България срещу Русия или Русия срещу България?

снимкабтвновините

В последните две години отношенията между руската и българската държава са меко казано динамични. Със събитията в Украйна и начина на действие на Русия (анексията на Крим и подкрепата за сепаратистите в Източна Украйна), разбирателството и със Запада се срути, а отношенията се обтегнаха до невиждано от Студената война напрежение. Европа и флагмана на НАТО – Съединените щати застанаха срещу Русия в опит на установяване на мир и възвръщане на добрите отношения между страните, с тези цели бяха наложени санкции, засягащи най-вече руската икономика. Руската федерация отговори с реципрочни санкции (сами по себе си наказващи руските потребители), но и с друго средство, наречено Хибридна война. Това е така да се каже неконвенционална (невоенна) атака срещу западните страни най-вече с информационни средства, а дори в самата Русия с видна проправителствена пропаганда. Руските управляващи искат да извадят на показ до голяма степен вменената омраза на руската нация срещу Запада, срещу неговия начин на живот, ценности и успехи.

Нашите, български отношения с Русия до преди две години се въртяха най-вече покрай доставките на нефт и газ до страната ни (сами по себе си други обширни теми), но в момента на ескалацията на Украинската криза и нашите отношения рязко се влошиха. Това е за мен разбираемо. Ние като членове на ЕС и НАТО сме признали западните ценности, институции и живот, дори нещо повече, ние сами искахме да сме в този клуб и това е верен знак, че България иска да е западна страна. Тук идва и логиката, че щом Русия е срещу западните страни, тогава тя е и срещу нас, тези, които сме в този клуб, или поне искаме да сме пълноценна част от него.

Как действа Русия и как действаме ние? За много хора санкциите срещу РФ са предателство от наша страна, съюзническите ни действия заедно с държавите от НАТО също били такива. За същите тези хора, свързани от любовта си към Русия (независимо дали подплатена с историческо признание или девалвирани рубли), България дори се е превърнала във мишена на руското оръжие и това било основна наша грешка. Това им твърдение показва поне две неща. Първо, ако наистина сме мишена, развитието на действията на натовските съюзници в България и в Източна Европа е добро, защото така гарантираме по-голяма сигурност за нас при положение, че дори русофилите ни заплашват. Второ, ако твърдението им е вярно, то те самите явно имат по-голяма душевна вярност на Русия щом вместо да предпазят страната ни, ни агитират да застанем на руските позиции при положение, че Русия действа срещу нас. Защо това е така ли?

Всъщност, има изразена тенденция в руските, особено в проКремълските медии, за атаки срещу България, като се започне от филмчета колко лошо се живеело в страната ни след присъединяването към ЕС, какви предсказания била направила Ванга за нужната признателност на България към Русия и се стигне до язвителната ярост, с която президента Путин обвини България за краха на Южен Поток (всъщност несъстоятелен от поне три години проект). С други действия Русия пък се опитва да изостри нашата зависимост от старото руско оръжие. Всеизвестни са и полетите на разузнавателни самолети в близост до българското Черноморие като целта е да вдигат българските МиГ-ове, за да намалява все повече капацитета им. Отношението на много руски политици към страната ни също е силно отрицателно с манталитет от времето на комунизма, че българите винаги ще се подчиняват. Много от сегашните управляващи в Москва злословят за почти всяка една достойна българска позиция и припомнят, че трябва да сме им вечно верни заради Освобождението.

Тази им позиция естествено девалвира думата „Освобождение“ след като ни карат да сме верни само на тях, а не да следваме свободната си воля. Хибридните атаки на Русия, естествено, не са само срещу нас, а срещу цяла Европа и САЩ в действията и на двете страни силно прозират геополитическите интереси. А от друга страна геополитиката е наука за териториите и властта, която се прилага върху тях.  Тези дни стана нов спор между България за територии и най-вече за затворени въздушни пространства. Геополитиката учи, че суверена на дадена територия разполага с нея както пожелае, т.е. решава дали да пусне някой вътре, дали да се съюзи с някой или как точно да се защитава. Геополитиката учи и, че когато има геополитическо противопоставяне и има натиск от една страна това поражда някаква заплаха у другата страна и тя най-често отговаря реципрочно. Случая със самолета с хуманитарна помощ за Сирия може да бъде обяснен чрез този модел. Едната страна – Русия иска неин военен самолет, натоварен с хуманитарна помощ да прелети над суверенна страна, но без да бъде проверяван багажа, като това условие създава заплаха на другата страна – България и тя, за да се предпази от непредвидими обстоятелства, затваря въздушното си пространство. Действайки суверенно, тя се подсигурява.

