (например Лаос, Зимбабве, Никарагуа, Киргизстан, Монголия, Швеция, Канада и т.н.), те не казват „установихме се тук“, а по-скоро казват „засега сме тук, но целия свят, включително и България е пред нас, утре може да сме на другия край на Земята“. Но в същото време, където и да отидат, те представят родината си винаги достойно пред чужденците, те гледат винаги да дават, а не да взимат и да се ползват от местните облаги. И ако ги питат къде е домът им- те винаги казват, че той си остава там, където е тяхната родина, независимо къде са отишли в момента.
  Според моите скромни наблюдения, за съжаление по-голямата част от българите, включително и политиците (защото политиците в България пак са си българи, те не са от Марс), са по-скоро от първия тип хора- тези с робското мислене. Не случайно в България е пълно с русофили-американофоби, и с русофоби-американофили. Но не и българофили (а тези хора смятат, че за да са българофили, трябва първо да са русофили, съответно другия лагер- американофили! Що за изкривено мислене…)- българите все гледаме да се поставим в зависимост от Големите, за да ни „оправят“, вместо да се оправяме сами!
  И като гледам- и голяма част от емигриращите в чужбина българи, пак си остават със същата робска природа- те затова и все подбират добре уредени и проспериращи държави, това е много модерно сред тях.
  Все пак добрата новина е, че има и свободни българи, от втория тип… 🙂

  Харесвам

 9. Където и да живеете няма да я предадете. България не може и не подлежи на предателство. Вашият корен е там. Което ще се случи е, че живеете добре далеч от родината, ще имате висок стандарт, децата ви също. Държавните добре уредени администрации на местата, където сте избрали да живеете, ще се погрижат за всичко, освен едно. Няма да се погрижат за вашият Корен. Коренът е философско и генетично понятие. Той не е котва, която да ви привързва към родната земя. Когато човек се роди, той получава най-големия си дар – свободната воля. Тази воля може да бъде упражнена и в посока земя и родители. Разбира се, че вашия път може да ви отведе далеч от родината!

  Душата на всеки от нас е свързана с Корена до смъртта ни. Когато упражните волята си да сте далеч от родната земя, тази нишка става по-чувствителна. Нарича се НОСТАЛГИЯ и не случайно е неразделна част от човещината. Нишката зазвънтява. Има хора, които почти не чуват гласа й. Има други, които умишлено го заглушават, за да не изпитват болка. Има и трети, които са в мир с този глас и просто присядат от време навреме, за да го послушат и да почерпят сили.
  Свързването с Корена не е някаква медитативна практика или комплекс от упражнения. Коренът е нещо, свързано с пълнокръвния, жив живот тук и сега.

  Статията хладнокръвно събира трафик към сайта, за сметка на вашите емоции и манипулира колективното самосъзнание на българите.

  Да, може да ви е писнало от мафиотската структура с, която е заменена държавната администрация и да не издържате на всичките манипулации, които се равят с цел асимилация на българските гени от други народи и унищожение на нацията без оръжие. Но България не може да бъде предадена. Може човек да предаде себе си и след това да страда тихо от НОСТАЛГИЯ до края на дните си.

  Харесвам

 10. Живея в Дания от 24 години и съм много високо образована от Дания но няма ден в който да не съм страдала за България и да мечтая да живея у дома. Подчертавам не съм била икономическо емигрант дойдох пред далечната 91 заради любовта. България никога не те е предавала ти сама си избрала да я ;предадеш; за 3 месеца не можеш да прецениш Дания но ти гарантирам Дания няма да те хареса!

  Liked by 1 person

 11. Няма проблем г-жо, бягайте от нас, предайте ни… Вие сте в пълното си право да живеете там, където смятате за по-добре. Но ако някой ден децата Ви се преместят да живеят при съседите Ви, защото там ще преценят, че ще са по-добре, не ги съдете…

  Харесвам

 12. Добре изтъкнати мотиви, но не мога да се съглася с това заглавие. Който предава Родината си , всъщност предава себе си. Всъщност е в състояние да предаде всекиго !! Ние сме свободни хора, живеем в глобален свят. Но в която и точка на този свят да се намирам, оставам си горда Българка!!! България е мястото, където е сърцето ми и там е моят истински дом , там са хората, които обичам, независимо от обстоятелствата!!! Не смятам себе си за бежанец. Не абдекирам и не предавам!!!Аз съм гражданин на света и просто работя на друго място , което е право на всеки! Но винаги БЪЛГАРКА!!!
  Исками се да кажа на авторката на това писмо Боряна Енчева , че да обявиш себе си за предател е последната точка на самоунижение !!! И съм сигурна, че това не е гласът на младите хора в България!!!!

