Забравените БЪЛГАРИ!

хх

Кои са те?

Те са наши сънародници, избягали от родината поради една или друга причина, а по настоящем населяващи областта Бесарабия. Това е област, намираща се на територията на Молдова и Украйна.

Характерното за бесарабските българи е, че са родолюбци и спазват традициите и обичаите, завещани от дедите им, учат българския и милеят по една отдавна загубена родина. Миграцията от Българи към Бесарабия е продължила дълги години. През турското робство непокорните не са могли да търпят хомота и са намерили решение, като са бягали далеч. Русия води редица войни с Османската империя и всяка от тези войни е белязана с емиграция на българско население в посока главно Влашко, Молдова и Украйна. Доста българи се преселват в тези райони и заради кърджалийството и несигурната геополитическа обстановка.

Има данни и, че през средновековието при нахлуването на татарските орди в България, са взимани пленници и са откарвани на територията на днешна Украйна за работна ръка. Нашите сънародници са мнозинство в някой области на Украйна и се борят за автономия.

Но защо пишем тази статия ?

Преди няколко дни с нас се свързаха БЪЛГАРИ, живеещи в Украйна, наричани още бесараби. Защо казвам българи? Защото те се чувстват такива! Те носят българското в сърцата си, в душите си, но най-вече в корените си! Техните корени са по тези земи!

анатолии1

По-точно с нас се свърза Анатолий Волчо, председател на българската обществена организация „Търновка“, и директор на Терновския музей, който е български. Музеят е създаден през 1957 година от българин – Иван Божков Гаврилович. Намира се в село Терновка, в което от край време живеят сънародници. В момента е микрорайон и влиза в състава на гр. Николваев. Това, което прави Анатолии Волчо заедно с други родолюбци, е да събира и реставрира български експонати от другите наши села из Бесарабия. След като се реставрират, събраните се излагат в музея и те стават част от историята.

unnamed

Родната управа, която удобно се е настанила на жълтите павета в София, нехае за сънародниците си. Бесарабските българи също се чувстват чужди, отхвърлени и забравени. Те са обединени, за да съхранят идентичността си. Живеят откъснати от България, защото тя за тях остава просто непозната родина, далечна и същевременно близка – майка и мащеха, нехаеща за чедата си, пръснати по света.

Има много общо между българите в България и тези в Украйна.

За тях никой не се интересува! Обществото ни не ги асимилира като сънародници.Те опровергават това с архаичните си традиции, които спазват от времето, в което са напуснали родината. Винаги ще бъдат пришълци в чуждата земя и не дотам свои в родината. Тъжна констатация, която прави всеки емигрант, живял дълго откъснат от познатото и бащиното.

Това че управляващите не създават условия на грижа за бесарабските българи, не ги спира последните да пеят български песни, да говорят на български език, да посрещат празниците, както семействата в България. Те непрестанно мислят за страната си, защото, макар да не са на нейна територия, се чувстват емоционално обвързани с нея.

Винаги е било така! Отговорността българщината да се съхрани и да пребъде във времето е била на самите хора. Благодарение на силната воля и дух, те продължават да са народ.

анаттолии3

Потомци сме на Кан Аспарух, сънародници на Ботев и Левски и чеда на велика държава. Нехаещите за народа си политици, всекидневно ни разочароват, но ние им доказваме, че няма да бъдем премазани. Когато стремежът на всички е насочен към това да не бъдат забравени самобитните ни корени, където и да се намираме по света, тогава няма сила, която да ни заличи като културна идентичност. Българските традиции и обичаи са познати по света. Българи живеят навсякъде, из кътчетата на планетата.

Народностите от цял свят се изумяват и прихласват по звука от гайдата и усещането, което им носи хорото.

Ето това ни прави народ – националното самочувствие и хилядолетната култура! Тази емоция и сила ни обединява независимо на колко километра живеем едни от други. Ние сме заедно в мислите, традициите и обичта си към родината.

анатолии2

История славянобългарска започва такаОт целия славянски род най – славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най – много земя те са завладели. Така от целия славянски род те са били най – славни и най – почитани и първите славянски светци и просияли от български род и език, както и за това подред написах в тая история.”

Накрая ще завършим с думите на Анатолии Волчо от Търновка : „Надали мога да бъда сериозно на вас полезен, че и при нас сега много е тежко, обаче, знайте че ние, българите от Украйна, макар и живеем тука веке 213 години, ала се оставаме истински българи пазещи традиции и обичаи, езика и любовта към България!!!“

Ако статията ви е харесала, подкрепете ни във ФЕЙСБУК!
харесайтени

Автор – „Гласът на младите хора“
Благодарим на Анатолии Волчо за предоставените снимки и информация относно тяхната дейност!

 

2 thoughts on “Забравените БЪЛГАРИ!”

  1. Здравейте! Светът е малък! По една случайност родът на майка ми е от потомците на банатските българи, за срам и позор, зная твърде малко за тяхната история, освен ,че са избягали също от чудовищната Османска империя. Нашата прекроявана история говори какво ли не за миналото ни, само не и абсолютната истина . И това е от дълги години. Най – лошото е, че днешните млади хора напускат Родината ни, честно казано, по егоистични причини. Не ги коря – всеки трябва хляб да яде. Ще завърша с думите на мой познат, 50 годишен, владее английски. На въпроса ми защо не отиде в чужбина да си оправи финансовите проблеми той отвърна – България умира, искам да умра заедно с България… нямам какво повече да допълня.

    Харесвам

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s