СЕДЕМТЕ СМЪРТНИ ГРЯХА НА БЪЛГАРИНА

Обещах да ви разкажа… Това не е страшна приказка. Това е истинска история.

Виждали ли сте как чужденец, който никога не е стъпвал в България, плаче за нея без глас, а сълзите му капят в чинийката с швейцарско сирене?

Аз видях. Винаги съм описвала България с най-красиви думи, с много обич. Този път направих едно друго представяне – съпоставка между България, която виждаме всеки ден, и онази, другата, за която копнеем, която изгубихме, която не можахме да съградим.

грях

Представих България чрез седемте смъртни гряха. Чужденците, които ме слушаха, бяха от най-различни държави – Полша, Швеция, Лихтенщайн, Швейцария, Франция, Италия, Мексико.

Първо им показах алчността.

Снимки на красиви български плажове, със златист пясък, недокоснати дюни и стъпки на влюбени, оставили пясъчните си следи, за да ги погали и съхрани морето. Залези от земния рай, полюшващи се на вълните последни слънчеви лъчи, неизречени думи, тиха китара и миди, изпечени на ламарина.

После снимките се смениха и хората видяха разрушените дюни, гъсто построени хотели по плажовете, дувари до небето и едно измъчено и уморено от агресията море, което се опитваше да събере лъчите на заника, но не му достигаше пространство, за да протегне вълните си…

След това им показах гнева.

Снимките на български села, с подредени и чисти дворове, с кипящ живот, с училища, пълни с деца, стада по тучни пасища, извори с жива вода, занаятчии и земеделци, пълни шепи с лято, плодове и мед, се смениха с картини на обезлюдени села, порутени къщи, изоставени градини, буренясали ниви, старци, останали сам-сами на прага на последната оцеляла къща, цигански гета, цели улици, превърнати в сметища, детски площадки, обрасли с тръни, затлачени от боклуци речни корита, изсечени гори, пребити на улицата, пред очите на деца, животни…

Разказах им, че гневът срещу разрухата и беззаконието е прогонил хората от България. Гневът е грях. Простено ли е да избягаш.., не съм съдник, а само свидетел.

След това им показах леността, чревоугодието и надменността.

Не ми беше трудно.

Първо им показах дядо Добри и им разказах за това какво прави всеки ден, въпреки многото си лета. После достатъчно бе да покажа парламента и лицата на депутатите, дремещи по време на заседание. Много лица – подпухнали, бездуховни, оядени, гримирани, за да не си личи отегчението, лапащи на депутатски трапези и банкети, къщи като дворци на кметове и управници.

После им разказах за Ботев, Левски, Раковски, за хъшовете, за Паисий. Показах портретите им, закачени в кабинети, зад лицата на онези, подпухналите. Гротеска.

След това им показах завистта. Разказах им вица за казана с българи в ада, който, единствен по рода си казан, няма нужда да бъде охраняван, защото, ако някой се опита да изпълзи, другите го дърпат обратно надолу.

Накрая им показах похотта. Проститутки по магистралите, трафика на млади българки за бели робини, майки, търгуващи с децата си, докато те са още в утробата им, циганки, които раждат на 11 и 12 години, а след това разчитат на държавата да ги издържа, но продължават да се плодят.

Когато екранът изгасна, никой не проговори. В стаята беше се настанила мъртва тишина. Тогава видях, че жената от Лихтенщайн плаче, а сълзите й капят в чинийката.

Единствено италианецът, с пресипнал от покруса глас, попита: „Но защо, защо направихте това..?”.

Нямах отговор. Не, имах. Но нямаше да повярват… Успях да кажа само няколко думи на Екзюпери: „Хората имат различни звезди. За тези, които пътуват, звездите са водачи. За други са само малки светлинки”.

Автор: Лидия Делирадева

снимка: в. „Монитор“

Източник: budd.bg

34 thoughts on “СЕДЕМТЕ СМЪРТНИ ГРЯХА НА БЪЛГАРИНА”

 1. Това трябва да се преведе на всички познати езици и да се разпрати по всяко кътче на света. Всички ще го разберат. Само ние не.

  Харесвам

 2. Прекрасна статия! Браво! Абсолютна истина – какво да очакваме. Колкото и лошо да звучи, да си го кажем – българинът е лош, завистлив и мързелив – всичко друго са легенди. А малкото, които не са такива, страдат и търпят, защото няма какво да направят.

  Liked by 1 person

  1. Плюйте по народа дето ДСмафиотите го ограбиха,биха, обезкуражиха ,деморализираха, прогониха,
   Е, така ще ви е по-добре.Вие сте добри, умни, чисти…Безумци!!!

