Никола Вапцаров поетът – революционер

вапцаров.1jpg

На днешната дата е починал Никола Вапцаров. Българският поет, който винаги ще живее чрез творчеството си. Стихове, които винаги ще бъдат актуални – във всяко едно време и пространство. Идеи, които ще бъдат припознавани от човекът в която и да е епоха.

Непреходните идеали и ценности ще живеят чрез творчеството на Вапцаров. Лирическият герой в стиховете на Вапцаров е, всъщност, като самият поет. В стиховете му поетът революционер разказва за човекът, който ще изгради нов свят от прахта. Човекът, който вярва силно, че промяната е възможна и ще се случи. Човекът, който знае, че по­ справедливото време ще настъпи, тъй като той и неговите съмишленици се борят за него.

Такъв е бил и самият Вапцаров – борбен и уверен, че човек ще извоюва своето достойно място в свирепия свят и ще успее с ценностите си да го превърне в по­-добро място.

„Да знаеш ти живота как обичам! И колко мразя празните химери“ пише Вапцаров в стиховете си. Той обича живота, вярва, че е най­-висшата ценност и за него – животът си струва човек да се бори.

„Дори да умирам, живота със грубите лапи челични, аз пак ще обичам! Аз пак ще обичам!“

Автор Симона Господинова
„Гласът на младите хора“

2 thoughts on “Никола Вапцаров поетът – революционер”

  1. Сега са необходими хора като него за България. Хора които ще съхранят духа на Българина , не със празни легенди които противопоставят една група хора с/у друга. Да съхранява и създаде духа на хората,дух който ще отърве народа от челичените лапи на господинчетата,извинете -от челичените лапи на новосъздадената аристокрация,която не се спира пред нищо за да си запази креслото.

    Liked by 1 person

    1. Така, е но и вднешно време ги има, но рядко ги показват. Утре ще ви покажем едни млади българи, който точно с това се занимават. 🙂

      Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s