Няма по-прост народ от българския!

1_1408467078

Под заглавието „Няма по-прост народ от българския“, огромна популярност сред англичаните придоби очеркът на техния сънародник Едуард Стърнс, касаещ България.

Той публикува своите впечатления, опит и разочарование от грешката да си купи имот в нашата страна:

„Напоследък сред нас, британците, стана мода да си купуваме имоти в България. От една страна, наистина красивата природа, за каквато ние тук можем само да мечтаем, и от друга, ниските цени на селските къщи, както и примамливите оферти на имоти в затворени комплекси накланяха везните в полза на решението за една такава – на пръв поглед изгодна – сделка.

Но, приятели, не правете тази грешка, която аз направих, не си купувайте имот в България, не стъпвайте там, не правете бизнес и избягвайте каквито и да е контакти с българи. Защото от другата страна на везната натежава неумолимо простотията на българския народ. Простотия убийствена, отчайваща, неизмерима, ужасяваща, всеобхватна, опасна , неумолима, потресаваща!

Българите, аз смея да твърдя, са най-простият народ на земята. Няма по-прост народ от българския и тук аз бих искал да направя едно разяснение. Под „прост народ“ аз нямам предвид народ неграмотен, неук и необразован.

Не! Те са грамотни, но са тъпанари. Те са образовани, но са кухи. Те са интелигентни, но са прости. Защото неук е народ, който не е имал възможност да се ползва от съвременното образование, от достъпа до информация и от възможността да обменя идеи с народите от целия свят. Но тези народи аз не бих нарекъл прости, защото те живеят в някакво, макар и примитивно, общество, поддържат се и търсят път да се развият.

А българите, напротив: те имат огромни възможности, образовани са и осведомени, природата им е прекрасна, географското положение – стратегическо, но всичко това те пропиляват, продават, затриват, унищожават, защото са прости.

Те даже не са народ, а сбирщина от прости хора, защото народността не е просто принадлежност към дадена географска територия, а съвкупност от общи цели, идеи и ценности, съвкупност от общи действия, целящи развитие на цялото общество, общи действия за реализиране на идеите и опазване на ценностите.

Но това при българите не съществува. Аз използвам думата „народ“ в техния случай, воден единствено от някакво благоприличие, но ако трябва да съм откровен, бих ги нарекъл сбирщина от идиоти – идиоти в гръцкият смисъл на думата.

Аз дори се съмнявам, че българският народ днес съществува. За мен българите са изчезнали и на тяхно място е останала някаква тълпа. Но не, това е неточно, защото тълпата има някаква обща цел, а те нямат такава, не, те дори не са тълпа. Те са случайно попаднали на едно място различни хора, с различни цели, впримчени в географското положение, което по една случайност населяват, и обременени с историята на хората, населявали някога това място, за чиито наследници по незнайно каква логика се смятат.

Какви българи са те? Как тази сбирщина си позволява да петни името на този древен и велик народ? Нима е възможно това, което те творят днес като история, да бъде вписано в историческата сметка на народ като българския? Долу лапите, простаци, от името „българи“.

Вие не сте и не бихте могли да бъдете българи. Защото за да се наричаш българин, не е достатъчно само да се облягаш на гени, а да имаш дух, воля, сила. Не само да споменаваш имена на исторически личности и герои, а да подражаваш на постъпките им, да следваш идеите им, да осъществяваш мечтите им за България.

„Но как така“ – ще попитате вие, – „нима няма нещо, което да обединява тези хора, населяващи тази територия, наречена България?“ Има, разбира се, те имат общи черти, но те не ги правят общност, не ги правят народ – те са продажници, завистници и крадци.

Те не се стремят да подобрят своето житие – на тях им е достатъчно да се радват на нещастието на другите около тях, а ако случайно не виждат по-нещастен от себе си, то това ги прави нещастни. Те не се радват на постиженията на другите , а търсят начин да ги развалят, окалят и съсипят.
Ако някой реши да направи нещо за обща полза, те го смятат за глупак, присмиват му се и му се подиграват. Парите за тях са водеща сила, за пари са готови да направят всичко – тук понятията чест, законност, морал са просто празни думи.

„Но защо казваш, че са прости?“ – ще попитате вие. Защото те имат всичко, което е необходимо на един човек за да осъзнае къде греши. Цялата необходима информация относно собственото си положение като нация, относно причините да са в това незавидно положение, относно мерките, които трябва и могат да предприемат, за да се измъкнат от това положение, но въпреки това те се надяват да ги оправят именно тези, които са ги докарали до същото положение.