От далече е видно, че тази случка е просто един епизод от хибридната война. Пътя за Сирия не минава над България, но на руснаците просто им е нужна провокация и при случилото се недопускане просто да се изчака реакцията на русофилско настроените граждани на страната. Появиха се и крайно неточни спекулации, че Русия щяла да отговори със сила на това ни действие. Разбира се, това е малко вероятно. Военен конфликт с нас означава конфликт с целия Запад, а Русия никога не може да си го позволи. Това е и целта на хибридната война или по-скоро игра – да се изнерви противника до краен предел. За сега обаче не вижда нервни и прибързани действия от отговорните в страната лица, ако има изнервеност то е сред русофилите и техните господари. Всичко случило се следва и да покаже, че от геополитическа гледна точка България е значима както за Запада, така и за РФ. Важното е как ние ще изиграем тази значимост в наша полза и дали ще можем да ставаме все по-западни и успешни. В сегашния сложен свят ни предстоят още нелеки избори като този от вчера, но и нека да напомня, че това събитие не е прецедент.

През 1999 г. в разгара на Косовският конфликт България също затвори въздушното си пространство за руските военни и до голяма степен не позволи да се отвори още по-силно кървящата рана на Балканския конфликт. За напред ще има още атаки с хибриден характер от Русия. Информацията в повечето случаи недостоверна ще продължава да ни залива, докато обаче продължаваме смелите си действия в посока на гарантирана сигурност от ЕС и НАТО. Надали Русия ще успее да ни пречупи с измислици за Ванга и славянското братство. А до това дали България е срещу Русия, или Русия е срещу нас, нека всеки сам си даде отговор. За мен той е ясен!

Автор Владимир Славенски
Снимка: БтвНовините

„Гласът на младите хора“
Подкрепете ни във фейсбук.
фаце

6 thoughts on “България срещу Русия или Русия срещу България?”

 1. PARVO VANGA E KAZALA / po-skoro STOINA Prepodobna/;

  ‘ Bulgaria e GLAVATA= dushata , Russia= TIALOTO …..

  TAKA CHE TRIABVA DA se vnimava kogato se zitirat chujdi dumi, vliaeshti na mnenietto na drugite..t.e BEZ DEZ-INFORMAZIA………….

  kolkoto do zapadnite zennosti, ako izobshto ima takiva / rabotia na zapad…!!!!!/

  zASHTO bulgarite TRIABVA DA SLEDVAT chujdi posoki/ iztok , zapad/ kogato

  NASJTE dedi sa ni ZAVESHTALI BEZZENNI bulgarsi ZENNOSTI !!!!!!!!!!!!!!!

  Mnogo polezno e da IZUCHAVAME nazionalnoto ni NASLEDSVO: duhovno, materialno

  BEZ podrajatelstvo…….TRIABVA da sme si NIE i da sledvame NAZIONALNATA ni MISIA,

  Interesa klati fesa..sa go kazvali i vaji sega…..ta da se OBEDINIAVAME , VRAZUMIAVAME, zapretnem rakavi i da gradim SAMI BUDESHTETO si…….jivota nash

  Харесвам

 2. Авторът да беше погледнал картите преди да реди тъпотии. Най-краткият път е над Турция но тя е съдружник на Ислямска държава и точи ножа да отреже нещо от Сирия – никога няма да пусне каквито и да са полети натам. Другият вариант през Иран и Ирак е поне двойно по-дълъг. Значи има смисъл (извън „провокацията“) за полети над България.
  Колкото до съюзническите ни задължения, преди 75 години България също е правила „цивилизационен“ избор в полза на Третия райх ама нещо след това с кръв сме се откупували. И тогава не са мислили твърде, а са подгъзували на Големия брат. Като сега май…

  Liked by 1 person

 3. Заври си анализа в аналното отвърстие ,извади го,сега го подуши старателно!Мирише ли ти на хЕмбъргър?Не?Естествено ,ти целия смърдиш на лайна!

  Харесвам

 4. Доста поръчкова статия – очевадно част от хибридната война. И защо от името на младите хора? Дали те мислят така?

  Харесвам

 5. Само да попитам: автора на статията има ли връзка със главния мозък??? И има ли въобще връзка със реалния свят, или е просто редови виртуален малоумник… 😉

  Харесвам

 6. Авторът на статията има право да изрази мнението си. Но нивото на знанията му са повече от скромни – и по тази причина пълен „тюрлю гювеч“! А използването на думата „ние“ изобщо е неуместно. Кой „ние“? Г-н Славенски и тъщата му с точилка ли? „Западните ценности“,. „…военен конфликт с нас означава конфликт с целия Запад..“,“…през 1999 г. в разгара на Косовският конфликт България също затвори въздушното си пространство за руските военни и до голяма степен не позволи да се отвори още по-силно кървящата рана на Балканския конфликт“ (дали авторът не прави разходки с Алиса в „страната на чудесата“ и там в огледалния свят се вдохновява да пише подобни …как да кажа да не го обидя…? ) Така или иначе няма смисъл авторът да разсъждава за транзитно и безопасно преминаването на руския самолет с хуманитарни помощи през територията на България – Гърция е предоставила тази възможност . А България е получила едно потупване по рамото от задокеанския си брат. Малко ли е?)))

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s