Срамът на България вече е световна новина и факт

яиьх

“Изоставен и отвратен, българският народ вече няма доверие в политическите си лидери…” (из френския печат)

Може ли някой да ми каже, какво би си помислил един нормален човек на планетата, когато прочете, и то днес, в 21 век, подобни думи за един народ, за една страна, и то членка на ЕС…

Да не говорим, че някои от данните, публикувани в чуждата преса, например, за средната заплата, не са верни. Знаем колко са получавали взривените, нали? А и в цял свят мерило за стандарт е не средната заплата, нещо много удобно за нашите политици, а минималната заплата.

А знаете какво е тя, нали? Стотина евро…Ами минималната пенсия – 50 евро, че и по-малко май е тази по болест, която получават един милион и триста хиляди българи… Знаем и колко българи, милиони, живеят с под 200 лева, тоест 100 евро на месец, а и под 75 евро, минималната надница на една непрестижна професия в Европа, същата Европа, на която ние сме “членове”. Членове само на хартия.

Знаете ли какъв е прагът за бедност във Франция, също член на ЕС – 900 евро на човек!!! Значи 1800 лева на човек, под тази сума той вече е беден и държавата му дава безплатно парички, храна, квартира,че и безплатна почивка, че и билети за концерти, че и… Да продължавам ли… Защо ли да продължавам, когато веднага някой “богат” и всезнаещ нашенец ще ревне, псувайки под гъст мустак – айде бе, стига лъжи…

Вчера цели три часа Кристалина Георгиева говори в Брюксел, равно и сресано говорене, по брюкселски, питаха я и Пирински, и то на английски език, да, синчетата и щерките знаят чужди езици, а и още някои световнонеизвестни нашенски евродепутати. И никой не спомена за това, което вчера и днес френската преса в десетки публикации, аз поне такова нещо до този момент не бях виждал, както и в цял свят, съобщава с потрес.

Знаете ли какво значи днес да бъдеш българин в Париж?

Ами ако тези чужденци знаят и пълната истина, точните факти, ако те дойдат на място, особено в провинцията, ако отидат в това село Горни Лом и десетките му, стотиците му подобни, ако видят призраците там с уста-дупки, ако влязат в някоя нашенска кръчма, от ония, с кюмбетата и чашките с шльоковица, с оплютите от мухите подолия на пердета, какво ли тогава ще напишат…

Да, трябва да си го признаем.

Аборигените на Европа… Бавноразвиващите се… Както отдавна ни наричат на Запад.
– Че какви може да бъдете, щом при такъв “живот” и при такава беднотия, и то вече 25 години свобода, вие нищо не правите, а всячески я поддържате – така ми каза преди време един мой съсед-французин, така ми каза и великият Стефан Хесел…

И ме гледаха с такова съжаление – все едно съм от друга планета…И се отдръпнаха веднага от мен, да, “прокажения”, заразен с контролирана и възпроизвеждаща се бедност…

Този епизод с великия Шарл Азнавур вече го разказвам за стотен път. Но пак ще го разкажа. Защото на нашенеца изглежда нещо трябва да му бъде казвано по над стотина пъти.

Преди вече почти осем години, Господи, кога мина това време, когато работех върху книгата ми “Париж, моят Париж…”, имах среща с големия певец в Париж. В един момент от разговора ни, говорейки си за майките ни, той ме попита – а каква пенсия получава майка ви. Изтръпнах. И излъгах – 50 евро, а милата ми майка, вече покойница,тогава получаваше 34 евро… Азнавур помълча, нещо пресметна изглежда – а, е, горе-долу е добре. 50 евро на ден… Не разбрах как му отговорих – ама, г-н Шарл, не на ден, на месец…

И тогава стана нещо, от което и до ден днешен се разлюлявам – Азнавур зяпна – на месец… И изведнъж се разбърза, извърна се, тръгна… Ятото от гардове около него също ме изгледа смаяно и също тръгна…

Да, никой никъде не обича бедняците…

Защото, както казва писателят, бедността не е порок, но пък както казва и един баща вчера на загинал в Горни Лом – БЕДНОСТТА УБИВА…

За мен също – бедността, особено контролираната бедност в България, вече толкова години е в основата на възпроивеждащото се непрекъснато опростачване на българина и на днешното му дередже.