   Харесвам

 3. Здравей Лидия! Аз нямам контакти с много националности, но мисля че признанията на германците са достатъчни.Дойдох в Германия отначало в Беллин.Със много слаб немски, нито турски английски, френски или латински.На отиване и връщане от работа черпех един чичко в инвалидна количка пред входа я с цигара я с биричка -знаех че немците си обичат биричка.Един ден ме попита.-Откъде си бе момче? От България отвърнах.Хвана ми ръцете и започна да ги целува. Защо една дума не каза бе момче? Аз щях да разбера че си Българин.Я чуй това:и ми запя“Хубава си моя горо“по чисто от някой наши сънародници! Аз просто не знаех на кой свят се намирам? Не издържах и заплаках.Казах му че от тази България която е запомнил нищо нее останало читаво и той заплака.Оказа се че чичкоJenz преди 30г. е посетил 100те ни национални обекта.На другият ден ми показа книжка със печатите на БТС.Е питам се? Благодарение на кого?-Със свещ ще търсим кака Людмила Живкова! Вечна и памет!

  Харесвам

  1. Търсете я със свещ. Намерете я. Вземете я със себе си, както и всичко останали боклуци от онова време и никога повече не се връщайте. Или останете при нея. Все тази.

   Харесвам

   1. Много си краен, бе Вениан! Но като ти гледам името, май нищо не си разбрал от написаното по-горе – и то е деформирано, като на повечето индивиди мозъчетата в осиротялата ни Родина!

    Liked by 1 person

   2. Скъпи Вениан, вероятно си толкова млад и единствено повтаряш като папагал нещо което си приел за истина. Без да говоря за цветове или партии ще ти кажа че след 1945 до 1989 в БГ са построени и направени толкова неща, че от изостанала аграрна страна държавата ни надига глава. Ако може да посочиш какво е постигнато като успех от 1989 до днес ще ти кажа браво. Ако БГ е ставала от пепела като феникс много пъти в историята, боя се, че този и бой ще е последният. С измисленият си преход тя загуби народа си. Строят измислени вело-алеи, да бяха поне отишли в ЕУ да видят що е то вело-алея. Но май да бяха започнали да строят алеи за каруци, че тези дето се множат не карат велосипеди а каруци.
    И както беше казал Тато – това де е построено , само не можете го боядиса…

    Та, приятелю, когато изказваш мнение, се опирай на факти а приказките по инерция на английски се казва че имат стойност на говежди говна…

    Liked by 1 person

   3. Слушай недораслъче това което хората създадоха за 45 години социализъм и в Америка не могат да го сънуват като блага за хората имаше ред и дисциплина морал ало щеш и армия да защитава народа .Вярно изгоряха доста хора но всичко си има цена .Сега плащаме и защото ми завиждаха в „Европа“ Да живее днешна България на Горбедчиите и Мутрите .

    Харесвам

  1. Спомени,спомени…. Само забрави да пишеш радиоактивния облак от чернобил, Белене, Слънчев лъч.
   Красива бяла птица с дълга шия/не е лебед/.

   Харесвам

 4. С малко думи – казано всичко! ТОЧНО и ТЪЖНО!!! Много ясно си спомням “преди“ и за съжаление живея в “сега“.РЕСПЕКТ към авторката!

  Харесвам

 5. Статията е хубаво написана, но е за „домашно четене“ и определено публикаването й не е повод за гордост за никой българин, освен за автора й. Аз лично не искам написаното да е това, с което чуждненците ще запомнят България, нито искам тяхното съжаление. Да, статията отразява дйствителността, но каква е тази мания за обществено самобичуване, която толкова бъгари имат? Да представиш родината си чрез седемте смъртни гряха пред света … е грях!

  Liked by 1 person

  1. И аз така мисля Александра. Права сте! И според мен не прави чест на никой българин, както го нарекохте, общественото самобичуване. Италианеца е бил прав да пита авторката „Защо го направихте?“
   Греха на българина е, че не уважава себе си и националността си! Това е повече от самокритика, това е омраза към същността си. Как да се промени живота ни, като потъпкваме така всичко, което всъщност сме ние самите! Дано не го четат това много хора!

   Харесвам

  2. Хубаво написана статия, изключително правдива в същността си.Поздравления ! Считам материала за изключително полезен.Вече съм на етап от живота си, когато не искам да мисля какво си мислят другите ( Александра).Ако истината е това, което може да ни освободи от собствените ни недостатъци, най-добрия изход е да я приемем и да продължим, но стараейки се да избягваме грешките.И да не забравяме, ние като народ и всеки от нас може да намери в себе си хубавото и достойното . До го помним и да го увеличаваме.

