Среща на заминаващите студенти в UK

11698502_10204513318209049_4874878803346496318_n

Тази събота на 29 август в София студенти, които учат в чужбина ще направят среща, на която, вече учащи в Англия, Шотландия ветерани, ще ошлайфват зайците и ще им бъдат спасителен пояс в предстоящото изпитание. Младежите са избрали да се съберат на място с приятна, неангажираща атмосфера на Витошка, за да се опознаят и поговорят като приятели, но и като бъдещи колеги в университите навън.

Срещата има за цел вече учащите в чужбина студенти да разкажат на тепърва започващите каква е обстановката там и какви изненади ги очакват. Организаторът на срещата е Кристиян Димов, който е и  президент на българското общество в University of Strathclyde в Шотландия. Преминалите като него пътят на това да отидеш в непозната държава и да бъдеш студент, ще споделят опит с бъдещите първокурсници. Срещата има страхотен замисъл, тъй като едновременно съчета опознаването между младите хора и разговорите по изключително важната тема – предстоящето им обучение. С тази среща първокурсниците ще се почувстват много по-спокойни и уверени, защото ще чуят истории за университетите, в които ще влязат на есен, навярно ще чуят и интересен разказ за някой професор с интересн нрав, ще слушат забавни истории от българските купонджийски вечери. Срещата цели да помогне на зайчетата да се почувстват по-спокойни и уверени в начинаието си, да им вдъхне кураж и да им покаже, че винаги ще имат близки хора, дори и в чужбина, в лицето на останалите български студенти.

За съжаление много млади българи избират да получат образованието си в чужбина. Това е тъжен факт, но не можем да ги виним, защото те правят избора си: да придобият по-качествени знания, да работят по-заплатена работа, да бъдат по-уважавани и ценени специалисти в сферата, в която са избрали да се развиват. Тъжен е фактът, че в България се създават нови университети на поразия, но количеството в пъти повече задминава качеството и потенциала от преподаватели и студенти в Алма Матер.

Ние от „Гласът на младите хора“ пожелаваме успех на първокурсниците в чужбина и знаем, че те ще се справят. Само фактът, че поемат риска да са далеч от семейстовот и приятелите си, ги прави силни и отговорни към бъдещето си младежи. Вярваме, че ще се справят отлично и ще представят достойно България. Защото българите имаме чудното свойство да прославяме държавата си през чужденците, макар в нея да се чувстваме точно като такива. И няма да скрием, че тайничко се надяваме един ден тези младежи да се върнат в България, за да работят тук, за да възраждат българската икономика, за да допринасят за бъдещето на българското.

Попътен вятър и си учете прилежно уроците! Е, разбира се, не забравяйте да се наслаждавате и на емблематичните студентски купони!

Ако има желаещи зайчета, които ще бъдат студенти в чужбина, да отидат на срещата в София тази събота, нека се свържат с Кристиян Димов. Знаете къде да го откриете: Facebook (прикачен линк).

„Гласът на младите хора“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s