Ето, все ми разправяха – Райков, не ни излагай пред Европа, бъди българин, бъди родолюбец…
И аз мълчах.

Защо мислите, че всички хора на тази земя и на този век “пасат трева”?

Ето, четете вчерашните и днешните вестници във Франция и света… Вижте,та те знаят повече и от вас за картинката в България… Вие знаете ли какво значи официално световната преса да каже – ” Българите са изоставени и отвратени от своите политици”.

Ами, това значи оставка! Оставка на цялото политическо статукво! На цялата държава в сегашния й вид.
Но на кого му пука в моята родина?

Където политиците са случили на народ, където те са негов образ и подобие и където около тях има такъв обръч от бизнесмени и слугинаж, че… Да, хайде стига с тези мои размишления. Защото вие се стягате за избори. За избори без право на избор…

Хайде, на хаирлия да е…

Париж, 3 октомври 2014 г.

От страницата на Димо Райков

Източник – Bradva.bg

 

41 thoughts on “Срамът на България вече е световна новина и факт”

 1. Вече повече от 70г. Българският враг тормози народа с 10- 12 пъти по- ниски заплати от нормалното. Гони и убива умните българи от България. Време е да променим това и да накажем виновниците.

  Liked by 1 person

  1. Е ние няма да се занимаваме само с писане, но на този етап нямаме друг вариант. След няколко месеца ще имаме организация и ще се включим активно в много каузи!

   Харесвам

 2. Отново сме под робство само,че този път сме поробени от “ своите“, които даже и не са чували за ценностите на предците ни! Докато едно време за хановете и царете ни е било важно- народът да свободен ,сплотен, да има поминък, да удовлетворява нуждите си, да се развива и да произвежда..и т.н , все неща които би искал за най-ближния си, за своите!!! Сега кой ни управлява 240 индивида- за които е важно ТЕ да имат ама по много да имат, ТЕ да решават само заради идеята, че именно ТЕ са го решили. И какъв е резултатът беден, озлобял, неграмотен, смирен народ, който много лесно се управлява!!! ДОКОГА ще търпим шепа фамилии(защото всички там са: кои сват кои брат и т.н) да се подиграват с ИСТОРИЯТА ни да се подиграват с хората работили по 40години за държавата и накрая едва ли не по-добре да ги няма ,че да има пенсии за другите, да се подиграват с българските майки, които едно,че не могат да работят, защото никой не взима майка с малко дете, а бабите пък трябва да работят до….живот и няма кой да гледа детето като се разболее , защото частника не търпи болнични….Всички ги знаем тези неща, но търпим, мълчим, защо….защо…Болно ми е като си помисля,че дечицата ми като пораснат вероятно ще отлитнат някъде надалече от Родината си , не само моите и вашите ще го направят(ако не са го направили вече) ТАКА ЩЕ Е ДОКАТО АЗ -ТИ- ТОЙ -НИЕ.. САМО СИ РАЗДВИЖВАМЕ ПРЪСТИТЕ ПО КЛАВИШИТЕ И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА МЪЛЧИМ!!!
  Нали знаете“ Майката няма да разбере, че детето е гладно ако ТО НЕ ПОЧНЕ ДА РЕВЕ“!!!!

  Liked by 1 person

  1. Майката няма да разбере, че детето е гладно ако ТО НЕ ПОЧНЕ ДА РЕВЕ“!!!! Така, е но колко пъти изрева народа вече ? Всичко иска време, но за България вече няма време. Трябва по всеки проблем, хората да се вдигат заедно с различни организации. Да работят заедно, а не да се делят.

   Харесвам

 3. Да всичко е вярно.А да попитам : Вие защо избягахте от България ? Защо Не останахте да се борите за по добро ?Но отстрани да съдите е лесн . НАЛИ ???????

