Турското робство – голямото зло за българите

През 1393 г. Османската империя е с векове назад от държавата ни

Проф. Минчо Семов

Всеки народ има в своята история тежки времена, в които е понасял страдания, изоставал е в своето развитие и се е оказвал зад гърба на напредващите. В други случаи се е стигало и до застой, безвремие. Най-тежкото, най-голямото зло за един народ е връщането назад от едно или друго стъпало на цивилизацията в едно или друго блато на варварството, в което волята на силата, волята на силния решава всичко. Това става, когато един народ, изостанал в своето цивилизационно развитие спрямо постигнатото от обществения и човешкия прогрес, завладее с военна сила далеч по-напреднал народ и унищожи неговата държава и общество.

robstvo

Това е станало с българския народ от 1393 до 1878 г. То е нашето голямо зло, което ни връща с векове назад в историята ни. България на 712 години, Турция на 70-75. Към 20-те години на ХIV век Осман I създава на територията на Мала Азия държава с поданици, които се наричат османски турци. Първата й столица е Бурса (1326 г.). В годината на завладяването на Търново, а с него и на българската държава, османските турци имат държавност и религия на около 70-75 години. От 1326 г. от 1856 г. в продължение на 530 години тази държава постоянно воюва и може да се смята за напълно милитаризирана с развитие, в което абсолютен приоритет има войската и войната. Турската империя, наричана Османска по името на династията, е изостанала спрямо европейските държави: Англия, създадена в 829 година, с почти 500 г., Франция (843 г.) с повече от 480 г., с над 160 г. от Австрия, с около 640 г. от България, основана в 681 година.

Първата значителна турска книга е издадена през 1330 г. Най-малко три века преди това България има Охридската, Преславската книжовна школа с три тома съчинения на Климент Охридски и „Историки“ на Константин Преславски (894 г.), 10-томен труд „Студион“ на Патриарх Евтимий, с писанията на Черноризец Храбър, на Константин Костенечки. В периода 1470-1478 г. султан Мехмед II Завоевател с кануннаме формира структурата на централната власт на империята, определя титлите, привилегиите и пълномощията на властниците включително на религията, представлявана от ходжата и мюфтията. В българската държава структурата на властта и начините на властване са уредени  чрез писменост на всички равнища.

От 893 г., а от 927 г. имаме независима църква и самостоятелна българска патриаршия. Нашият опит в държавността е повече с 550-580 години история.
Очевидно е: империята на османските турци е на векове назад спрямо българската държава преди 1393 г. За да ни владеят, е трябвало да унищожат всичко от собствената българска сила: държавност, религия, просвета, култура, собственост, мобилност. Направили са го и то е продължило повече от 350 години. Стъпкали са всичко българско, доколкото са могли. Българската цивилизация е била почти унищожена и затова турското робство може да се нарече цивилизационно.

1393-1830 година: цивилизационна стена между българските земи и Европа.

Турчинът от това време, наричан спахия, е на кон, с ятаган в ръка. Милитаризирана до краен предел е и неговата държава. Развитието на обществото се мотивира почти само от нуждите на войската и войната. В 1513 г. се прави турска карта на света, в 1523 г. – атлас, в ХVII век се прави описание на Турция, Южна Русия, Балканите, Централна Европа и Египет. В 1737 г. е създадена първата инженерно-артилерийска школа, в 1761 г. – школа за навигатори, а за ветеринари в 1848 г. и за лесничеи в 1858 г.
За Османска Турция Европа е враг и тя се пази от всичко европейско с всички възможни средства. Тя издига и поддържа непробиваема стена, завеса на своите граници с Европа. Отваря се по малко към Европа само когато е победена във война по волята на победителя. По силата на Пожаревацкия мирен договор от 1718 г. султанът дава право на австрийските кораби да посещават дунавските пристанища, договорът за мир с Русия от Кючюк-Кайнарджна от 1774 г. дава право на руските кораби да акостират в турските пристанища, а Одринският мирен договор от 1829 г. прави Черно море открито за корабоплаване.

Това самоизолиране обрича Турция на непрекъснато изоставане от европейския напредък. Изостават и поробените народи. Най-зле сме ние, българите, защото нямаме граница със свободна европейска държава. Ние, както се изразява историкът Андрей Пантев, ние сме „не в хладилника, а в мразилника“ на империята. Пропукването на стената става през Руско-турската война от 1828-1829 г., когато руските войски през Българско стигат до Одрин, и през Кримската война от 1853-1856 г., когато войски на западните европейски държави минават през България, за да воюват с Русия, и командването им е базирано във Варна. Тогава ние виждаме друг свят, тогава виждаме как живеят европейците.

Чехия, Белгия и ние

През много от тези 485 години турско робство чехи и белгийци нямат своя държава, намират се под властта на Австрия. В какво е разликата между нас и тях?  През 1534 г. в Антверпен е открита първата стокова борса в Европа, а пристанището приема по около 500 кораба на ден. Феликс Каниц нарича Габрово „една голяма работилница“ в 1871 г., а пристанището в Свищов след 314 години (в 1848 г.) приема само по около 400 кораба на година.  В Чехия първата голяма манифактура е открита в 1679 г., а фабриката на Добри Желязков – 156 години по-късно. Крепостното право в Чехия е отменено в 1781 г., а ние получаваме 58 години по-късно право на собственост върху земята (1839 г.). Чехите от 1348 г. имат Пражки университет (12 години преди Виена), а ние 487 години по-късно – първото светско класно училище в Габрово.  В Белгия и Чехия имат печатници години след откритието на Гутенберг. През 1520 г. в Европа е имало 250 печатници. Първата печатница в Турция се открива през 1727 г. – повече от 250 години след Гутенберг, а първата българска печатница в Турско започва работа през 1838 г. в Солун.

