Как празнуват Великден в България и по света

логова

Великден в България

На Великден всички се чукат с боядисани яйца, като този у когото остане здравото яйце ще бъде най-щастлив през годината. За великденските празници всяка къща е почистена, украсена, хората се обличат с нови дрехи – символ на новия живот през пролетта и възкресението на Христос. Трапезата е отрупана с вкусни ястия и сладкиши. На Великден трапезата във всеки дом трябва да е богата – обреден хляб, баница, пиле и най-вече яйца и козунак.

великден в българия

На Велики четвъртък се боядисват яйцата. Това трябва да стане рано сутрин преди изгрев слънце. Първото яйце трябва да е червено. С него се минава по лицето (бузките, челото и брадичката) на децата в къщата и се нарича за здраве, щастие, да са румени, засмени, бели и червени през цялата година. След това се оставя на определено място до иконата и там стои до следващия Великден. По-него се гадае каква ще бъде годината. Ако яйцето е изсъхнало – годината ще е добра и плодородна, ако се е развалило – ще е лоша и тежка за стопаните и животните в този дом. Правят се освен червени също и зелени, жълти, сини, шарени яйца. Освен с цветове яйцата се боядисват и шарят по различни начини: восък, листа, желатин. С тези яйца на Великден се “борим”, за да сме силни и здрави през цялата година.

великден

 

Велики петък или Разпети петък е ден за премисляне, за душевно пречистване, за стремеж към повече доброта. Това е денят, в който е разпнат Исус Христос.

На Велика събота се правят последни приготовления за Великден. Меси се Великденска погача с червено яйце в средата и козунаци. Ако не сме успели да боядисаме всички яйца на Велики четвъртък, можем да го направим и в събота.

Традицията повелява в полунощ, в събота срещу неделя, да се ходи на църква. Камбаните ще забият защото ще дойде ден необикновен – Великден. На този ден е възкръснал нашия бог – Исус Христос, в който християните вярват и обичат. Него славят всички, които имат големи, човешки сърца. Когато в 12 часа (полунощ) зазвънят камбаните се пожелава: “Христос Воскресе!” – отговаря се: “Во истина Воскресе!”. Пожелават се здраве, щастие и се пали свещ, която се носи мълчешком до вкъщи.

Великден се празнува 3 дни, а боядисаните яйца могат да се ядат 40 дни.

Великден в Гърция

В южната ни съседка Великден е предшестван от дълга подготовка: Великите пости, Страстната седмица. Гърците имат обичая в дните на празника да се събират на открито, палят огън и да си приказват на по чаша вино.

feast3

На трапезата им присъства обредният козунак, изпечен заедно с боядисаните в червено яйца, великденската агнешка супа „магерица“, печено агне и различни зелени салати. От сутринта на Велики четвъртък жените месят традиционните великденски гевреци и кифлички със стафиди и пудра захар. Според някои поверия, тези кифлички трябва да се пазят от единия Великден до другия и така ще донесат късмет на къщата. Използвали са се и като талисман, предпазващ моряците от корабокрушения.

На остров Корфу, на първия ден от Великден, хората хвърлят керамични изделия от балконите си. Местните вярват, че хвърлянето на керамика носи късмет за цялата година. Обичаят има венециански или езически произход. Чупенето на керамика символизира посрещането на пролетта и новата реколта, която ще бъде събирана в нови делви.

SONY DSC

В събота вечерта, в полунощ се ходи на църква, където се изнася една свещ, запалена от благодатния огън, от която всеки пали своята свещ и хората се поздравяват с думите „Христос Воскресе!“

 

Великден във Великобритания

Там Великден се почита още от предхристиянската епоха, когато англосаксонците устройвали празненства в чест на богинята си Еостре. Днес, Англичаните използват празничните дни, за да се съберат заедно със семействата си и да съхранят дълговековните традиции. В различни градове из цялата страна се организират парадни шествия, хората си изпращат картички и си разменят яйца, украсяват храмовете и домовете си с бели лилии (символ на непорочността).

Училищата излизат във Великденска ваканция, а на децата се подаряват шоколадови яйца, с кошнички и гнезда, бонбони, подаръци. Под влияние на германския фолклор, през XVI век, символ на този празник става и Великденският заек.