  Liked by 1 person

  1. Ама със кого да се бори човек?! С ветровете? Докато следвате правилото ‘това не се отнася до мен’ никога няма да се променят нещата. Всеки знае да се оплаква,но никога не сме единни и не отстояваме правата си заедно.
   И пак е лесно да се хвърли вината върху някои друг,в този случай върху българите в чужбина. Те са виновните за политическата,икономическата,образователната и т.н. ситуация,дето не се е променила от 30г насам?!

   Liked by 1 person

 4. Стига сте окайвали останалите в родината си българи ,в това число родителите си,бабите и дядовците си, ами елате да покажете как се управлява държава,как се работи за държавата.Читавата част от младите се изнесе на максимална скорост в други държави , а тук остана соцпоколението и чалгапоколението. Първите са научени да работят, затова оцеляват и с мизерни пари , но вторите просто не искат да работят за малко пари.Като се прибави и една етническа група ,която изсмуква социалните фондове ,без да работи ,защото е неграмотна и мързелива,картинката заспива.Лош материал .“Умните и работливите“ дават акъл от чужбина и чакат някой друг да оправи нещата и тогава да кацнат наготово.Добре че все пак остана една част млади хора,патриоти,които обичат родината си и ще се справят без опявания от странско.А французакълиите да слушат Силви Вартан когато пее „Я кажи ми, облаче ле бяло“ и да ронят крокодилски сълзи,защото не вярвам,че им пука да България.

  Liked by 1 person

  1. Аз съм,една от тези дето избягаха в чужбина и докато търсех начин да спася семейството си,загубих най-близките си хора.Загубих син на 25 г,което нямаше да се случи ако бях в България,не си мислете,че сме избрали по-лесното.Ама сама ли да изляза пред парламента да стачкувам,ще ме заберат веднага в полицията.Сами сме си виновни за съдбата си,защото един ако се вдигне да стачкува,сто ще се бият да му вземат работното място,вместо да го последват,такива сме си ние българите и такива ще си останем.Хората,способни да създадат някаква организация и да се борят за правата ни,го съзнават напълно и знаят,че няма кой да ги последва,че ще бъдат сами в тази борба,защото българина обича да страда и мизерува,вместо да се бори за правата си,затова бягат в чужбина,тя е единственния им избор.Политиците също съзнават положението,затова се гаврят с народа,знаят,че ще им се размине безнаказано.Ако имаха малко страх от народа,нещата биха стояли по друг начин.Време е да се направи нещо,вместо да си дращим по интернет,да се създадат организации,аз ще бъда една от първите които ще ги последват. СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИНО,НЯМА ВРЕМЕ,БЪЛГАРИЯ ЗАГИВА!

   Liked by 1 person

   1. Катя, ние от екипа правим различни инициативи, съжалявам за Вашата загуба, ако искате можем да ви покаже, разкажем за това, което правим. Поздрави.

    Харесвам

  1. Със сигурност ще има промяна към по-добро, но едва ли е възможно това. Ние сме суверенна държава. На България и трябват работещи граждански огранизации подкрепени от обикновенните граждани. Формирането на гражданско общество, може би ще донесе позитиви.

   Харесвам

 5. Добър повод за да проумеят що е КОМУНИЗЪМ-За 500 години турците не можаха да ни откажат от ХРИСТОС,но комунистите за 45 г успяха.Даже и поповете.Но тия на Запад няма какво да се пулят-те ни набутаха в ръцете на Сталин.

  Liked by 1 person

  1. Е такива изказвания като чуя и ми става ясно, зад клавиатурата какъв тип мишок седи. Думи, които ги чувам от най-простите хора, с които мога да се сблъскам в ежедневието си (в редките случаи, в които ползвам градски транспорт, около разни строежи, от пияници надигащи смело бутилките пред клек-шоповете „те комунистите дотук ни докараха….“). Ники, стига си търсил вината навън братко, а погледни в себе си, баща си, дядо си и назад. Комунистите не са някакви извънземни от друга планета и жестоко се лъжеш, ако си мислиш, че това са руснаци, украинци, китайци или други. Българи са тези, които са ни докарали дотук, те са и Комунисти и Седесари, Герберисти, Бесепари и т,н, Българи са тези, които причиняват това на народа си, а не Комунисти…. Замисли се, моля те и стига ръси заучени фрази, които винаги търсят вината някъде другаде…

   Харесвам

   1. Много, точен коментар. Българските политици са тези, които стоят зад всичко, което ни се случва до ден днешен!