   Харесвам

 6. Ами представете си , че на аудитория от българи се прожектира филм с проблемите на чужда държава – какво ще си помислите ? Филмът е най-подходящ за пред българска публика , за да се стегнем и да си оправим държавата …

  Liked by 1 person

 7. Статията е интересна и поучителна, но според мен много българи няма да разберат посланието, а само папагалски ще пишат коментари като „Браво! Много хубава статия!“ и „Трябва повече българи да я прочетат“. Според мен и да я четат, и да не я четат, няма да има голяма промяна в манталитета и начина им на мислене. Стореното – сторено! Сами сме си надробили попарата. Според мен в България има нужда от масова кампания за пренасочване на ценностите и промяна на манталитета. Това няма как да стане без участието на всички мас-медии, защото обикновения българин си запълва времето с тях и взима „думата“ им за закон. От друга страна всички българи, живеещи в чужбина придобиват нов поглед над нещата и евентуално, рано или късно, те ще повлияят и сънародниците си. Всичко това, разбира се, ще отнеме мнооого време.

  Liked by 2 people

  1. Ами съгласен, съм с вас. Много хора просто не вникват реално във думите. Относно, българите в чужбина тук трябва с ръка на сърце да споделим, че те наистина се превърнаха в Европейци, е не всички, но е една голяма част.

   Харесвам

 8. Много точно!Ама как ние малките хора да се борим с това?Та ние сме толкова бедни и зависими,че няма накъде.Ако се опълчим ще ти сметнат за луди или ще ни прегазят.Затова бягаме.Не защото много искаме да сме в чужбина.Но искаме да оцелеем.Нима това е грях?

  Харесвам

 9. А всъщност защо чужденците трябва да видят такава страната ни? Какво постигаме? Мисля, че е важно ние, българите, да видим това, пък дано нещо трепне и ни накара да променим себе си първо, а после и другите, за да видим страната ни по-различна. А чужденците какво?

  Liked by 1 person

 10. Въпрос на домашно възпитание – децата изоставили бащините си/дядовите си къщи, са видяли това от родителите си! Моля ви не намесвайте България с не възпитани, видиотени индивиди! Такива винаги е имало и ще има, наричат се чуждопоклонници! И предизвикват единствено отвращение, където и да по света!

  Liked by 1 person

 11. Balgariya si sazlujava,kakav gryah imaha Turtsite koito raboteha kato robi v polyata,v jivotnovadstvoto a vie byahte vse Direktori,ey vi Balgarya izpolzvayte ya kakto si iskate ,ili po nadolnishte ili po nagornishte,Varhu Bg ima Proklyatiye na milioni hora koito sa rodeni tam nezavisimo dali sa balgari,tsigani ili Turtsi

  Харесвам

 12. Пълни глупости!Свободно съчинение,големи првземки!И италянеца,французина и мексиканеца не са виждали нищо подобно!Че то само мексиканеца ако почне да разказва за проститутки и корупция……

  Харесвам

 13. „Каквото сееш това ще жънеш“

  Тази „приказка“ почна по средата на миналия век.
  Даржавата създаде злобен, дискреминиращ народ.
  Жаден, марзелив и крадящ от нея (даржавата).

  Ще ви разкажа съкратен виц:
  Трима приятели от един клас;
  -Българин, Турчин и Циганин
  -После изпита тримата получават двойки.
  -Обаче циганинчето от баща си получило голям бой.
  Циганчето пита баща си:
  – Защо тате ме биеш?
  Баща му отговаря:
  – Защото Българите ще отидат в чужбина, Турците ще отидат в Турция, А ние Циганите ще останете да управляваме България

  КОЙ КАКВОТО ЗАСЛУЖАВА ТОВА И ПОЛУЧАВА

  Liked by 1 person

 14. Да, статията е въздействаща, макар да не е нещо изключително като стилистика (казвам го,защото съм пишещ човек) Малкият народ се впечатлява от големи, силни думи, те го правят да изглежда по-голям и силен, сбъдват по някакъв начин мечтата му да се надскочи. По-важно е посланието, което предава текста. А какво е то? Не 7 а 77 гряха да има българинът той ще има своето лице и своята идентичност. Седемте смъртни гряха са описани в Библията и никой не може да ги припишена един народ, колкото и оригинално да изглежда. Така че мен ме подразни самата постановка на проблемите по този начин. Лично мнение.

  Харесвам

 15. Знаете ли какво е „изпаднал германец“? Това е германец в България посетил Родината ни след Първата световна война.През 1939 сме на 6-то място по благоденствие в ЕВРОПА. Какво е Германия след 1945 – Вие си отговорете Родина на Мерцедеса и трабанта…Нима сте забравили милата ни Людмила как използваше ТРАБАНТА като баща и…. О, господи прибери си верасиите, които си пуснал да пишат такива статии… Нека всеки да чете и мисли… Авторката навярно е от шопско, защото може да пише, но най-мрази да мисли… Българи! МИСЛЕТЕ!!!

  Liked by 1 person

 16. Авторката е описала всичко много точно….но за съжаление и в Италия, и в Мексико има изоставени села….. Мисля че е прекалено да представяме Родината си чрез седемте смъртни гряха…. Просто обичайте България!

  Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s