  Харесвам

 13. Жалко за теб, госпожице или госпожо, предателке! Който предава Родината си, предава майка си, предава баща си, предава децата си, лишавайки ги от корените им! Ще предаде всеки, стига жалкото му съществуване да е застрашено!!! Аз работя в Дания, но никога и за части от секундата не ми се е прокрадвала мисълта, че предавам България!!! Мислиш, че като живееш в Дания си хванала Бога за престилката и те чака безметежно щастие? Втърсене на благополучие, човек има прово да избира къде, какво и с кого да живее, без да се отрича и да предава когото и са било и да остане верен на себе си! Ти , която заявяваш, че предаваш родината си, ще бъдеш винаги един НИКОЙ!!!! Толкова много те съжалявам!!!Горката!!!

  Харесвам

 14. Не съдете прибързано Боряна на тези мисли и размисли.Не смесвайте родина,патриотизъм,предател при липса на нормален живот.Сигурно има право да постъпи така,сигурно е опитвала начини на живот в България и е видяла че нашата действителност е непоправима.Лично аз одобрявам постъпката и,даже бих я насърчил. Вижте нашата действителност и се опитайте да я поправите,пример: Всеки месец на работещите млади хора им удържат от заплатата задължителни здравни осигуровки,тоест те са се осигурили и искат здравна помощ, но отивайки при личният лекар той им отговаря „няма направления за специалист“. Взимат ти парите, а не те лекуват и ти втори път даваш още толкова за лечение.Ето от това е избягала Боряна. Сега пък измислиха „от 1 ноември до 1 април“ зимни гуми.Откъде пари за 4 нови зимни гуми при семейство с 2 деца и един безработен. А цената на дизела и бензина,побъбриха,побъбриха и нищо не направиха.Да Ви изреждам ли още за да разберете от каква е избягала тази млада жена. У нас управляващите не се съобразяват с доходите ни и пишат закони сякаш сме богаташи.. Лично аз и желая успех в Дания.

  Харесвам

 15. Da napisano e mnogo glupavo s gramki dumi.Nikoga ne predavame tova koeto obichame .Yavno ne znaete kakvo e obich.Jiveia v USA ot 10 g ,BALGARIA e moiata rodina ,nosia ia v sarceto si I vinagi shte ia obicham.

  Харесвам

 16. Аре стига с(т)е клели – щом за да излекуваш дете трябва идеш другаде, „Родината“ отдавна те е „предала“ първа!… 😦

  Харесвам

 17. Всеки, който се чувства достатъчно отговорен към собствения си живот и този на децата си – би напуснал България. Това е горчивата истина. Инстинкт за самосъхранение се нарича.

  Харесвам

 18. … и така до деня, в който осъзнаеш че в новата ти родина основната цел на системата е същата – да те изцеди докрай и изхвърли. Огромната разлика е цената, която получаваш за живота си – безкрайно по-висока!

  Харесвам

 19. Аз съм в
  Маями от 11 години
  Не мога да бъда толкова краен
  Обаче точно в дания
  Не е мястото
  Нито където и да е другаде
  В европътъ
  Дето е пълно със фанатизирани зомбита
  Ефекта ще се усети още след няколко месеца
  С белгия е свършено
  Със франция отдавна
  германия,норвегия,дания,швеция са почти свършени
  А вие ко
  Слепи ли сте???
  Май треъ дъ съ връщъте у
  България
  Или да идвате в
  Америка

  Харесвам

 20. Когато Вермахтът с цялата си мощ нахлу в Сърбия, сърбите избягаха ли? Или останаха в родината си и се сражаваха докрай? Това ни е трагедията! Ние се опитваме да се спасим поединично, а не колективно и затова ще станем затворена страница в историята. Дано ни прости Господ, че обезсмислихме страданията, кръвта и потта на толкова поколения българи!

  Харесвам

 21. Когато Вермахтът нахлу с цялата си мощ в Сърбия, сърбите избягаха ли? Или останаха в земята си и се сражаваха докрай? Това ни е трагедията! Ние се опитваме да се спасим поединично и затова ще станем затворена страница в историята. Дано ни прости Господ затова че обезсмислихме кръвта, страданията и труда на толкова поколения преди нас!

  Харесвам

 22. поне сега разбирате политиците защо предават родината.Всички уж я обичаме,но по си обичаме своя задник и на него да му е добре.Нация от предатели и роби хитреци

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s