Те протестират срещу тези, които ги мамят, грабят, използват и потискат, и в същото време оставят бъдещето си в техни ръце. Те недоволстват, когато станат обект на измама, но злорадстват, когато измаменият е някой друг.
Българите смятат себе си за тарикати – това е дума която трудно бих могъл да преведа на нашия език. Най-общо казано тарикатът е мошеник на дребно и на едро, но страхлив мошеник, плах, уплашен, постоянно озъртащ се, но все пак горд, че е мошеник. Но мошеничеството му е такова, че най-често води до неговото собствено падение.

Какъв, ако не прост, трябва да си, за да се радваш на чуждото нещастие, а не да се бориш срещу него. Как може да злорадстваш, че този или онзи чужденец го обрали, измамили и пребили в собствената ти държава и да очакваш да печелиш от него.

Трябва да си много прост, за да се гордееш с изобретателността на своите престъпници, чиято жертва утре може да си ти самият. Трябва да си много прост, за да се гордееш, че познаваш престъпници и да заплашваш други с тези свои познанства, вместо да съдействаш те да бъдат разобличени и осъдени.

Трябва да си много прост и безгръбначен, щом виждаш беззаконията, но не се съпротивляваш. Трябва да си много прост, за да вярваш, че тези, на които си гласувал доверие да те управляват, да те съдят, да чертаят бъдещето ти – че те ще въведат законност, защото точно те са, които нарушават закона.

Трябва да си много прост, за да се радваш, че гърците щели да станат толкова зле колкото теб и да не разбираш, че ти продължаваш безропотно да потъваш, докато те продължават неумолимо да се борят. Да не виждаш, че те дори и фалирали като държава, като общество са на светлинни години пред теб. Че дори заплатите им, по които ти мериш всичко, са пъти по-големи от твоите нищожни подаяния.

Трябва да си много прост да работиш за хора, които смятат, че са над закона, да им позволяваш да трупат тлъсти печалби за твоя сметка, да наблюдаваш ежедневно тяхната подигравка с държавността и със самият тебе. И ако някой страничен наблюдател вземе, че ти покаже всичките тези беззакония, на които ти си ежедневен свидетел, мислейки, че ги не виждаш, ти просто да свиеш рамене и да кажеш: „Ми аз какво мога да направя?“

Трябва да си много прост, за да разчиташ, че точно ти ще минеш между капките, когато наоколо ти вали дъжд от неправди. Че точно ти ще оцелееш от всички около тебе, които като теб се мъчат да оцелеят. Че някой друг трябва да поведе някои други, за да оправят твоя живот. Трябва да си много прост, много страхлив, много безгръбначен.

Трябва да си много прост, за да вярваш, че държавата ти ще се оправи, докато ти си на хиляди километри от нея, в търсене на сигурност и щастие там, където го е извоювал някой друг. Трябва да си много прост, за да мислиш, че бъдещето на държавата ти зависи не от твоите действия, а от действията на останалите, докато в същото време по някаква абсурдна логика имаш огромно мнение за себе си и своите нереализирани и неоценени способности. Трябва да си много прост.

Трябва да си много прост да живееш в земен рай и да го унищожаваш. Трябва да си много прост, за да вярваш на телевизора, да мислиш с телевизора, да слушаш телевизора, да възприемаш света чрез телевизора, а не чрез собствената си преценка за случващото се около теб.

Не правете бизнес с тези хора, не общувайте с тях, унищожете ги. Те сами ще се предават един друг и ще съдействат за собственото си унищожение. Толкова са прости.“

Този текст се превърна в тотален хит в социалните мрежи и се споделя от хиляди българи. Ако сте активен потребител, възможно е вече да сте го чели. Предполагаме, че текстът е написан от българин, а не от Едуард Стърнс.

Източник: www.highviewart.com
Снимка: freeimages.com
Ако ви харесват статиите, които публикуваме може да ни подкрепите и във Фейсбук:
ad

11 thoughts on “Няма по-прост народ от българския!”

 1. Cattle to a pot – Присмял се хърбел на щърбел! Те понеже са идеални, сещам се за цял списък неща, които аз мога да кажа и да направя също така успешно видео за тях. Айде спрете да плюете по България вече. И аз 10 г. съм била навънка и ми става обидно от тъпите ви статии. Елати си малко в БГ и пак ще си поговорим. Тук има хора, които се борят against all odds, mind yoU! да постигнат и променят нещо. Малко уважение! Само с мрънкане не става, елате да се борите!