Истината е пред очите ни. Австрия със столица Виена е от същата кръвна група на цивилизацията, от която са и Белгия с Брюксел, и Чехия с Прага. България със столица Велико Търново не е от една и съща кръвна група с империята на османските турци със столица Бурса. Поради това не е било възможно да има преливане на кръв. Имало е проливане на кръв. Историята не ни е дала шанс за по-добра участ до 1762 г., когато хилендарският монах ни повиква да вземем съдбата си в ръцете си.

„Ако робството не е зло, нищо не е зло.“

Ейбрахам Линкълн

Статията е споделена от сайта на bgnow.eu
Източник: omda

5 thoughts on “Турското робство – голямото зло за българите”

 1. Бих искал,да ми бъде обяснено,как толкова изостанал народ,с една не толкова огромна в численост армия,превзема и налага робство над напредналите нас,че и го задържа пет века,та и създава империя и до днешна дата е сред водещите световни икономики и военни сили?

  Liked by 1 person

  1. Историо,историо!Началото на Османската държава започва от един малък селджуски беилик(владение) в раиона на Ескишехир,Северозападна Мала Азия.Начело е Осман 1.С хитрост и особена жестокост завладява първо съседните селджуски и византииски владения.Сувеличение на територията се уголемява и армията.Междуособиците в 12 милионна Византия спомагат обединените селжушко-карамански и от други етноси воиски постепенно смаляват византииските владения.Византия е отговорна за първите прехвърляния на османци в Балканския полуостров-при битките си с българите и сърбите.Алчните венецианци и генуесци усърдно са превозвали срещу добро заплащане все повече османски воиски.Знаете, Българската държава в този момент не е единна.Съществуват десетки самостоятелни владения-държавици.Накрая всички попадат под властта на султаните.Хитрост и жестокост от страна на османците,егоизъм,раздори, разидинение сред християнските управници(както сега) слага началото на многовековното робство.Между другото,след първите султани османлии следващите султани и везири са от християнски произход.В наи-новите времена за просперитета на новата държава Турция изиграва Съветска Русия на Ленин,която всеотдаино подкрепя революцията на Кемал Ататюрк,а след Втората световна воина САЩ изсипва неимоверно много капитали в Турция,за да я превърне в стабилен плацдарм срещу СССР и България.Днес отново се залепи за Русия.ТА, това е в кратце обяснението.Освен тава не забравяи, че Турския народ произлиза от Османския народ, тои пък произлиза от селджуци,карамани,кюрди(родствени на българите),многоброини византиици.Византииците в Мала Азия са романизирани тракииски племена и народи(т.е.родсвени с българските),романизирани Хети,романизирани асириици и др.Така , че нормално е да има и умни глави.

   Харесвам

 2. Приемам,съгласен съм със същността вложена в заглавието на Вашата статия.Не приемам объркването,подменянето на понятията „османско“ и „турско“.Правилно е да се нарича османско робство тъй като държава Турция има след 1923г.Преди тази година понятията „турчин“ ,“турско“ са прекор,нарицателно име за омразен човек и система.Не напразно между 14в. и 16в.султаните са забранили използването на тези понятия под заплаха от смърт.В миналото и днес ,в Османската империя и в Р. Турция не съществува турски етнос.При преброяване на населението в Турция се преброяват селджуците и другите.Турци като етнос няма.Турци като народ има от 1923г.

  Liked by 1 person

 3. Stigate s tova robstvo!!!!Po vremeto na sultan SULEYMAN VELIKOLEPNI,v ranitsite na Osmaskata imperiq sa popadnali 26 dirjavi i 46 narodi.No nikide nese spomenava za robstvo.Osven v bil.istoriq.Nima na girtsite imbilo po leko i na drugite narodi???Za6to nito edin narod ot balkanite osven bilgarskiq ne spomenava za robstvo???Vsi4ki narodi sa bili postaveni pod edin ob6t znamenatel kato podanitsi na sultana,a ne kato robi.Za tova Turtsiq se oformq kato dirjava i kato natsiq posledna v Evropa.Prez 1923 godina.Za vsi4ki bilgari RAQ ozna4ava ne6to kato grozno i obidno.Raq bukvalno prevedeno ozna4ava.podanitsi na sultana ne musulmani.Arabite sa upravlqvali Ispaña 712 godini.Nima tqhnoto e bilo po lesno otkolkoto na bilgarite???No v tqhnata istoriq nese spomenava za arabsko robstvo.V tqhnata istoriq se spomenava za kontakt s Edna nova tsivilizatsiq.

  Харесвам

 4. Kaldarumi i baklava sa nasledstvoto ot 500 godini.za po gornite komentari sa neadekvatni zabludeni ot tv serialite hora.zasto nikoi ne spomenava za genotzidite na koito sa podlozini porobenite narodi,armenci 1 000 000 zverski zaklani,pondiiski elini 350 000 uzbiti ,a mezdu vprocem niakoi da e prebroil zaginalite bulgari?

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s