1936

Здравейте!

Казвам се Вержин Хугасян. Студент съм в IV курс в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, специалност Право. Наскоро бях избрана за президент на ЕЛСА Пловдив.

ЕЛСА (Европейска асоциация на студентите юристи) е най-голямата световна независима организация на студенти по право в 42 държави, в над 200 факултета. В световен мащаб има над 40 000 членове, които се увеличават всяка година. В света няма друга асоциация на студенти юристи от подобен мащаб, занимаваща се едновременно с организирането на семинари и конференции, с публикуването на статии на отличени студенти и преподаватели в сферата на правото в собствен печатен орган – “Synergy”, с провеждане на състезания по решаване на казуси, с летни лагери и със стажантски обмен за студенти юристи на територията на 39 държави. В България ЕЛСА е основана през 1989 г. и от тогава играе огромна роля за развитието на обмена на идеи и инициативи между младите юристи.

ЕЛСА помага на студентите по право да развият неформалното си образоване и да участват в академични изяви. Членовете на ЕЛСА ще имат възможност да заминават на стажове в правни кантори в чужбина, както и да участват в семинарите, които ще организираме в бъдеще. Ако всичко това ви вълнува ЕЛСА е точно за вас!

ЕЛСА Пловдив е единствената локална група в България. Създадена е през 2012 година в Пловдив. Преди около 2 месеца се проведоха избори за борда на ЕЛСА България и ЕЛСА Пловдив. Избраха ме за президент на ЕЛСА Пловдив. Борда на ЕЛСА Пловдив се състои от мен като президент, генералния секретар Крум Гечев, вицепрезидент маркетинг Николина Пенева, вицепрезидент семинари и конференции Яна Найдева, вицепрезидент академични дейности Мила Дрехемова и финансовият директор Иван Иванов. Работата е разпределена между всички, като всеки отговаря за своя ресор. Решенията се вземат съвместно, като всеки излага своите идеи и дава предложения.

Основната ни цел е да предоставим възможност на студентите по право да се запознаят с професионалисти в областта на правото, както и да научат нови неща. За по-амбициозните и упорити студенти ще има възможност и за стаж в кантора. Ще организираме различни конкурси, състезания по решаване на казуси, конференции, на които ще се представят есета или разработки с правна тематика. На тези събития ще присъстват като лектори известни юристи: преподаватели, съдии, прокурори, адвокати. Някои от събитията ще ги организираме съвместно със Студетски съвет към Пловдивския университет, със „Съюза на юристите“ в България, както и с “Клуба на цивилиста” към Юридическия факултет на Пловдивския университет. Ще запазим като традиция провеждането на възстановка на съдебен симулативен процес с участието на Висшия съдебен съвет, където наскоро бях на стаж.

Всеки заинтересуван студент по право ще има възможност да стане член на ЕЛСА Пловдив. Със започването на учебната година ще представим презентация, на която студентите по право ще получат повече информация за ЕЛСА. Всеки член ще има възможност да се включва в организирането на събитията и да прави своите предложения. На събитията, които ще организираме, членовете на ЕЛСА ще могат да прилагат наученото в университета на практика, както да получат допълнителна извънучебна информация. Готови сме да помагаме на всеки член за бъдещето му професионално развитие.

Автор Вержин Хугасян

Advertisements

One thought on “Какво е ЕЛСА? Представя президентът на асоциацията

 1. Привет, Вержин Хугасян
  ако за вас и Вашите колеги представлява професионален интерес темата за е-референдум и в частност е-гласуване – Ви предлагам да Ви срещнем с ИТ и юридически експерти , работещи по създаване на ИТ модел за е-референдум и преложения зая изменения и допълнения в действащото законодателство на Република България. Срещите ще са предимно онлайн на наша платформа – http://platform.iportal4languages.eu/, site/project e-referendum. Можете да си регистрирате акаунти и да изпратите избраните user names до мене, за да Ви добавя като ползватели на съответния проект/сайт .
  Разбира се, Вашата асоциация, не само българската секция съо бихте могли на даден етап да имате свой проект/сайт за онлайн дискусии, семинари, съвместна работа и онлайн обучение, разбира се.
  За контакти,
  Райчин Рачев
  скайп: raichinbg
  0898 410301

  Like

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s