  Харесвам

 2. Този народ го моделираха такива като вас,англичани,американци,руснаци ,но знайте,че каквито и да сме ще съществуваме за разлика от вас.И тогава ще се види кой е прост народ и кой умен.Само можете да завиждате ,че нямате гените на нашия народ,а това говори много.

  Харесвам

 3. Sahtoto bix kazala za anglicanite despoti licemeri laglivi kradlivi doshli v Bg da si kupuvat imoti xora nareceni Anglicani otxvarleni ot opshtestvoto sas psixiceski problemi vav tyxnata srtana ne se znae koi e irlanski ciganin ili nykakvo pleme Anglicanite sa v Bakingam ostanalite sa soltashaci vsyko stado si ima marsha pri tyx ima dosta , sinyta krav e dosta despoticna mnogo predi Balgarite sa izgubili covecnostta si

  Харесвам

 4. Всичко в написаното е абсолютно вярно и абсолютно точно.Не съм чел никога по-точна характеристика за българи.Убеден съм,че това е написано от българин и може да се каже,че този човек е мутирал българин.Иначе не би могъл да разсъждава с такава дълбочина,каквато при българите въобще не съществува.Ние наистина днешните българи нямаме нищо общо с българите на хан Аспарух,цар Борис първи,Калоян.Мисля,че днешните българи са продукт на силния славянски елемент,който е съставна част от т.н.днешен народ.Че славянския елемент е преобладаващ няма нужда от доказване.Най-силното доказателство е големият процент красиви жени в България.Това е силно изразено при съвременните славянски народи ,като руснаци,украинци,поляци,белоруси,при които няма такова смесване с други народности,както при славянските народи в Чехия,Словакия,Словения,Хърватия.Ако вси4ки те не бяха се смесили с европейски народности,щяха да бъдат същите простаци ,както нас,днешните българи.Тука също има размесване с 41 народности,но очевидно те са били малобройни и не са видоизменили славянския елемент.Затова по-внимателно,когато говорим за „българска култура“,за „надарени българи“,за“българско злато“ още други безумия.По-добре да се обединим около думите „И ние сме дали нещо на света“

  Харесвам

 5. Е НИЩО НОВО НЕ КАЗВА ЕДУАРД ,ТО ПРОСТОТИЯТА НЕ ХОДИ ПО ЖИВОТНИТЕ , А ПО ХОРАТА !
  ДА ПРОСТИ СМЕ ,НО ВИНОВНИЦИТЕ ЗАТОВА НЕ СА СЕГАШНИТЕ НИ УПРАВНИЦИ ИЛИ СЕГАШНИЯ НАРОД БЪЛГАРСКИ,А ВЕЛИКИТЕ СИЛИ И ОТ ЗАПАД И ОТ ИЗТОК – РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ,ТОВА ГО Е КАЗАЛ НЯКОЙ СИ РИМСКИ ИМПЕРАТОР И ТАЗИ ТАКТИКА И ПРЕДИ И СЕГА Е В ПЪЛНАТА СИ ВЛАСТ НА БАЛКАНИТЕ С ЦЕНТЪР БЪЛГАРИЯ !
  ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИТЕ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ И СТРАХЪТ ОТ НЕ СИГУРНОСТТА ЗА УТРЕШНИЯ ДЕН СА НИ ПРЕВЪРНАЛИ В ОВЧИ ДУШИ – ЧАКАМЕ СИ ЗОБА НЯКОЙ ДА НИ ГО ДАДЕ,ЗА ДА НЕ УМРЕМ ОТ ГЛАД ДО МОМЕНТА В КОЙТО НИ ТЕГЛЯТ НОЖА !!!
  ИЗВИНЯВАМ СЕ ЗА СЛОВОИЗЛИЯНИЕТО ,НО ТАКА МИ ГОВОРЯТ ОНИЯ ДЕТО НЕ ГИ ВИЖДАМЕ smile emoticon

