Какво показва България пред света?

ареаре123

Здравейте! Ето какво ме подтикна да драскам малко и днес : „ Bulgaria’s chalga pop-folk: A cultural rift“! Статия, на която попаднах, докато си клюкарствах тази сутрин с неделното кафе, в bbc.co.uk.

Първото нещо, което ми изскочи в сънената глава? Насмешка, буквално се изсмях на глас. Но след това? Какво по дяволите се случва ? С това ли се славим вече? Къде остана славната история на България и кой я замени с тези глупости?!? Някой запитвал ли се е какво се случва с днешното поколение? Какво го очаква? Какво ще постигне в живота?

Наистина се надявам, че тези въпроси не ги задавам само аз.

Разрових се малко, разгледах снимки от партита, забави, миски и буквално се хванах за главата. Не, че не ми е ясно какво се случва, но бих предпочела да си затворя очите, както всички останали правят, но уви, мисля си, че нещата тигнаха прекалено далеч. Нека се върнем назад в историята.

Думата „чалга“ произлиза от турската дума çalgı – свирня, музика, която пък от своя страна произлиза от арабската дума „шалга“. Та въпросът ми сега е : Защо България се слави с турско- арабска музика?

По времето на социализма (1944-1989) в България, на основата на естетически норми, на марксистко-ленинската изкуствоведска критика този жанр не е съществувал или е бил забранен. Нопък, за сметка на тези години, тази мода се връща с пълна сила плюс „лихвите“. Тъжно… поне в моите очи. Поколението се води по това, как изглеждат техните идоли, копират държанието им (което не приляга за 13г момиченца) и визията.

Ето това, не е нормално според мен! Къде е красотата в снимката от ляво? Кой може да ми отговори на този въпрос ? До това води „скъпата ни музика“ , с която се славим. Защо няма повече деца, като това в дясно, което наистина показва същността и историята на България?

Явно си предпочитаме да ходим по дискотеки, да ни хвърлят салфетки, да се кършим по масите за капка внимание. Забравяме къде се крие хубостта на Родината ни, богатата ни история, силата на България. Още по-лошо е, че си налагаме „културата“ извън страната. Български заведения по чужбина са със същите маниери като в България. Та как няма после да нипишат в BBC? Ето няколко снимки, над които трябва да се замислим.

дведведве

Наистина ли искаме такова бъдеще за децата си? Наистина ли искаме да се държат по този начин?Нужно ли е да се забавляваме по този начин и да си пропиляват детството в имитация на своите „идоли“?

Нека „премахнем“ и тази спънка, нека не показваме тази си страна на останалите хора, нека се променим. Музиката влияе много на населението, и се надявам „звездите“ да предприемат мерки, ако не откъм музика, то поне откъм визия. Ако не за друго, то поне за собствените си деца. Искате ли да ги видите по тези снимки ?

Автор Златина Стоянова

10 thoughts on “Какво показва България пред света?”

 1. Преди,така да се каже, Русия владееше света и тя ни беше пример за подражание, а сега е САЩ… Първо да си оправят мадоните, майли сайръсите и т. н. и чак тогава да коментират България…

  Liked by 1 person

 2. Според мен не зависи каква музика слушаш или какво гледаш по телевизията, зависи от това, какво възпитания си получил или получаваш от родителите си и от обществото с което си обграден! Може по цял ден да слушаш чалга и да нямаш визия на чалгарка, може и по цял ден да слушаш народна музика, а вечер да се обличаш като проститутка да се напиваш и да се дрогираш! За това не свързвайте проблемите на подрастващото поколение с омразата си към чалгата или към другите жанрове музика! 🙂

  Харесвам

   1. Хора, осъзнайте се, че живеем в 21-век. Много се дразня от псевдо националисти и псевдо патриоти, като авторката на този текст. Чалгата не е нещо уникално за България, този „феномен“ го има и в Сърбия, Албания, Гърция, Румъния и т.н. Не знам защо й се отделя толкова голямо внимание, след като истината е, че този тип музика се харесва от мнозинството от българите…Ииии момичето с носията няма как да бъде рекламата на България за пред света, просто защото то е илюзия, която съществува само в съзнанието на хора, като авторката. Става за реклама на селския туризъм в България, но не и на България като цяло, просто защото пак казвам – рекламата на България, това сме ние българите и трябва да се харесваме такива каквито сме.

    Харесвам

 3. Защо България се слави с турско- арабска музика? добре да бъде така А защо да се славим с Англиѝска музика , както знаете ФОЛКЛОР’а произлиза от англиѝското (Folk-Народ ,Lore-мъдрост.)

  Харесвам

  1. акцента не е върху произхода на думите а върху съдържанието на така наречената музика, ама защо ли си правя труда да ти обяснявам точно на теб …

   Харесвам

 4. За да влияе музиката на даден човек толкова, че той да започне да подражава на изпълнителя, трябва поначало да си е ниско интелигентен. Това е музика и тя служи за забавление! Аз познавам много начетени хора,които слушат поп-фолк и стига с този псевдо – патриотизъм. Svile, бих Ви казала,но зная, че няма да си направите труда да изслушате песните със смислен текст. Неоспорим факт е, че има много бездарни фолк певици,но има и много талантливи,които правят хубави парчета. Не казвайте на черното – бяло ! Та по повод песните,първите,които ми изникват в съзнанието :
  Тони Дачева и Найден Милков – Грях ли е
  Тони Дачева и Найден Милков – Като на кино
  Преслава – Дума за вярност
  Преслава – Обещание
  Преслава – Ако утре ме губиш
  Преслава – Лъжа е
  Деси Слава – Две сърца
  Ивана – Ало,мамо
  Ивана – Кръв ми капе от сърцето
  Борис Дали – Жена без грях
  Борис Дали – Старата ти снимка
  Константин – Кажи ми
  Константин – По-щастлива
  Сещам се за поне още 100 песни,но не ми се изброява. Да не говорим,че специално тези изпълнители ако имат 150 песни, 100 са смислени. Тези,които не са – просто не ги слушам. Не е сложно 😉

  Харесвам

  1. акцента не е върху песни като тази на Ивана-„Ало, мамо“ или още по малко песните на Тони Дачева, ако за теб това е така наречената чалга, акцента е върху влиянието, което оказват парчетата на Фики, Галин и т.н. върху живота и поведението феновете им

   Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s