0

 

Той крие пъстроцветните яйца в градините на къщите, които децата трябва да открият и съберат.

Великден в Германия

В Германия наричат празника „Остерн“ и в страната не се работи от Разпети петък до неделята, а децата са във ваканция. Всяка провинция има своите обичаи, но важна част от празничните символи при германците е Великденското дърво. Украсяването му започва поне седмица преди самият празник, като по клоните му се окачват боядисани кухи яйца, завързани на цветни панделки.

traditions-germany

Обичай в някои региони, близо до границата с Полша и Чехия, е великденската езда. Мъжете се обличат официално във фракове и яздят празнично украсени коне от село до село, за да оповестяват Великден.

_42777741_germany416ap

На трапезата присъстват традиционни гозби като агнешко печено, риба и ваниловия козуначен сладкиш „гугелхупф”.

Великден във Франция

Французите отбелязват празника, който те наричат „Пак” по много тържествен начин. В дните от Разпети петък до неделя всички църковни камбани престават да бият. Това се прави в знак на скръб от разпването и смъртта на Христос. В неделя рано сутринта камбаните отново започват да бият.

Във Франция родителите също крият яйцата на различни места в къщата или в двора, а децата трябва да ги търсят.

easter-egg-hunt

Пак във връзка със спирането на камбанния звън, в Париж се произвеждат традиционни шоколадови камбанки, които се правят на ръка и различни други шоколадови фигури. На Разпети петък в Бретан се садят теменужки, цветята на гръцката богиня Персефона.

Cloche-de-Paques

За празничната трапеза французите приготвят задължителното агнешко печено, но и едни традиционни бисквитки с формата на агънца. Те са полулярни най-вече в областта Лотарингия, но ги правят из цялата страна.

През великденските празници на голяма почит са и омлетите. В понеделник, вторият ден на Великден, цялото семейство започва да прави традиционният омлет с много зелени подправки и салам.

Великден в Италия

За разлика от нашите Великденски обичаи, които основно се свързват с боядисването на яйцата, в Италия то е останало само в някои отделни райони. В много италиански села и по-малки градове се провеждат Великденски процесии и се разиграват Христовите страдания.

7-holy-week-sicily-400

И в Италия шоколадовите великденски яйца изобилстват в магазините, увити в гланцова хартия и пълни с изненади. А  вместо традиционния козунак, италианците правят от тесто Великденски гълъб (Colomba) – икона на светия дух. Тестото, с което се прави Коломба много прилича на това на козунака, но се замесва без прясно мляко и задължително присъстват бадемите – символ на мъдростта. Освен Великденския гълъб тук всеки регион си има традиционен Великденски сладкиш.

Italian Easter Food

Великден в Австралия

За разлика от повечето западно европейски страни, като Великобритания и Германия, в земята на кенгурата зайците не са сред любимите животни, тъй като унищожават реколтата. Поради тази причина Великденският заек отсъства от австралийските обичаи, свързани с този празник. Боядисаните яйца в Австралия ги носи билби – торбесто животинче с голям нос и дълги уши. И съответно производителите на шоколад предлагат продуктите си за Великден ги правят с формата на билби.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Великден в Русия

Традициите в Русия, като източно-православна държава, много се доближават до нашите. За руснаците Великден е най-обичаният празник в годината и не случайно е наричан „Цар на дните”. Малко преди полунощ в събота, хората обличат най-новите си и хубави дрехи и отиват на църква. Също както в България, те чакат благодатния огън точно в 12 часа, от който си запалват свещта и с нея обикалят храма.

RUSSIA-RELIGION-CHRISTIANITY-EASTER

На празничната трапеза по традиция домакинята трябва да сложи толкова ястия, колкото са били дните от най-продължителния пост през годината.

655e2e683e0bf10512231e9cb14d03c1_c4ef376fd4ec5dea62b0d26524dc58ba3

Пъстроцветните яйца, подредени в кошнички или купи със свежа зеленина, са задължителна част от подготовката и украсата за великденската маса.

Източник : http://purvite7.bg/kak-praznuvat-velikden-po-sveta/

2 thoughts on “Как празнуват Великден в България и по света”

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s