  Харесвам

 6. ЗДРАВЕЙ УМНИКО,ТИ КОЙТО СЕ ПРАВИШ НА ВЕЛИК АНАЛИЗАТОР И ПОЗНАВАЧ НА БЪЛГАРИТЕ.АКО НАИСТИНА СИ АНГЛИЙСКИ ГРАЖДАНИН,ТО ПОВЕЧЕ ОТ СИГУРНО Е ЧЕ СИ НЕЗАДОВОЛЕН НАПЪЛНО ОТ ЖИВОТА СИ В ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО ЩОМ СИ ТРЪГНАЛ ДА КУПУВАШ ИМОТ В ЕДНА ДЪРЖАВА НАСЕЛЯВАНА ОТ ПРОСТАЦИ.АМА ТОВА Е ЗАЩОТО НЕ ТИ СЕ ПЛАЩА ПОВЕЧЕ НА КРАЛИЦАТА СИ ЗА 30м2 ВЪРХУ КОИТО СИ КУПИЛ ХОЛЧЕТО И ДВЕТЕ СПАЛНИЧКИ ДО КОИТО СЕ ДОБИРАШ ПО СКЪЦАЩАТА ДЪРВЕНА СТЪЛБА.СИГУРНО НЕ ТИ Е МНОГО ПРИЯТНО КОГАТО СЪСЕДА ТИ, КОЙТО ПОНЯКОГА ВИЖДАШ,И ДОРИ НЕ ЗНАЕШ КАК СЕ КАЗВА,ТИ ПОЖЕЛАВА ЕДНО МАЗНО МАЗНО УДЪЛЖЕНО (ДОБРО УТРОООО…)А ЗАД ЪГЪЛА ТИ ТЕГЛИ ЕДНА БЛАГОСЛОВИЯ,ТАКА КАКТО СЕ СПРАВЯТЕ МНОГО ПО-ДОБРЕ И ОТ ПРОСТИТЕ БЪЛГАРИ.В НАШИЯ ПАРЛАМЕНТ МОЖЕ ДА НЯМА МНОГО ДОСТОЙНИ ХОРА,НО НЕ Е ПЪЛЕН С ГЕЙОВЕ КАКТО ПРИ ВАС.НИЕ ПРОСТИТЕ БЪЛГАРИ ПРЕОТСТЪПИХМЕ СОЦИАЛНИТЕ ВИ ПОМОЩИ НА ТЪЛПИТЕ КОИТО ПЪПЛЯТ ПОД ЕВРО ТУНЕЛА, И НОСЯТ ЗА ВСЕКИ ОТ ВАС ПОДАРЪЦИ КОИТО МНОГО СКОРО ЩЕ РАЗОПАКОВАТЕ .А ДА СПРЕТЕ ТИЯ КОИТО ПРИИЖДАТ,ПРОСТО НЯМАТЕ СИЛИ,А СЕ НАРИЧАТЕ ВЕЛИКА БРИТАНИЯ.ПРОСТИТЕ БЪЛГАРИ СА УЦЕЛЕЛИ 5 ВЕКА ОТ ТАЯ СГАН,А ЗА ВАС НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ УСТИСКАТЕ И 5 ГОДИНИ.ТО ТАЯ РАБОТА НЕ Е КАКТО ДА СЛЕДИШ ПО КАМЕРИТЕ МОНТИРАНИ ИЗ ЦЯЛОТО ВИ КРАЛСТВО КОЙ КЪДЕ СЕ ДВИЖИ И ДА СЪБИРАТЕ ГЛОБИ,А СЕ ИСКА И НЕЩО ПО-МЪЖКО.ТАКА ЧЕ НЕ КУПУВАЙТЕ ИМОТИ В ПРОСТА БЪЛГАРИЯ,ДАЖЕ И НЕ ИДВАЙТЕ.СТОЙТЕ СИ ТАМ НА ОСТРОВА И ЗАПОЧВАЙТЕ ДА УЧИТЕ АРАБСКИ (ЗАЩОТО ОСВЕН АНГЛИЙСКИ ТРУДНО ПОПАДАШ НА НЯКОЙ КОЙТО МОЖЕ ДА КАЖЕ И ЕДНА ЧУЖДА ДУМА),ЧЕ ВИ ИДВАТ ДОСТА ГОСТИ,ТЕ ПОНЕ НЕ СА ТОЛКОВА ПРОСТИ. И ДА ГИ ИНТЕГРИРАТЕ КАКТО НИ УЧИХТЕ ДО СЕГА.Е ХАЙДЕ ОСТАНЕТЕ СИ СЪС ЗДРАВЕ,А ТИ УМНИКО!Т,ЧИ ПЕРОТО ЗА СЛЕДВАЩИТЕ СИ ИЗЛИЯНИЯ ПО ПОВОД ПРОСТА БЪЛГАРИЯ,,!!!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s