    Харесвам

 6. izglejda li vuzmojna edna grajdanska voina v bulgaria? godina i polovina, dve trqbva chistene i da se zapochne na novo. taka pone shte znaeme posle zashto e tolkova preebano vsichko.

  Харесвам

 7. Другари социалисти.
  кога най-сетне ще проумеете, че човек сам е ковач на собствената си съдба. Древните римляни са го казали преди повече от 2 000 години, вие все още не можете да го разберете. И се тюхкате, и се вайкате, и все някой ви е виновен – циганите, политиците, богатите, ЕС… А всъщност е нужно едно-единствено нещо. Да учиш усърдно и да бачкаш здраво. Но българинът не иска да учи. Не иска и да работи. Иска да лежи по гръб и в устата му да падат от небето пържоли. Не става, другари. Не става нито у нас, нито в Германия, нито в Америка, нито в Русия, нито в Китай.
  Спрете да мрънкате и запретвайте ръкавите. Работа у нас има за целия китайски народ.

  Харесвам

 8. Много се радвам, че има и будни хора, мислещи за страната ни.Макар и от чужбина подкрепям каузата за събуждането на народа с две ръце и съм готов да участвам не само пред компютъра(а в чужбина съм защото не искам да пълня повече джобовете на нашите „скъпи“ политици и да си осигуря по-нормален живот,различен от мизерията и нищетата в България) Да работа има …както ми отговори един директор на голямо българско предприятие,но пари нямало …а в магазина искат пари.

  Харесвам

 9. Ами картинката е следната, повечето бизнесмени са деца и внуци на хора от бившата бкп. Е какви граждански организации ще има, като ви е ясно кои ще се юрнат в тях. Аз съм в Бг , но сина ми е в Европа, при първа възможност изчезвам, но не за друго а докато сме здрави да осигурим по една пеннсия. Е това е истината, а вие се чудите какво да се направи , ами защо не и от вън да почнете, създайте организации и тук пред народа, като бареков шум, Шоу но стана евродепутат,защо не и можещи българи.Но при нас в тази група не трябва да има от внуците на казах по горе кои, иначе всичко отива на вятъра.Това е идея но защо да не се сбъдне?

  Харесвам

 10. Тъпите французи да не се чудят за нашия хал те имат принос за това .Но разбира се вината е в нас в народа че търпим всичко това.Аз съм един от малкото които не търпят и си плащам за това.

  Харесвам

 11. Добре, аз съм съгласна, а какво си представяте, че можем да направим. Гласа на българския народ е като глас в пустиня. Пишем си в Интернет по форумите, че е зле и… какво?? Какво да правим… и да ги разстреляме онея в парламента, кой ще дойде на тяхното място… Кой се наема да го оправи тоя батак.

  Liked by 1 person

 12. Mnogo e lesno da se napishe , wsichko e zle , ostavka wsichki vun… i az moga da go napisha.. Posle kakvo ? Po – dobre daite nqkoia stoinostna ideq otkolkoto samo da mi pishete kolko e zle i kak nqma opraviq . I dulja da otbeleja , che washeto pokolenie e vinovno za vsichko , a ne mladite !! Az sum na 25 god i ot 16 godishen jiweq izvun Bulgaria . Kude bqhte vie 25 godini ? Zasto ne bqhte tolkowa razgovorlivi togawa i zashto ne pishehte togawa statii ot hubaviq Paris ?? Strahlivci ! Avtora na statiqta da si se pribira v Paris i da ne se obesnqwa mnogo kakvi sme , sto sme .

  Liked by 1 person

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s