Всички сме чували за американската мечта, но къде остана българската?

be9491c3f60

Всички сме чували за Американската мечта, за нейните ценности и идеали. Затова как човек отива в Америка и се бори за своята „американска мечта“, без значение от каква народност е или каква религия изповядва. Тази мечта обаче е валидна  само и единствено за територията на Америка.

Замисляли ли сте се ,че знаем толкова много за една чужда мечта, а нямаме собствена представата или мечта, илюзия и или каквото и да е друго понятие за бъдещето.

Днес 2015 година, кои са нашите приоритети за бъдещето, национални интереси  и имаме ли стратегическо мислене …Няма отговор, остава само една горчива равносметка от изминалите  години. Можем ли да си отговорим на въпроса кои сме ние и на къде отиваме. Защо искаме да избягаме от нашите корени. Напоследък, все по-често може да чуем от устата на българските граждани, че са разочаровани от държавата, в която живеят, че тя не прави нищо за тях, думи изпълнени с болка и разочарование. Хората затънали в своето сиво ежедневие забравят, че държавата това сме всички ние, а хората които ни управляват са част от нас.

От историята ни може да видим, че винаги, когато сме били обединени и единни, сме побеждавали. Един пример бледнее пред всички останали, а именно- нашето Освобождение от турско робство. Ние се борим за свободата си и я постигаме с цената на всичко. Не по-малко значими са  Сръбско-българската и Балканскaта война, където българските войници впечатляват Балканите и Европа със своя хъс за победа и борбения си дух.

 Как да защитаваме националния си интерес като дори не знаем какъв е той. В нашата мила родина съществува само един интерес и той е личния или ако трябва да следвам българската логика,“аз да съм на върха, а ти да умираш бавно и мъчително“. И ако някога се окаже, че сме се обезличили, като нация, мога само да добавя ,че сами сме си виновни.

Джеймс Адамс дава живот на „американската мечта“, на българскaта мечта искам да я дам аз. Искам да живея в държава, в която ще сме обединени и единни, ще се гордеем, че сме българи и ще възпитаваме децата си в българско родолюбие. Традициите ни да се продължат и навсякъде в Европа да знаят кои сме ние и защо живеем. В заключение искам да кажа :

Докажете на вашите предци, че си е струвало. И не напразно са дали живота си, защото всеки народ има своите трудности, а именно кризите ни дават сила да се изправим и да продължим напред.

Автор : Миглена Жишева.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s